2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2022-01-23Iš Kinijos sklindančios melagienos. Kaip jas perprasti?

Danar informacinėje erdvėje vyksta tiesioginis karas, kuris neišvengiamai paliečia Lietuvą. Kariniu požiūriu informacinės operacijos yra funkcija, kurios paskirtis – koordinuoti informacinius veiksmus, siekiant paveikti priešo norą, supratimą ir galimybes. Šios priemonės tiesiogiai ir netiesiogiai veikia visus žmones. Tačiau didžiausią ir galingiausią informacinį karą pasauliniu mastu šiuo metu vykdo ne Rusija, bet Kinija. Taip tvirtina buvę Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ir Lietuvos specialiųjų pajėgų karininkai Maiklas Jonas (Michael Yon) ir Aurimas Navys.

2022-01-19Neapykantos kalba socialiniuose tinkluose. Kaip su ją kovoti? (2)

Internete vis gausėjant neapykantą kurstančių komentarų, į pagalbą ateina dirbtinis intelektas: Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkai kartu su Lietuvos žmogaus teisių centru, Europos žmogaus teisių fondu ir Tautinių mažumų departamentu prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės kuria įrankį, kuris padės automatizuotai identifikuoti ir pašalinti neapykantos kalbos atvejus, pavyzdžiui, naujienų portalų komentarų skiltyse.

2022-01-17Seimo nario Petro Gražulio pranešimas: „Aukščiausiasis Teismas priėmė nagrinėti P. Gražulio kasacinį skundą dėl A. Tapino ieškinio ir sustabdė įpareigojimą viešai skelbti paneigimą“

2022 m. sausio 14 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė nagrinėti Seimo nario Petro Gražulio kasacinį skundą byloje pagal Andriaus Tapino ieškinį dėl jo garbės ir orumo pažeidimo.

2022-01-14Koks turėtų būti Mažosios Lietuvos herbas?

Mažosios Lietuvos herbas turi būti išskirtinis, savo turiniu nepanašus į kitų Lietuvos valstybės ir užsienio šalių miestų ir kraštų herbus! Ir dar: Mažosios Lietuvos herbas turi reprezentuoti ne vien Klaipėdos regioną, bet ir visą Mažąją Lietuvą.

2021-12-17Kultūros ministerija: Autorių bei gretutinėms teisėms – griežtesnė apsauga (1)

Stiprindama autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugą, Kultūros ministerijos teikimu Vyriausybė pritarė Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisų ir papildymų projektui. Jis nustatys teisingesnes autorių teisių rinkos taisykles, padės griežčiau ginti saugomą turinį, o vartotojams atvers daugiau galimybių pasiekti kitose ES šalyse esančių transliuotojų perduodamas internetines programas.

2021-12-02Lietuvos žurnalistai siekia apsisaugoti nuo tampymo po teismus (1)

Lietuvos žiniasklaidą reguliuojančioms institucijoms priėmus keletą sprendimų, kuriais žurnalistai kritikuojami esą pažeidę asmenų privatumo ribas, Seimas Visuomenės informavimo įstatyme suskubo taisyti viešojo asmens apibrėžimą. Šiuo metu svarstomu projektu ketinama sąvoką praplėsti ir numatyti, kad viešaisiais asmenimis taptų visi rinkimuose dalyvaujantys kandidatai.

2021-11-29Vytautas Bagdonas: Vaižganto premijos įteikimą palikime... Vaižganto gimtinei (9)

Lietuvos žurnalistų sąjungos interneto svetainėje paskelbta informacija apie 2021 m. spalio 19 d. organizuotą Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos (NŽKA) valdybos posėdį, mane, o ir daugelį kitų žmonių, gerokai nustebino, netgi šokiravo. Tiesa, nustebino ir šokiravo tiktai tas pranešimas, jog tarp kitų klausimų buvo diskutuota, jog būtų galima organizuoti bendrą renginį kartu su Rašytojų sąjunga Kaune, tuo pačiu įteikiant ten ir Vaižganto premiją.

