2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2022-06-30Edita Rudelienė: „Liberalai: vykstant informaciniam karui, laikraščius privalome ne skurdinti, o skatinti“

Iki trijų kartų didinami laikraščių prenumeratos pristatymo per Lietuvos paštą įkainiai – tai netiesioginė grėsmė žodžio laisvei ir nuomonių pliuralizmui Lietuvos regionuose, įspėja liberalai. Institucijos, ypač už pašto veiklą atsakinga Susisiekimo ministerija, turi užtikrinti, kad padidėjusios kainos bus proporcingai kompensuotos per žiniasklaidos rėmimo modelį kitais metais.

2022-06-23Kasparas Adomaitis: „Kenksmingų interneto svetainių grėsmių valdymui – nauji siūlymai“

Lietuvoje pastaraisiais metais kibernetinio saugumo incidentų kiekis ir jų daroma žala auga. Įvairių tarptautinių ataskaitų duomenimis, Lietuva užima maždaug 6 vietą Europos Sąjungoje pagal grėsmę jos gyventojams tapti kibernetinio nusikaltimo aukomis.

2022-06-23Pristatyta paramos žiniasklaidai modelio pertvarka: daugiau lėšų, lankstumo ir nepriklausomumo

Kultūros ministerijoje pristatyta paramos žiniasklaidai modelio pertvarka, kuri medijoms atvers kur kas daugiau galimybių nuosekliai stiprinti kuriamą turinį, o visuomenei – gauti patikimą ir kokybišką informaciją.

2022-06-16Visuomenės informavimo etikos komisija: Viešas kreipimasis į laikraščio ,,Rinkos aikštė

Visuomenės informavimo įstatymas įpareigoja Visuomenės informavimo etikos komisiją rūpintis viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų profesinės etikos ugdymu (VIĮ 461 str.3d.1p.). Nagrinėdama skundus dėl galimų Visuomenės informavimo etikos kodekso pažeidimų Komisija neretai turi pastabų ir dėl tų publikacijų, kuriose Kodekso pažeidimų nenustato.

2022-06-13Kvietimas: Tarptautinė konferencija „The Policies of (Un)welcome“

Nevyriausybinės organizacijos Diversity Development Group vardu maloniai kviečiame Jus sudalyvauti baigiamojoje tarptautinio projekto Solidarity in a Future Europe konferencijoje „The Policies of (Un)welcome – Regional Perspectives“. Renginio tikslas - apžvelgti, kaip skirtingos Europos Sąjungos šalys reagavo į išaugusius migrantų srautus įvairiais laikotarpiais nuo 2015 m. (vadinamos migracijos krizės pradžios) iki šių dienų aktualijų karo Ukrainoje kontekste.

2022-06-09Kviečiame į netradicinį renginį „Nacionalinės ekspedicijos diskusijos: Vilnius 700“

Artėjančio 700-ojo sostinės jubiliejaus proga kviečiame visus vilniečius ir miesto svečius į net tris vakarus Vilniuje, prie Baltojo tilto, vyksiantį netradicinį renginį „Nacionalinės ekspedicijos diskusijos: Vilnius 700“. RENGINIO VIETA IR LAIKAS: birželio 10–12 d., Baltojo tilto pieva, Vilnius.

2022-06-08Kvietimas dalyvauti projekto „SociaLTy” baigiamąją tarptautinę konferenciją „Pasitikėjimas darbo santykiuose – misija įmanoma“

Kviečiame į projekto „SociaLTy” baigiamąją tarptautinę konferenciją „Pasitikėjimas darbo santykiuose – misija įmanoma“, kurios metu tapsite istorinio įvykio liudytojais - bus pasirašomas LPSK ir LPK SUSITARIMAS DĖL SOCIALINIO DIALOGO STIPRINIMO. Konferencija vyks 2022 birželio 17 d. Vilniuje, Neringos viešbutyje (Gedimino pr. 23). Reikalinga registracija!

