2024 m. liepos 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas

 

2017-03-05Liudviko Rėzos ,,PRUTENA" prabilo į rusakalbį skaitytoją, o kada prabils ir lietuviškai?

Karaliaučiaus krašto poetas Sem Simkinas priėjęs stipriai paspaudė man ranką ir padovanojo dailiais viršeliais padabintą, Karaliaučiuje leidyklos „Kladezj“ išleistą ir jo iš vokiečių į rusų kalbą išverstą Liudviko Rėzos knygą „Prutena oder Preussische Volkslieder“. Keistoka, bet L. Rėzos "Prutena” iki šiol neišversta į lietuvių kalbą. Argi vertėjų nėra?

2017-02-25100 metų senumo Lietuvos karininko garbės kodeksas. O koks dabar būtų Lietuvos žurnalisto garbės kodeksas?  (1)

Kolega Juozas Šalkauskas mums atsiuntė 100 metų senumo Lietuvos karininko garbės kodeksą. O koks dabar būtų Lietuvos žurnalisto garbės kodeksas? Kas parašys?

2017-02-24Gyventojai iš Lietuvos bėgs, kol bus eskaluojama visuotinė neviltis… (2)

Lietuvos žmogaus teisių asociacijos pirmininkas, žurnalistas ir žurnalo "Pozicija" redaktorius Vytautas Budnikas raštu pateikė keletą siūlymų, kurie gali įtakoti stabdant masinę emigraciją. Jo nuomone, suvokti masinės emigracijos tragediją ir šią problemą aktualizuoti pirmiausia privalo mūsų valdžia. Nepakanka apie nevaldomą emigraciją viešai kalbėti radijo ar televizijos laidose. Ilgalaikėje šalies vystymo strategijoje „Lietuva 2030“ masinė gyventojų emigracija net neminima – ji kaip problema svarbiausiuose valstybės dokumentuose neegzistuoja, o ateities vizijoje tarp prioritetų apie ją net neužsimenama.

2017-02-20Replika: Pasirodo žiauriai klydau...

Vitalius Zaikauskas‎Žurnalistų namai Sekti · 13 val. · Pasirodo žiauriai klydau, manydamas, kad kuriant laidas - daugiausia darbo įdeda ir daugiausiai nusipelno žurnalistai. Bet kur tau - pagal šrifto dydį titruose, didžiausios pagarbos ir padėkos nusipelno, ir daugiausiai prie laidos triūsia nusiplūkę drabuželių parinkėjai. Ką ten žurnalistai, palyginus... Kitose laidose, kitose televizijose - svarbiausi būna rėmėjai, kuriuos parodo bet visą ekraną ir vos per sekundės dalį pralekia žurnalistų pavardės.

2017-02-02Replika: Tas baisusis Karbauskis...  (2)

Jau nusibodo skaityt apie tautos priešą ir neva rusų agentą Letuvoje Ramūną Karbauskį, vadovaujantį Lietuvos Seimo kultūros komitetui ir asmeniškai visai partijai. Atsidarau šįryt lrytas.lt puslapį ir skaitau „Naujas Ramūno Karbauskio visureigis – tarp „nešvariausių“ Lietuvoje“.

2017-01-23Gediminas Griškevičius: Jūros vėjai pusiaužiemio medžiuos kaitalioja šerkšnų ornamentiką

Dirbdamas fotografu aš sovietmečiu vasaromis „užfotkinau“ tiek, kad lengvai išsipirkome kooperatinį butą. O dabar... Vienetai fotografuojasi. Biznis baigtas. Ganau debesis, saulėlydžio žavesingą energiją, fotografuoju savo „jogiškam“ malonumui šokančius Birutės parko medžius, rūką, akmenis. O vasarotojai patys palangiškiai, va, „čiki-briki, pyst-plest“ nusifotografuoja savo elektroniniais aparatukais atsiminimui viską, kas jiems patinka – ir debesų, vaivorykščių kelius, gulbes ir savo vaikus, ir šerkšnų nėriniais apmegztus medžius...

2017-01-17Pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Algis Kusta: Jie gynė laisvąją spaudą (1)

Ėjom su Vincu Vyrukaičiu Laisvės prospektu Vilniuje nuo Šeškinės iki Spaudos rūmų ir kalbėjomės apie 1991 metų balandį. Anų dienų Sąjūdžio žmogus, parlamento gynėjas, sekė man kone detektyvines laisvės kovų istorijas.

