2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas

 

2018-11-08„Kaukolinė siena“, bet ne svetur, o pačiam Palangos centre

Aš negąsdinu, bet... Mes tikrai labai plačiai nuskambėsim net ir už Europos paribių, jeigu ir ateityje Palangoje tęsim, atleiskit, „kaukolinę“ tvartų ir girdyklų kultūrą. Antižmogišką, antipalangietišką, antitautinę, antikurortinę, „šermeninę Antikultūrą“. Palangos centre – nei Las Vegasas, nei Hanojus. Viskas... arčiausiai Joskaudų sąvartyno.

2018-10-30Apie rašytoją Vladą Kalvaitį ir prasmingiausią lietuviško charakterio knygą

Man brangi net tarp maldaknygių yra etikos, logikos pavyzdžiu laikytino giminiško „Raštokrato“, visai neseniai, šių metų rugsėjo 6-ąją jau atradusio savo „Amžinąją valtį“, talentingo tytuvėniškio satyriko ir prozininko Vlado Kalvaičio rimuotais autografais išmarginta, bene vienintelė iki šiol tokia Lietuvoje smagi ir psichologiškai įžvalgi, chrestomatinė „Versmių“ serijos knyga „Lietuvių epigrama ir parodija“.

2018-10-30Jonas Paulauskas: Sveiki, sulaukę naujų rinkimų ir naujų kovų !

Nors iki naujų rinkimų – savivaldybių, Europos Parlamento, prezidento/ės, šalies parlamento – dar liko nemažai laiko, bet kandidatų kovos dėl naujų postų/galimybių šalyje jau verda. Labiausiai pastebima tai tarp partijų – beveik visos „susipliekė“:

2018-10-28Lietuviškos žemės paradoksai: vieni jos neatgauna, kiti - nuo jos bėga

Pasyvių piliečių miestuose yra 6024. To priežastis - trūksta miestų savivaldybių suformuotų ir nuosavybės teisėms atkurti skirtų žemės sklypų, taip pat negalint grąžinti nuosavybės, ne visi linkę rinktis alternatyvius atkūrimo būdus (kompensacijas, lygiaverčius sklypus kitose teritorijose).

2018-10-17Dainius Ručinskas:Brakonieriai žuvis vagia išsijuosę. Kur dingo aplinkosaugininkai? Aūū!

Kaip rašo laikraštis “Ūkininko patarėjas”, prasidėjus lašišų, šlakių migracijai į nerštavietes Lietuvos upėse, trofėjinių lašišų žvejyba į Lietuvą privilioja ne tik būrius mūsų žvejų, bet ir norvegų, latvių, prie Nėries ir kitų upių kursuoja autobusai iš Lenkijos.

2018-10-16Deimantė Vitkutė: laisva spauda būtina demokratinei valstybei

urnalistė Rasa Pilvelytė kalbina Niujorke gyvenančią lietuvę žurnalistę Deimantę (Demi) Vitkutę, baigusią žurnalistikos magistro studijas viename žinomiausių pasaulyje Columbia universitete. D. Vitkutė pasakoja apie savo išbandymų kupiną kelią tarp Amerikos ir Lietuvos, kuris vedė į žurnalistikos Amerikoje ypatumus ir sunkumus bei ateities planus.

2018-10-08Jonas Paulauskas: sveiki, pagaliau sulaukę naujo šildymo sezono !

Atėjo ruduo, o jam įpusėjus – ir šildymo sezonas. Būtų visiškas melas teigti, kad mes jo labai laukėme. Greičiau, atvirkščiai.

2018-10-08Kol dvi ministerijos ginčijasi, vilkai pjauna ūkininkų avis ir veršelius

Lietuvos aplinkos ir Žemės ūkio ministerijos niekaip nesutaria kaip tinkamai sureguliuoti padidėjusią vilkų populiaciją. Viena siūlo vienokią apskaičiavimo metodiką, kita - kitokią. Tuo tarpu miško plėšrūnai nuolat įsisuka į ūkininkų laikomų avių bandas ir sužaloja arba papjauna ne vieną dešimtį šių gyvūnų.

2018-10-05Valstybės vadovams įteiktas žinomų mokslininkų kreipimasis dėl Lietuvos paminėjimo rašytiniame šaltinyje 1010 metinių iškilmingo minėjimo kitąmet (2)

2019 metais sukanka 1010 metų nuo dabar žinomo seniausio rašytiniame šaltinyje – Kvedlinburgo metraštyje Lietuvos paminėjimo, aprašant 1009 metų kovo 9 d. įvykius. Esame įsitikinę, kad ši išskirtinė mūsų valstybei diena turėtų būti kasmet valstybės mastu iškilmingai minima prasmingais, išliekamąją vertę turinčiais valstybingumo akcentais, o 1009 m. kovo 9 d. data turėtų tapti svarbia mūsų valstybės gyvenimo gaire“ – rašoma grupės žinomų mokslininkų kreipimesi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį.

