2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2011-02-28Ar savireguliacija išspręstų žiniasklaidos... pasileidimą

Drįstu pradėti savo komentarą tokia provokuojančia antrašte, nes tam mane įkvėpė dvi citatos, kurias paėmiau iš abiejose LŽS svetainėse publikuoto žurnalisto Jono Banio teksto. Pirmoji skamba taip: „Tokia pat opi problema yra Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija, kurią žiniasklaida tiesiog ignoruoja. Užtenka stebėti, kaip į šios institucijos sprendimus pastaruoju metu reagavo jos svarstyti individai ir ūkio subjektai - akivaizdu, kad komisija neturi jokio autoriteto ir jokių galių pastebimai paveikti savo veiklos subjektų veiklą. O institucija, kuri neturi nei autoriteto, nei realios jėgos, yra niekam nereikalinga."

2011-02-25Apie Dalai Lamą, naujakalbę ir politinės reklamos kirvį

Tamsta esi rinkėjas? Malonu. Aš - taip pat. Ką pats rinksi? Tą, kuris „sveiko proto" ar tą, kuris „kitaip"? Gal aną ribinį, kuriam „gana"? Va, dar kitas, lyg nežinion nešamas stebisi: „Ką veiksime?" Tik rinkis ir rink. Juk „mes galime". „Taip"?

2011-02-23Antikristas Krivickas ir kitos žiniasklaidos nuodėmės

Daug kas pastaruoju metu bėdavoja dėl lietuviškos žiniasklaidos kokybės. Bet daugeliu atveju tie pabėdavojimai pabėdavojimais ir lieka. Kaip pagrindinės žiniasklaidos nuopolio priežastys dažniausiai įvardijama bendra vertybių kizė ir žurnalistikos antikristas K.Krivickas.

2011-02-15Visuomeninis transliuotojas – naujos strategijos beieškant

Jau iki vasario pabaigos LRT Tarybos suburta speciali darbo grupė, kuriai vadovauja Eglė Pranckūnienė, parengs nuo 2012 metų pradžios įsigaliosiančios naujos LRT strategijos projektą. Tai buvo nuspręsta praėjusį šeštadienį išvažiuojamajame strateginiame LRT Tarybos posėdyje.

2011-02-04Bronius Matelis. Valstybė siekia nokautuoti savo darbu dar nenusivylusius žurnalistus

Neseniai viename savo komentare, kuris buvo pasirodęs Lietuvos žurnalistų sąjungos tinklalapyje, principingą ir jokių politinių autoritetų nepaisantį žurnalistą palyginau su geru krepšininku, kuris puola ir ginasi visada balansuodamas ties pražangos riba. Įsivaizduoju, kad krepšinyje toks kažkada buvo dar jaunas Arvydas Macijauskas, kartą aklinai uždengęs vieną arogantišką serbų žvaigždę ir po to dar mestelėjęs, kad iš tos žvaigždės teliko garsi pavardė ir didelis kontraktas.

2011-02-01Žurnaliste-politike iš Biržų, ar supranti, ką darai?

Šiandien prasidėjo vasaris, kuris gražiai pasibaigs savivaldos rinkimais. Gaila, kad dalis žurnalistų savo politine veikla daro gėdą mūsų bendruomenei, nes painioja dvi nesuderinamas veiklas. Šį kartą kalbu apie Biržų atvejį.

2011-01-27Žurnalistas nuteistas už įžeidžiančius klausimus politikui ir jo praeities priminimą

Šiuo atveju belieka Europos žmogaus teisių teismas ir viltis, kad šis, mano nuomone, baisus precedentas taps viešu skandalu Europos Sąjungoje. Demokratinėje ES šalyje Lietuvoje jau teisiama ir už politikų įsižeidimą.

2011-01-25Nevarykim Dievo į medį

Taigi honorarų „įsodrinimas". Ilgai lauktas „Sodros" iš vienos pusės, o žurnalistų darbdavių (tarp jų ir redaktorių) - iš kitos pusės, malonės būsimai didesnei pensijai suteikimas... Prieš keliolika metų apie tai nebuvo galima net pasvajoti. Tai patyriau savu kailiu, kai „Sodra" apskaičiavo pensiją... be honorarų. Pensija išėjo mažutė, dar labiau apkapota 2010 metais, kai buvo sumažintos pensijos tiems, kurie honorarų pavidalu kai ką užsidirbdavo pagal autorines sutartis. Mat Nepriklausomybės pradžioje, kai nuo permainų persimainiusią ir pasimetusią „Sodrą" krėtė visokių naujovių drugys, ji skaičiuodavo mokesčius tik nuo atlygio, nepaisydama jokių honorarų.