2017-01-16Ir šiandien ištylėjom, nors rūpėjo visais decibelais išrėkt: „Karaliene, man-da-giau!“

Mes, lietuviai, nuo amžių nesame „pyragiško“ charakterio bendrija – „per amžių amžius!“ Žinoma, tobulos „smaguomenės“ niekur nerasi, bet lietuvių, būkim atviri, daug kur šalinasi, nes grubumu, nemandagumu, net agresyviu chamizmu išsiskiriame iš daugelio kitų tautų.

2017-01-09Jonas Paulauskas: Sveiki, sulaukę Trijų karalių!!!

Štai ir atėjo jie – trys išminčiai: Kasparas, Merkelis ir Baltazaras į mūsų šalį. Skelbti apie Kristaus užgimimą. O kartu su jais mūsuosna pagaliau atėjo ir tikroji žiema – su sniegu, pūgomis, šalčiu. Viskas, kaip ir turi būti. Tokia žiema, kokią mes matėme savo vaikystėje prieš Naujuosius Metus. Nes pastaruoju metu mes Vilniuje tokią žiemą regėdavome tik “Vilniaus energijos” sąskaitose už šildymą.

2017-01-03Tarp Palangos centrinės – „Šešiolikinės“ eglutės linkėjimų 2017-iesiems: „Nepavargsta tas, kas praeičiai palieka atodūsį – „pa-var-gau“

Sekantį rytą po to, kai buvo įžiebta įspūdinga Palangos miesto centrinė eglutė, t.y., 2016-ųjų gruodžio 4-ąją pro ją einant su žmona išgirdome tokį linkėjimą: „Nepavargsite, pamiršę kartoti: „Aš pa-var-gau“. Tai sielos jėga“.

2016-12-25Į dailę - žurnalisto žvilgsniu

„Aviacijos pasaulio“ redaktorė Vilma Jankienė jau antrus metų organizuoja dailininkų darbų pristatymus, kuriuos vadina meno degustacijomis. Pasak Vilmos, būtent ši veikla padėjo jai atrasti gyvenimo džiaugsmą, o kai žurnalo leidyba atrodė įstrigusi, padėjo rasti naujų sprendimų ir jėgų dirbti iš peties.

2016-12-17Daktaras Algirdas Matulevičius: Mažoji Lietuva, jos periodinė spauda, kultūra, švietimas (2)

Vokietijoje, Baltijos akademijoje (Academia Baltica) įvyko įdomus seminaras. Jame dalyvavo istorikai, kraštotyrininkai, žurnalistai, rašytojai, žmonės, kurių giminės šaknys Rytų Prūsijoje ir Mažojoje Lietuvoje.

2016-12-11Kolega Jonas Paulauskas: Man padidino pensiją net 5 centais! Sveikinkite!

O senieji seimūnai, išeidami padalino kai kam dovanėlių – sau gerų išeitinių pašalpų, o mums grąžino dalį atimtų pensijų ir atlyginimų... Man net padidino pensiją! Vieną dieną gavau ilgiausią džiaugsmingą pranešimą iš Sodros, kad man nuo šių metų lapkričio mėnesio pensija padidinta – visais 5 centais! Vien jų pranešimas daugiau kainavo, nei tas “padidinimas”.

2016-11-20Gediminas Griškevičius: Inernetinis tiltas „Palanga - Vilnius" arba Palangos spaudos dialogas su skaitytojais

Palangiškis kolega Gediminas Griškevičius toliau "stato" inernetinį tiltą „Palanga - Vilnius" ir pasakoja, kaip Palangos kurorto spaudos bendrauja su savo skaitytojais.

2016-10-11Svečio įspūdis: „Palanga. Švelnus ilgesys į širdį, į atmintį smelkias“

Kodėl palangiškes – darbštuoles moteris prisiminiau dar Žolinių išvakarėse skindamas sveikatingąsias gražuoles erškėtruožes? Aistringai žydi, aistringai ir gydo, visai žiemai stiprina Imunijos sistemas, atsparumą... visaligėms. Stipresnės už cheminius vaistus, sintetiką. Tokios ir palangiškės. Jos nežino vasaros poilsio, nemato jūros anei saulės smėlynuose, tarp atostogautojų, nes nėr kada, nors pasiusk. reikia vytis kasdieninės duonos plutą. Antai, 7 valandą ryto, ėjau tarp Prokuratūros ir Kęstučio gatvės. Lėbautojai paliko chaosą, net dėžė apversta. Palangiškė pasilenkus renka, renka, renka, renka, - kam pasaka, kam nuovargis, skuba, prakaitas...
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media