2021-11-26Diskusija „Privatumo ribos Bendrojo duomenų apsaugos reglamento kontekste”. Kviečiame žurnalistus

Š. m. gruodžio 2 d. 10.00-14:00 val. kviečiame dalyvauti arba stebėti Teisėjų tarybos ir Visuomenės informavimo etikos asociacijos organizuojamą diskusiją „Privatumo ribos Bendrojo duomenų apsaugos reglamento kontekste”. Renginį moderuos Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

2021-11-24Kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius: vienas geriausių būtų kovoti su dezinformacija – užbėgti jai už akių

Buvusio JAV viceprezidento Huberto H. Humphrey‘aus vardu pavadintoje stažuotėje, kuri yra Fulbrighto mainų programos dalis, vienintelis iš Lietuvos dalyvavęs kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius sako, kad ši pandemija, deja, tapo puikia terpe plisti propagandai, skatinti kraštutinumus, skaldyti ir kartu silpninti visuomenę, o visi su pandemija susiję mitai yra nesėkmingos kovos su dezinformacija pasekmės. Į šią ir kitas su propaganda bei dezinformacija susijusias temas, būdus kovoti su melagienomis gilintasi tris savaites trukusioje stažuotėje.

2021-11-20Liberalų sąjūdžio frakcija: žurnalistų darbą pasienyje riboja ne įstatymai, o Liubajevo įsakymai (1)

Tai, kokioje padėtyje atsiduria Lietuva, negalėdama viešai transliuoti teisingos informacijos iš pasienio ruožo, yra nepateisinama, sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. Ketvirtadienį į frakcijos posėdį pasikvietę trečiąjį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pavaduotoją Rimantą Petrauską, politikai kėlė klausimą, kodėl tarnyboje priimtas sprendimas neleisti žurnalistams dirbti pasienyje.

2021-11-19Žurnalistų dėmesiui: ką atskleidė mokslinė konferencija apie migraciją? (1)

Mykolo Romerio universiteto (MRU) Edukologijos ir socialinio darbo instituto mokslininkai kartu su Lietuvos socialinio darbo mokyklų asociacija (LSDMA) organizavo nuotolinę mokslinę konferenciją „Migracija šiandien: kaip iššūkius paversti galimybėmis?“, kur dalyvavo beveik 200 dalyvių iš pačių įvairiausių socialinių įstaigų, kurios vienaip ar kitaip įsitraukia ir tiesiogiai dalyvauja, matydami migrantų problemas be jokios cenzūros.

2021-11-10Andrius Bagdonas: siekime sudaryti galimybes kompensuoti savivaldybių tarybų narių veiklos viešinimo išlaidas (1)

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas įregistravo Vietos savivaldos įstatymo pataisas, kuriomis siekia išplėsti išlaidų, susijusių su tarybos narių veikla, sąrašą – siūlo leisti kompensuoti viešosios informacijos rengėjų teikiamas paslaugas.

2021-11-10Robertas Šarknickas: „Liko vienas žingsnis iki Kultūros rėmimo fondo pabaigos. Mes stebėsime“ (1)

Kultūros rėmimo fondo naikinamojo projekto aiškinamajame rašte rašoma, kad projektas teikiamas įgyvendinant Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo 2020 m. lapkričio 3 d. nutarimą ir Aštuonioliktosios Vyriausybės programos 72.2 papunktį. Projektais iš esmės siekiama panaikinti Kultūros rėmimo fondą ir papildyti Lietuvos kultūros tarybos įstatymą nuostatomis, neva tai užtikrinančiomis Kultūros rėmimo fondo lėšomis vykdytos veiklos tęstinumą.

2021-10-26LRTK siekia stiprinti bendradarbiavimą autorių teisių apsaugos srityje

2021 m. spalio 25 d. Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (toliau – LRTK) iniciatyva įvyko susitikimas su Policijos vadovybe, kuriame buvo nutarta glaudžiau bendradarbiauti ginant autorių teises ir stiprinant jų apsaugą internete.

2021-10-21Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė: siūlau viešinti duomenis apie visuomenės informavimui skirtas lėšas (2)

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė trečiadienį įregistravo Teisės gauti informaciją ir duomenų pakartotinio naudojimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma įtvirtinti nuostatas, kad valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos, siekiančios informuoti visuomenę apie savo veiklą, interneto svetainėse skelbtų informaciją apie lėšas, skirtas institucijos veiklos viešinimui.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media