2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2010-07-26V.Denisenko. Skaitytojai atrieda, atidunda

Perskaičiau apie Delfi portalo paleidžiamą naują projektą „DELFI pilietis“. Dar ankščiau šią idėją, atitinkančią pasaulines tendencijas, realizavo „15 minučių“ portalas su savo iniciatyva „Įkrauk žinių“. Taigi tai, apie ką su tokiu siaubu kalbėjo ir tebekalba žiniasklaidos srities specialistai, įvyko – diletantai stumia nuo pjedestalo profesionalus. Skaitytojai atrieda, atidunda – į žurnalistų teritoriją. Jie, kaip zombiai, akimirksniui užima erdvę, išstumdami iš jos iki šiol dominavusią rūšį. Jie „suvalgo“ informacinę erdvę, pertvarko ją pagal savo įsivaizdavimą. Ar atėjo laikas skambinti pavojaus varpais?

2010-07-08Metų klausimas: kodėl futbolo komandoje žaidžia 11 žaidėjų?

Paaiškėjo Pasaulio futbolo čempionato finalininkų pora – tai Ispanija ir Olandija. Bet net Lietuvos sporto žurnalistams liko neatsakytas klausimas: kodėl vienos futbolo komandos žaidėjų vienu metu aikštelėje yra 11? Šiuo klausimu vakar vienas kolega žurnalistas nokautavo garsiausius Lietuvos sporto žurnalistus ir komentatorius. Net ir tie, apie kuriuos sakoma, kad “jis viską žino apie futbolą”, vakar tik rankomis skėsčiojo ir murmėjo “nežinau”.

2010-06-28Vaizdo reportažai po 20 metų nebeteks prasmės?

Naujienų agentūra BNS, minėdama savo veiklos dvidešimtmetį, pristato Lietuvos žinomų žmonių prognozes apie galimus pokyčius Lietuvoje ir Baltijos šalyse per ateinančius 20 metų. Džiugas Paršonis, tinklaraštininkas, tinklaraščio nežinau.lt autorius įsitikinęs, jog kardinaliai keisis ir visos medijos. „Kadangi kiekvienas įvykis filmuojamas šimtais ar tūkstančiais kamerų pačiais įvairiausiais rakursais, vaizdo reportažai "su išvykimu į vietą" nebetenka prasmės. Senoji televizija apskritai nebetenka prasmės, nes viskas, kas tik įmanoma, jau nufilmuota."

2010-06-21Nesinorėtų, kad idealizmo likučius žiniasklaidoje galutinai išstumtų pinigai

Perskaitęs keletą optimistinių Žurnalistų sąjungos vadovo D.Radzevičiaus minčių apie padėtį Pagėgių spaudos padangėje bei Palangoje vykusį Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos susirinkimą, norėčiau į šį tinklalapį švystelėti ir šiek tiek pesimizmo. Kad pusiausvyra būtų išlaikyta... Esu įsitikinęs, kad tiražo deklaravimas savaime nieko dar nepakeis. Štai šiandien aš skelbiu, kad jeigu kas nors atliks nepriklausomą auditą ir nustatys, kad per praėjusį dešimtmetį mano redaguojamas laikraštis „Panevėžio rytas“ kada nors buvo nurodęs neteisingą tiražą, tam nupirksiu dėžę gero konjako...

2010-06-21Visosnaujienos.lt – gyvas naujienų stebėjimas

yra nuostabus dalykas. Beveik magiškas. Bet neklausykite manęs – atverkite svetainę naršyklės lange ir palikite kokiam pusvalandžiui. Galite tuo metu dirbti dienos darbus, gurkšnoti kavą, šnekučiuotis su kolegomis ar namiškiais. Tai, ką jūs akies krašteliu matysite ekrane, yra šalies pulsas – gyvas naujienų srautas. Tai yra žiniasklaidos ateitis ar bent vienas jos modelis. Visosnaujienos nuolat renka informaciją iš Lietuvos portalų bei tinklaraščių ir pateikia ją viename paprastame gyvai atsinaujinančiame lange. Vienu metu pagrindiniame lange galite matyti maždaug valandos šalies žinių pjūvį.

