2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2023-10-23Petras Šidagis: Kreipiuosi į LRT Tarybą, LRT vadovus...

Kreipiuosi į LRT Tarybą, LRT vadovus: Būkime tikrieji demokratai, kvieskimės į pokalbius ir oponentus - krikščionis demokratus, kurie šiandien yra Krikščionių sąjungoje, Nac. susivienijime, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijose.

2023-10-19 Žodžio laisve supainiojęs mokslininkas nubaustas

Viešas šmeižtas nėra nuomonė ar žodžio laisvė. Tokią išvadą spalio mėn. patvirtino Vilniaus apygardos teismas konstatavęs, kad socialiniame tinkle „vaikų tvirkintojais“ asmenis vadinęs istorijos mokslų daktaras Tomas Baranauskas turi sulaukti atsakomybės. Už tikrovės neatitinkančių žinių skleidimą ir šmeižtą teismas priteisė VšĮ „Anglų kalbos studija“ ir jos vadovei Aurelijai Paunksnei Ignotei iš atsakovo daugiau nei 9 tūkst. eur.

2023-09-28Teresė Kezienė: keli publicistiniai pastebėjimai verčiantys susimąstyti (2)

Vasara. Šilta. Ir švenčių gausu. Liūdnų, verčiančių mąstyti, ir pripildančių širdį džiaugsmo. Išminčiai sako, kad be praeities nebūtų ir ateities. Tauta išsikovojo laisvę. Maldomis, giesmėmis, dainomis. Ir beginkles krūtines atstatę priešų šautuvams ir tankų vamzdžiams. Beginkliai, bet dvasia buvome stipresni. Turime teisę švęsti ir didžiuotis.

2023-09-19Dr. Algirdas Kavaliauskas: Nemielas kai kam lietuviškas žodis  (10)

Skaitant spaudą, ypač klausantis bendrinės lietuvių kalbos per žiniasklaidą, atrodo, vėl artėjame prie kalbos kataklizmo. Juolab, kad aplinkui nemažai antilietuviškų pagundų

2023-09-17Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pranešimas: „Dėl LNK žiniose pasirodžiusios tikrovės neatitinkančios informacijos Algirdas Butkevičius kreipsis į Generalinę prokuratūrą“

Seimo narys ir buvęs premjeras Algirdas Butkevičius, reaguodamas į rugsėjo 15 d. LNK žiniose paskelbtą tikrovės neatitinkančią informaciją apie tariamus jo ryšius su nusikalstama grupuote, dėl informacijos paneigimo kreipsis į LNK generalinę direktorę, taip pat bus kreipiamasi į Generalinę prokuratūrą.

2023-09-13Kaune diskusiją tema „Dezinformacija, visuomenė, medijos“ Kviečiame!

Rugsėjo 20 d. kviečiame jus į diskusiją-ekspertų susitikimą tema "Dezinformacija, visuomenė, medijos", kuris vyks Kauno žurnalistų namuose (Putvinskio g. 48, Kaunas). Renginio moderatorius - Dainius Radzevičius. Maloniai prašome informuoti apie ketinimus dalyvauti šiuo el. paštu (nkgildija@gmail.com) iki š.m. rugsėjo 18 d.

2023-08-17Algirdas Kavaliauskas: Tiesa svarbiau už interpretacijas (2)

Tiesa, artėjimas prie tiesos yra sudėtingas dalykas, kaip sudėtingas yra pats individas, pirmiausia priklausantis nuo įsisavintų žinių. Iškyla žinių autentiškumo, teisingumo klausimas, o jau paskui individo asmeninės savybės, pavyzdžiui, objektyvumas ar šališkumas. Jie nuo daug ko priklauso.

2023-07-25Robertas Šarknickas: „Po J. Marcinkevičiaus nulinčiavimo, kieno kito eilė? Tavo, Lietuvos patriote!“ (1)

Išniekintas garbingas žmogus, kurio nėra gyvųjų tarpe. Gaila, kad visa tai nepelnytai kliuvo Tautos laisvės šaukliui, dainiui, poetui Justinui Marcinkevičiui. Žinoma, nuomonė yra nuomonė, dėl jos neprieštaraujama. Bet dar yra požiūris. Matome, kas vyksta, kaip lietuvių kalba yra darkoma. Matome kaip lietuviškas identitetas ir toliau yra naikinamas. Tai negražiai Lietuvą auginate, modernieji! Tai, perfrazavus poeto eiles ,,Tai gražiai mane augino“, tiktų jums, kurie ten susėdę su apdovanojimais, sudergėte jo vardą.

