2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2022-05-06Ieva Pakarklytė: „Laisvės frakcija siekia mažinti propagandinių televizijos kanalų transliavimą Lietuvos pasienyje“

Seimo Laisvės frakcijos nariai Ieva Pakarklytė ir Tomas Vytautas Raskevičius oficialiu raštu kreipėsi į Lietuvos Respublikos susisiekimo, kultūros, krašto apsaugos bei finansų ministerijas, atkreipdami dėmesį į Lietuvos pasienio rajonuose susidariusią situaciją. Čia dauguma Lietuvos gyventojų vis dar mato karo propagandą skleidžiančius ir Lietuvos nacionaliniam saugumui grėsmę keliančius televizijos kanalus. Seimo nariai ragina atsakingas ministerijas šią problemą spręsti.

2022-04-28Su žurnalisto plunksna – pas knygnešius ir daraktorius (2)

Labai malonų įspūdį jame paliko šio instituto doc. Irena Kubilienė. Ji buvo knygnešio Mykolo Račkaus anūkė. Iniciavo Knygnešio draugijos kūrimą, buvo išrinkta jos pirmininke. Į knygnešystės sąjūdį įsijungė visas būrys žinomų Lietuvoje kraštotyrininkų, kultūros darbuotojų, visuomenės veikėjų.

2022-04-24Reaguodamas į geopolitinę situaciją Seimas įtvirtino lankstesnes informacijos šaltinių priežiūros formas (1)

Seimas pritarė Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimams, kuriais sprendžiamos praktinio pobūdžio problemos, kylančios taikant įstatymo nuostatas dėl draudžiamos skleisti informacijos, ypač keliančios rimtą pavojų visuomenės saugumui ir platinamos internete; nustatytos efektyvesnės priemonės šiai informacijai apriboti.

2022-04-19Internetiniai kursai: Iššūkiai medijų pasauliui - neapykantos kalba ir karas

Kviečiame į internetinius kursus, kuriuos rengia Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Dainius Radzevičius. Jie vyks balandžio 20d. 15:00–17:00 val.

2022-04-12Lietuvos meno kūrėjų asociacijos Konferencija: Uždarykime dangų Rusijos kultūrai ir menui

Lietuvos meno kūrėjų asociacijos Konferencija, reaguodama į pirmomis š.m. balandžio dienomis visą pasaulį apskriejusias žinias apie Rusijos karių įvykdytas civilių žudynes Ukrainoje, kviečia šalies vadovybę uždaryti dangų – paskelbti embargą Rusijos kultūrai ir menui Lietuvoje iki karo Ukrainoje pabaigos.

2022-04-12Informacinėms grėsmėms atremti reikalinga efektyvesnė draudžiamos skleisti informacijos priežiūra

Seimas po pateikimo pritarė Kultūros ministerijos parengtam Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimo projektui ir jo svarstymui skubos tvarka. Iš esmės pasikeitus geopolitinei ir saugumo situacijai Europoje, intensyvėjant informacinėms grėsmėms, pakeitimais siekiama užtikrinti efektyvesnę draudžiamos skleisti informacijos priežiūrą ir jos tęstinumą.

2022-04-06Lietuvos meno kūrėjų asociacija: Kviečiame „uždaryti dangų“ rusiškai kultūrai

Lietuvos meno kūrėjų asociacija paskelbė spaudos pranešimą, kuriuo kviečia „uždaryti dangų“ Lietuvoje rusiškai kultūrai.

2022-03-31Seimas svarstys siūlymus tikslinti Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sudarymo principus

Seimas svarstys siūlymą Visuomenės informavimo įstatyme tikslinti Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sudarymo principus. Numatoma įtvirtinti, kad Komisijos narys, taip pat Komisijos pirmininkas ir jo pavaduotojas gali dirbti mokslinį ar pedagoginį darbą ir gauti autorinį atlyginimą už kūrybinę veiklą. Kartu siūloma tikslinti nuostatas dėl Komisijos narių nešališkumo.