2018-09-18Tegul mus vienija tikėjimas tikėjimu (4)

Mylėk kiekvieną, nekęsk nei vieno – tai musulmonų bendruomenės „Ahmadija“, kuri jungia keliasdešimtis milijonų pasaulio musulmonų, devizas. Rugsėjo 7–9 dienomis Vokietijos mieste Karlsruhe vyko šios bendruomenės kasmetinis suvažiavimas „Jalsa Salana 2018“. Jame, gavę kvietimą iš Lietuvos asociacijos „Ahmadija“ prezidento Ahmedo Farazo, dalyvavo 60 įvairių profesijų žmonių, panorusių susipažinti su Islamo religijos skirtingumais ir panašumais, įsitikinti kiek teisingos mūsų stereotipinės nuostatos apie musulmonus.

2018-09-03Alfonsas Kairys: leidinys, neišvydęs šviesos

Lyg ir suderinta viskas - rinkinys turėjo, „Šviesai“ padedant, išvysti šviesą, tačiau kažkodėl mane pasiekė tokio turinio raštas, kurį pasirašęs vyriausiasis redaktorius S.Petrauskas. Cituoju: „Gerb. A.Kairy, Švietimo ministerija nepritaria, kad būtų leidžiamas Jūsų parengtas leidinys „Tėvynė ir Motina“ (rinkinys sudarytojų pavadintas „Tėvynei ir Motinai“ - aut. pastaba). Norint rasti plane jam vietos, reikėtų išbraukti kurį nors kitą šiuo metu mokyklai svarbesnį laidinį. Leidykla, atsižvelgdama į savo ekonominę padėtį bei popieriaus stygių, planine tvarka išleisti šio leidinio dabar negali“.

2018-08-27Gediminas Griškevičius: sveikatintis eikim anksti: kol miega paniką sėjančios Kelio dulkės

Dar 1991 metais, redaguojant „Palangos“ savaitraštį, plačiai viešinome naujosios Palangos miesto ligoninės statybos darbus buvusių sklandytuvų ir mažų kariškų lėktuviukų „Kilimo-nusileidimo lauko“ teritorijoje, nes iki tikro aerodromo tai vietai nebuvo skirta išaugti. Ekologiškų pušynų prieglobstyje Antano Gulbino, šaunaus inžinieriaus iš Ariogalos vadovaujamų patikimų Palangos statybininkų dėka čia sparnus – saulėtalangius korpusus išskleidė erdvi kurorto ligoninė, kurios reikalingumu ir buvimu šioje vietoje palangiškiai dar niekad nesuabejojo.

2018-08-16Vytenis Andriukaitis – Pasaulinės esperantininkų sąjungos Garbės globėjų komiteto narys

Portugalijos sostinėje Lisabonoje baigėsi 103-iasis pasaulinis esperantininkų kongresas. Ten liepos 28 – rugpjūčio 4 dienomis buvo susirinkę daugiau kaip 1600 esperantininkų iš 75 pasaulio šalių. Tarp jų ir 35 Lietuvos esperantininkai. Pirmąją kongreso darbo dieną posėdžiavęs Pasaulinės esperantininkų sąjungos aukščiausias šios svarbiausios ir didžiausios tarptautinės esperantininkų organizacijos organas komitetas išrinko Europos komisijos narį Vytenį Andriukaitį šios organizacijos Garbės globėjų komiteto nariu.

2018-08-16Kur šaukėniškių išmintis, net žiemą Palangoje – pietys

Spaudai paruoštą knygą pavadinau „Gintarai iš Šaukėnų šilo“. Man asmeniškai tebegyva, vartant jaunatviškosios optimistės Elenos Burdulienės į Palangą šį pavasarį atsiųstąją vardinę tautinę Šaukėnų juostą, diskelį su linkėjimais, šaukėniškių dainomis, nuoširdžiausią laišką 70-mečiui berniukui, nenuoramai tarybinių Šaukėnų „Makronui“, – ot, pasidžiaugtų Mama, sykiu su mokytoja, sėjusi ir tikėjimą Gėrio pergale.

2018-08-07Dainius Ručinskas: lietuviški kaštonai, liepos, eglės - prieš valdininkų pjūklus (1)

Šiuo metu po Lietuvos didžiuosius miestus plinta drastiškas medžių naikinimo vajus. Antai, Panevėžio širdyje, centrinėje aikštėje darbininkai nupjovė dvi didžiules egles. Dar daugiau medžių čia turėtų kristi pradėjus įgyvendinti šios aikštės rekonstrukciją. Kaip teigia senieji panevėžiečiai, tos eglės būtų mus visus pragyvenę, vienintelė priežastis - Laisvės aikštės rekonstrukcija, kuri visai nereikalinga. Dar daugiau aistrų sukėlė beatodairiški Šiaulių miesto savivaldybės veiksmai,
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media