2023-07-25Algirdas Kavaliauskas: Lietuvių kalbos naudojimas ir natūraliai kylantis klausimas (1)

Šalies spaudoje teko skaityti, kad lietuvių kalbai jokie intervenciniai ar kitokie pavojai negresia, be reikalo įžiūrima pavojai ten, kur jų iš tikrųjų nėra. Štai šitaip! Net esančios išimtys dokumentuose nevertintinos kaip pavojingos bendrinei lietuvių kalbai, lietuvių kalbos savitumui ar nederančių su lietuvių kalbos tradicija. Ar neatrodo, kad teisėjai, Seimo nariai kvieste kviečia nekreipti dėmesio į valstybinę kalbą ir įgaliotuosius ja rūpintis?!

2023-07-16Pozityvistų ir Senjorų klubų seminaras-diskusija ATPIGS AR PABRANGS GAMTOS ENERGIJA

Liepos 18 d. 17 val. NUOTOLINIU BŪDU įvyks Lietuvos „Žinijos“ draugijos POZITYVISTŲ ir SENJORŲ KLUBŲ seminaras-diskusija ATPIGS AR PABRANGS GAMTOS ENERGIJA

2023-06-23Dėl akademinės bendruomenės narių įsitikinimų reiškimo laisvės Vilniaus universitete

Vilniaus universitete vadovaujant buvusiam rektoriui A. Žukauskui prasidėjo ir iki šiol tęsiami akademijos bendruomenės narių persekiojimai už jų pažiūras ir įsitikinimus. Tai ypač akivaizdžiai iliustruoja filosofo ir politologo profesoriaus Vytauto Radžvilo bei žurnalistės mokslų daktarės doc. Jolantos Mažylės persekiojimo faktai.

2023-06-17Ernestas Naprys: ateities žurnalistai bus reikalingi arba laiškas (ne)prenumeratoriams (2)

Prisipažinsiu. Šiandien paskutinė mano kaip lietuvių žurnalisto darbo diena, o vėliau laukia kiti iššūkiai. Per netrumpą karjerą įvairiuose portaluose susikaupė padrikų minčių, kurias matyt tik dabar galiu išsakyti jau nešališkai.

2023-06-01LIETUVOS ŽMOGAUS TEISIŲ KOORDINAVIMO CENTRO PAREIŠKIMAS „Dėl persekiojamų už pažiūras piliečių ir jų persekiotojų atsakomybės“

Lietuvos akademinės bendruomenės atstovai prof. Vytautas Radžvilas ir prof. Alfonsas Vaišvila atvirame laiške portale www.delfi.lt šalies Prezidentui detaliai paviešino šiurkščius cenzūros ir persekiojimo žmonių už įsitikinimus faktus Vilniaus universitete (VU) bei Lietuvos radijuje ir televizijoje (LRT).

2023-06-01Liudvika Meškauskaitė: Apie moralę ir žodžio laisvę pagal LRT (1)

LRT etikos inspektorei paskelbus, kad visuomeninio transliuotojo etikos kodeksas yra moralinio įsipareigojimo LRT auditorijai dokumentas, man pasidarė įdomu kaip šiame kodekse reglamentuoti visuomeninio transliuotojo žurnalistų moralė bei saviraiškos laisvės apribojimai, jeigu inspektorei užkliuvo Vinco Kudirkos premijos laureato žurnalisto V. Savukyno, iki šiol pasižymėjusio nepriekaištinga profesine etika, įrašas jo asmeninėje paskyroje socialiniame tinkle Facebook.

2023-05-25Dėl persekiojamų už pažiūras piliečių ir jų persekiotojų atsakomybės. (1)

Plataus atgarsio žiniasklaidoje ir visuomenėje sulaukęs mėginimas VU Komunikacijos fakultete susidoroti su doc. Jolanta Mažyle, o LRT – su žurnalistu Virginijumi Savukynu akivaizdžiai atskleidė iki šiol slepiamą arba dirbtinai nureikšminamą viešą paslaptį – Lietuvoje plinta ir vis labiau įsitvirtina „vienos tiesos“ režimas. Lietuvos piliečiams vis atviriau primetinėjamos privalomos išpažinti „politiškai korektiškos“ pažiūros ir vertybės.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media