2022-03-01Lietuvos baltarusių kreipimasis (1)

Mes, Lietuvos baltarusiai, griežtai protestuojame prieš agresyvius Rusijos veiksmus Ukrainoje. Išreiškiame savo paramą Ukrainos žmonėms. Griežtai smerkiame V. Putino karinius veiksmus prieš nepriklausomą valstybę ir A. Lukašenkos Baltarusijos teritorijos suteikimą atakuoti Ukrainą. Kreipiamės į pasaulio bendruomenę, JT, ES, JAV ir kitus. suteikti maksimalią pagalbą Ukrainai ir padėti sustabdyti agresiją prieš ją.

2022-03-01„Iki“, „Rimi“ ir Lietuvos paštas iš prekybos išima „Respublikos“ ir „Vakaro žinių“ leidinius  (4)

Dėl neigiamų reakcijų iš klientų, kurias sukėlė šių leidinių teikiama informacija apie karą Ukrainoje, prekybos tinklai „Iki“ ir „Rimi“ bei Lietuvos paštas iš prekybos išima „Respublikos“ ir „Vakaro žinių“ leidinius.

2022-02-28Komunikacijos agentūra „Idea prima“ kviečia kartu įveikti Rusijos propagandos uždangą

Išmaniosios komunikacijos agentūra „Idea prima“, siekdama suteikti objektyvios informacijos apie karą Ukrainoje Rusijos gyventojams, imasi vykdyti visuomeninę iniciatyvą „Tiesos artilerija“ ir kviečia rusų kalbą gerai valdančius komunikacijos specialistus prisijungti.

2022-02-25Karas prasidėjo – kaip komunikuoti verslams ir kaip netapti informacinio karo auka? (1)

Prasidėjusi atvira karinė Rusijos invazija Ukrainoje sukėlė nerimą visiems. Verslams – irgi. Daugelis susidūrė su klausimais, kaip reaguoti ir komunikuoti šiomis dienomis, kokia informacija remtis ir ką daryti su jau suplanuotais veiksmais, kaip juos pritaikyti naujai realybei. „Hero Group“ priklausanti krizių komunikacijos agentūra „INK Special Projects“ pateikia pagrindines rekomendacijas ir kviečia prisidėti prie laisvos žiniasklaidos palaikymo.

2022-02-14Egidijus Šileikis: Teisiškai ydingi šokiravimo epizodai visuomeniniame radijuje: Prezidento pašiepimo išimtys ar tendencija?

VU Teisės fakulteto Viešosios teisės katedros profesorius Dr. Egidijus Šileikis apie kai kurias LRT radijo laidas...

2022-01-29Lietuvių susinaikinimo nacionaliniai ypatumai... ir keletas pastabų apie žurnalistų kalbą (4)

Imkime bebaigiančią mūsų kalboje įsišaknyti slavišką svetimybę – „anūką“. LRT ir dar kai kurie kiti televizijos kanalai svetimybei teikia pirmumą. Nors VLKK dokumentuose įrašyta – jei yra lietuvių kalba atitikmuo, svetimybė nevartojama. Nevartojama! Laidų ruošėjai gal nežino. O jų vadovai, gal mažaraščiai, kad nepajėgia patarti, pataisyti. Šitaip kalbos šiukšlės platinamos.

2022-01-24Nacionalinis susivienijimas dėl LRT eteryje užduoto klausimo kreipėsi į LRT etikos kontrolierę

Politinė partija Nacionalinis susivienijimas kreipėsi į Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) etikos kontrolierę Dainą Eleną Andrikienę dėl LRT eteryje laidos „Lietuva kalba“ metu tikslinei žiūrovų grupei užduoto klausimo „Ar reikėtų neskiepytų suaugusiųjų gyvenimą paversti „pragaru“ uždraudžiant viską – įskaitant lankymąsi maisto prekių parduotuvėje?“. Partijos įsitikinimu, toks klausimas prisideda prie įtampų visuomenėje ir neapykantos konkrečioms gyventojų grupėms skatinimo.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media