2010-06-19Pavėlavai ateiti į internetą ir jau esi nebereikalingas? Respublika.lt tai patvirtina

Pradžioje lyg ir nesinorėjo sutikti su kolega – juk Lietuvos interneto žiniasklaidos padangėje atsiradęs Delfi.lt dar tebeturi didžiausią auditoriją. Tačiau į šią rinką atėjęs lrytas.lt, bernardinai.lt, alfa.lt, balsas.lt, 15min.lt taip pat sparčiai susirinko nemažas auditorijas. Bet… Vienu didžiausių kartais dar tebevadinamas dienraštis “Respublika” ne tik labai vėlai atsirado internete, bet tam skiria tiek mažai laiko ir dėmesio, kad visai neseniai vienas kolega žurnalistas net nusistebėjo ir paklausė, “o ką, jie jau irgi yra internete?”

2010-06-16Kas nutiko su žodžio laisve Pagėgiuose? Bet kuriame Lietuvos rajone beveik tas pats

Birželio 15 d. Pagėgių savivaldybėje vyko precedento neturintis susirinkimas prie apskrito stalo – Pagėgiuose platinamų Tauragės ir Šilutės laikraščių “Pamarys”, “Šilokarčema” ir “Tauragės kurjeris” redakcijų atstovai kartu su Pagėgių meru Virginijumi Komskiu, Vyriausybės atstovu Tauragės apskrityje Viktoru Kovšovu, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku, LŽS Etikos komisijos pirmininko pavaduotoja Aurelija Arlauskiene bandė spręsti konfliktus tarp vietinės valdžios ir žiniasklaidos. Po susitikimo mane nudžiugino tai, jog atrodo, kad karo nebus.

2010-06-15Kodėl televizijose karaliauja paslėpta reklama? Mažos baudos ir nereiklūs žiūrovai

Televizija BTV ir vėl “lepina” savo žiūrovus paslėpta reklama. Šį kartą jie buvo pagauti Lietuvos radijo ir televizijos komisijos, nes laidoje „Kainos kodas“ (transliuota balandžio 11 d.) buvo rodomas reklaminio turinio siužetas apie įmonės „Samsonas“ gaminius. Jis pateiktas taip, kad žiūrovai galėjo nesuprasti, jog tai reklama, arba galėjo suklysti dėl pateiktos reklamos tikrojo tikslo. Galbūt mano išvardinti pažeidimai ir neatrodo labai grėsmingi. Galbūt jie net beveik “nekalti”. Bet juk ir kvailam turėtų būti aišku, kad už turinį atsakingi žmonės televizijose nėra visiški kvailiai.

2010-06-08Leidėjai patys susirūpino tiražų deklaravimu ir skaidrumu. Gerai

Penktadienį Palangoje vyko Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos visuotinis ataskaitinis susirinkimas. Nors susirinkimas truko vos keletą valandų, o kelionė pirmyn ir atgal truko beveik du kartus ilgiau, tačiau pasibendravimas su miestų ir rajonų laikraščių vadovais man buvo ir naudingas, ir įdomus. Beje, iki šiol vienintelė leidėjus vienijanti Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija yra pasirašiusi su Lietuvos žurnalistų sąjunga kolektyvinę sutartį. Tokio tipo šakinė sutartis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje užregistruota taip pat vienintelė.

2010-06-08LŽS – įsivaizduojamoji bendruomenė?

Pastebėjau tik vieną teigiamą ekonominio sunkmečio pasekmę – kolegos pradėjo labiau domėtis galimybe įstoti į Lietuvos žurnalistų sąjungą (LŽS). Baimė dėl ateities privertė daugelį susimąstyti apie būtinybę prisijungti prie bendruomenės, kurios tikslas yra „ginti žurnalistų teises ir laisves“. Tačiau, įstoję į LŽS, dauguma kolegų nusiramina, padeda į kišenę pažymėjimą ir pamiršta apie savo narystę sąjungoje, prisimindami apie ją tik tada, kai tenka mokėti nario mokestį, ar kai prireikia realios pagalbos.