2022-06-02Kultūros tarybos finansavimo pokyčiai: jungia ar skaldo? (2)

2022 m. gegužės 11 d. Vilniaus oro uosto konferencijų centre vyko Lietuvos kultūros tarybos (LKT) forumas „Kultūra saugo. Kultūra keičia“, kurio metu buvo pristatyti LKT pokyčiai ir ateities perspektyvos, atspindinčios naujosios, praėjusiais metais prasidėjusios Tarybos narių susirinkimo kadencijos viziją. Pristatytos permainos sukėlė nuostabą, diskusijas ir apmąstymus šalies kultūros ir meno lauke, jos reflektavo daugumai netikėtą finansavimo sričių kismą.

2022-05-30Vilniuje vykusios Baltijos Asamblėjos akiratyje – informacinės grėsmės ir nepriklausomos žiniasklaidos stiprinimas

Kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius Vilniuje surengtame Baltijos Asamblėjos Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdyje diskutavo apie bendrus veiksmus stiprinant žiniasklaidos sektorių Baltijos šalyse, didinat jo atsparumą, skatinant medijų ir informacinį raštingumą ypač tarp vaikų ir jaunimo, užtikrinant informacinius mainus tarp Baltijos valstybių.

2022-05-20Neramina įtikėjimas dezinformacija ir neapykantos kurstymas internetinėje erdvėje

Seimo Žmogaus teisių komitetas išklausė žurnalistų etikos inspektoriaus 2021 metų veiklos ataskaitos ir analitinės apžvalgos „Demokratinės visuomenės informavimo kultūros plėtros gairės“ pristatymą. Šią informaciją pristatė žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė.

2022-05-19Lietuvos rumunų kultūros bendrijos Dačija, jungiančios išeivius iš Moldovos Respublikos ir Rumunijos, pareiškimas dėl tendencingų reportažų apie Moldovą (1)

Mes Lietuvos moldavai/rumunai, bendrijos Dačija nariai esame giliai susirūpinę dėl pastaruoju metu Lietuvoje skelbiamų tendencingu reportažu apie Moldovos Respubliką. Atsižvelgiant į dabartinę sudėtingą situaciją regione manome, kad šie reportažai kursto tautinę nesantaiką tiek Lietuvoje tiek Moldovoje.

2022-05-18Jonas Paulauskas: skubu pasidalinti trimis maloniomis žiniomis (6)

Kolega Jonas Paulauskas paskubėjo pasidalinti trimis maloniomis žiniomis.

2022-05-06Stanislovas Balčiūnas: „Reikėtų džiaugtis, bet dėl lietuvių kalbos likimo nerimo mintys vis dažniau užplūsta...“ (2)

Pasitinkam Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną – tai ir mano profesinė šventė. Reikėtų džiaugtis, bet dėl lietuvių kalbos likimo nerimo mintys vis dažniau užplūsta todėl ir noriu jomis pasidalinti su jumis.

2022-05-06Ieva Pakarklytė: „Laisvės frakcija siekia mažinti propagandinių televizijos kanalų transliavimą Lietuvos pasienyje“

Seimo Laisvės frakcijos nariai Ieva Pakarklytė ir Tomas Vytautas Raskevičius oficialiu raštu kreipėsi į Lietuvos Respublikos susisiekimo, kultūros, krašto apsaugos bei finansų ministerijas, atkreipdami dėmesį į Lietuvos pasienio rajonuose susidariusią situaciją. Čia dauguma Lietuvos gyventojų vis dar mato karo propagandą skleidžiančius ir Lietuvos nacionaliniam saugumui grėsmę keliančius televizijos kanalus. Seimo nariai ragina atsakingas ministerijas šią problemą spręsti.

2022-04-28Su žurnalisto plunksna – pas knygnešius ir daraktorius (2)

Labai malonų įspūdį jame paliko šio instituto doc. Irena Kubilienė. Ji buvo knygnešio Mykolo Račkaus anūkė. Iniciavo Knygnešio draugijos kūrimą, buvo išrinkta jos pirmininke. Į knygnešystės sąjūdį įsijungė visas būrys žinomų Lietuvoje kraštotyrininkų, kultūros darbuotojų, visuomenės veikėjų.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media