2011-01-14Mūsų pergalės ašaros

Praeitų metų pabaigoje VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto diskusijoje, skirtoje dvejiems Andriaus Kubiliaus vyriausybės darbo metams, iš vieno Ūkio ministerijos atstovo lūpų nuskambėjo pasigyrimas, jog be kita ko šios vyriausybės pasiekimas yra „honorarų įsodrinimas". Toks pareiškimas mane labai užkabino - dėl dviejų priežasčių.

2010-12-21Kodėl man rūpi tai, kas vyksta Baltarusijoje?

Kol mes svarstome, kaip Wikileaks nutekinimai ir baudžiamasis Juliano Assangeo persekiojimas (tiesa, kol kas dėl įtarimų panaudojus prieš kitą asmenį seksualinę prievartą) paveiks žodžio laisvės principus, ta pati žodžio laisvė trypiama kaimyninėje Baltarusijoje.

2010-12-20Ar pakeis pasaulį WikiLeaks? Esminių pokyčių greičiausiai nebus

Gruodžio 16 d. vykusiame renginyje teko stebėti kolegų Artūro Račo, Audros Čepkauskaitės ir Aurelijaus Katkevičiaus bei visuomenės veikėjo Dariaus Kuolio diskusiją apie WikiLeaks reiškinį, jo atgarsius Lietuvoje, jo įtaką Pasaulio politikai, visuomenėms ir pan. Diskusiją labai praturtino Transparency International Lietuvos skyriaus surengta filmo apie WikiLeaks įkūrėją ir jo veiklą peržiūra.

2010-12-09V.Radžiūnas. Tarp universalumo ir profesionalumo girnapusių

Šiuolaikinis žurnalistas lyg žmogus orkestras – turi mokėti groti visais instrumentais. Jam tenka ne tik rašyti ar kalbėti, bet ir fotografuoti, filmuoti. Maža to, dar tenka konkuruoti su paprastų piliečių žurnalistika. Ar nuo to nenukenčia žiniasklaidos kokybė? Šiandien neretai keliamas klausimas, ar žurnalistas apskritai reikalingas – juk informuoti visuomenę gali ir pilietis, netikėtai atsidūręs metro, kuriame ką tik nugriaudėjo sprogimas, ar asmuo, stebintis futbolo varžybas, kuriose kyla riaušės. „Atsiųsk naujieną“, „Įkrauk žinių“, „Paskelbk naujieną“ – interneto naujienų portalai marga nuo raginimų informuoti visuomenę.

2010-12-06Dar kartą apie kibirkščiavimus žiniasklaidoje

Nedaug kas gilinasi į šią temą, nors ji yra ir kertinė mūsų gerovei. Pastaroji „Wiki Leaks“ istorija, J.Assango persekiojimas už paviešintas paslaptis atskleidžia, kad mūsų teisė žinoti yra „valdoma“. Taip, mes galime nemažai žinoti, tačiau ne viską. Kas kontroliuoja, kas ir kaip? Žiniasklaida Lietuvoje, žinia, taip pat kontroliuojama. Ją kontroliuoja – ir tai žino visi – savininkai. Šie paprastai piktnaudžiauja žiniasklaidos laisve kaip tinkami. Todėl, sakyčiau, mūsų žiniasklaida yra ne laisva, o pasileidusi. Nedora, paperkama, ištvirkusi.

2010-11-25Kas rūpi žurnalistams? Lapkričio 27 dieną pasakys patys žurnalistai

Kitą šeštadienį, lapkričio 27 dieną, Vilniaus rotušėjė daugiau nei 300 žurnalistų iš skirtingų Lietuvos vietų ir žurnalistikos sričių diskutuos apie aktualiausius jiems klausimus ir problemas, priims sprendimus dėl Lietuvos žurnalistų sąjungos veiklos prioritetų artimiausius 4 metus. Tokio mąsto LŽS suvažiavimas vyksta tik kas 4 metus. Natūralu, kad per tiek laiko tiek situacija žiniasklaidoje, tiek apskritai gyvenime labai pasikeitė. Susikaupė nemažai problemų, atsirado naujų iššūkių.

2010-11-25Alytaus skyrius siūlo nekeisti LŽS įstatų dėl tikrųjų narių statuso

Siekiant išsaugoti LŽS, kaip tikrų žurnalistų organizaciją, Alytaus skyrius siūlo nekeisti LŽS įstatų punktų, reglamentuojančių: „LŽS tikraisiais nariais negali būti asmenys, turintys politiko, valstybės tarnautojo ar pareigūno statusą."
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media