2010-06-02Pavojus: žiniasklaidą reguliuojanti sistema nukreipta politinei korupcijai skatinti

Prisipažinsiu, kad seniai niežėjo rankos parašyti apie tai, kas šiuo metu darosi Lietuvos žiniasklaidoje, o tiksliau - spaudoje. Gegužės 7 d. Prezidentūroje vykęs žiniasklaidai skirtas forumas lyg ir turėjo iš įvairių Lietuvos pakampių supilti problemų kalną, tačiau abejoju, jog viešai transliuotas forumas galėjo pasižymėti konstruktyvumu. Ir toli gražu ne viskas jame buvo išsakyta. Štai Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos pirmininkas L.Slušnys jau seniai bando pradurti pūlinį, kuris jam labiausiai skauda: komisijos nustatytų žurnalistų ir leidėjų etikos pažeidimo faktų neturėtų būti leidžiama skųsti teismui.

2010-05-31Žurnalistė: Per dvejus metus buvau atleista tris kartus

Jūs atleistas! Šiuos žiauriam nuosprendžiui prilygstančius žodžius pastaraisiais metais išgirdo keli šimtai, o gal jau tūkstančiai, mano kolegų žurnalistų. Tarp jų ir aš. Maža nepasirodė. Per dvejus metus buvau atleista tris kartus. Psichologai teigia, kad darbo netekimas prilygsta artimo žmogaus mirčiai. Ar taip jaučiausi? Turiu pasakyti, kad po trečio karto tai praeina. Gal net po antro. Kaip sakė karalius Saliamonas, viskas praeina, praeis ir tai.

2010-05-27M.Drunga. Ir Rusijoje yra nepriklausomų žurnalistų

„New York Times“ savo redakciniame straipsnyje, pavadintame „Rusijos žurnalistų drąsa“, rašė, jog „Rusija yra itin pavojinga šalis būti žurnalistu. Sąrašas reporterių, nužudytų dėl to, kad rašė apie organizuotą nusikalstamumą Maskvoje ar pranešinėjo apie karą Čečėnijoje – ilgas ir šiurpą keliantis“. Anksčiau laikraštis paskelbė išsamesnį savo žurnalisto Cliffordo Levy`io reportažą iš Maskvos priemiesčio apie kelis „narsius žurnalistus, brutaliai sumuštus dėl to, kad pranešinėjo apie vietinę korupciją...

2010-05-25A.Račas. Konkurso LRT generalinio direktoriaus pareigoms nebus

Šiandien gavau laišką iš LRT Tarybos pirmininko. Jame rašoma, kad daugumos LRT Tarybos nuomone, nėra pagrindo šaukti neeeilinį LRT Tarybos posėdį ir skelbti konkursą LRT generalinio direktorius pareigoms užimti. Mažumos pasiūlymas LRT tarybai susirinkti ir priimti motyvuotą sprendimą dėl LRT įstatymo reikalavimų tarybos narių pritarimo nesulaukė.

2010-05-24D.Radzevičius. Apie LRT, D. Kedį ir misiją

Žurnalistas Rimas Bružas naujienų portale Delfi.lt skelbia komentarą „D. Kedžio istorija žiniasklaidoje – ar galėjo būti kitaip?“ Klausimas iš tiesų yra esminis ir jis skirtas visiems žurnalistams, redaktoriams – ar galėjome dirbti kitaip ir nušviesti šią istoriją kitaip? Bent jau nespekuliuoti ja. Atidžiai skaičiau Rimo komentarą. Visų pirma todėl, kad gerbiu jo darbą. Gerbiu jo žurnalistiką. Gerbiu jo požiūrį į mūsų profesiją. Rimas šiuo metu dirba komercinėje televizijoje, bet yra dirbęs ir LRT. Jis atvirai pasako, kas buvo padaryta ir ko galbūt nepadarėme informuodami visuomenę apie D. Kedžio istoriją.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media