2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas

 

2019-08-27Tolerancijos žmogus Gintaras Varnas: Punios šilas nusipelno laisvės gamtai, o ne laisvės žmogui

Laisvės piknike vykusioje diskusijoje „Punios šilas: ar išsaugosime vertingiausią Lietuvos sengirę?“ teatro režisierius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, 2019 m. Tolerancijos žmogumi išrinktas Gintaras Varnas ragino politikus ir visuomenę mąstyti apie Punios šilą, jo gamtines vertybes ne egoistiškai.

2019-08-20Jonas Paulauskas: trys ministrai, išgelbėję koaliciją ir laikinąją vyriausybę... (1)

Pagaliau. Jau beveik paskutinę įstatymo nustatyto termino dieną premjeras pateikė prezidentui naujus, su koalicija ne kartą derintus ir perderintus ministrus, ir prezidentas juos priėmė ir patvirtino naujais ministrais. Taip buvo išgelbėta koalicija ir laikinoji šalies Vyriausybė.

2019-08-08Loreta Nikolenkienė: Antano Smetonos auksinė plunksna grįžo į Lietuvą (4)

Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinyje Signatarų namuose eksponuojama į Lietuvą po beveik 80 metų sugrįžusi auksinė prezidento Antano Smetonos plunksna.

2019-08-06Stasė Niūniavaitė, Akmenės krašto šviesuolė... (2)

Sudėtingas buvo literatės, Naujosios Akmenės liaudies teatro režisierės, visuomenininkės Stasės Niūniavaitės (1923 01 20–2002 07 02) gyvenimo kelias.

2019-05-28Jonas Paulauskas: Matriarchatas Lietuvoje baigėsi?

Paskutiniai mūsų šalies prezidento rinkimai parodė, kad mūsų žmonėms matriarchatas pabodo ir todėl jie šalies vadovu išsirinko vėl vyrą.

2019-04-16Švento Juozapo rytą paskutinė Palangos „Smegenų centro“ siena be ašarų krito

Tame, deja, varganai ankštame, pilkame triaukščiame pastate per keletą žingsnių nuo jį budriai stebėjusio Vado Lenino (bronziniame paminkle!) daug dešimtmečių dirbo „elitiniai“ Palangos gyvenvietės – kurortinio centro (su jūrinės kokybės ženklu!) „aksakalai“ – išmintingi, gerbiami, valdingi bendruomenės valdytojai, giminės vadai. Visais atvejais, tai brangi Palangos istorijos dalis, tai – etapinis liudininkas.

2019-03-29Iki metų pabaigos Lietuva turės aiškią 5G ryšio plėtros viziją

Susisiekimo ministerijos suburta viešojo sektoriaus ir verslo ekspertų grupė rengs šalies 5G ryšio plėtros gaires. Taip bus siekiama sukurti palankią teisinę ir investicinę aplinką 5G ryšio tinklų plėtrai Lietuvoje.

2019-03-29Vartojimo kreditų bendrovės įspėja: internetiniai sukčiai spendžia naujus spąstus (2)

Finansinių paslaugų įmonių asociacija FINCO įspėja apie internete įsisiautėjusius naujo tipo sukčius, vagiančius žmonių duomenis ir apgaulės būdu sudarinėjančius paskolų sutartis su vartojimo kreditus teikiančiomis bendrovėmis. „Anksčiau pasitaikydavo atvejų, kai sukčiai, sužinoję žmogaus asmens kodą, galėdavo apgaulės būdu pasiimti paskolą. Dabar dėl pakeistų procesų tokių atvejų jau nebepasitaiko, bet iškilo naujos grėsmės“, – sakė Šarūnas Frolenko, Finansinių paslaugų įmonių asociacijos FINCO vadovas.

2019-03-15Alfredas Guščius: pasaulėjauta ir asmenybė religinėje poezijoje (2)

Įvairiai ateinama į religinę poeziją. Gerai pažinojau poetę Ritą Dambrauskaitę, kuri susirgo vėžiu, ir ją 2017 metų birželį pasiėmė Vilniaus žemė. Jos vyras Alvydas Jancevičius išleido savo žmonos knygą „Kaip debesų ėjimas“ (Vilnius, „Žuvėdra“, 2017). Ji tų pačių metų rudenį pristatyta Lietuvos rašytojų sąjungos klube. Knygoje yra poetės nuotrauka iš Antano Sutkaus ciklo „Rasos šventė“ (1967). Tada eilėraščius skaitė Gražina Urbonaitė, Juozas Šalkauskis, kalbėjo Vidmantė Jasukaitytė, leidėjas Stasys Lipskis. Viską apibendrino poetės vyras. Šiuo metu A. Jancevičius dar kartą įsigilina į žmonos rankraščius, netrukus turėsime antrąją R. Dambrauskaitės poezijos knygą.

2019-03-07TILS: Per dvejus metus dukart daugiau Seimo narių pradėjo skelbti susitikimus  (1)

Per pastaruosius 2 metus dvigubai padaugėjo Seimo narių, skelbiančių, su kokiomis interesų grupėmis ar lobistais jie susitinka. Pernai parlamentarai taip pat paskelbė pusantro karto daugiau susitikimų nei 2017 m. Tai paaiškėjo „Transparency International“ Lietuvos skyriui (TILS) peržiūrėjus Seimo narių oficialius darbo kalendorius, asmenines svetaines ir svetainę manosusitikimai.lt.

2019-02-22 #MetųŽodžiai ir #MetųPosakiai – metų ženklai ir kasdienybės diagnostika

Baigėsi antrą kartą Lietuvoje surengti #MetųŽodžio ir #MetųPosakio rinkimai. Komisija #MetųŽodžiu išrinko žodį ŠIMTMETIS, internetiniame balsavime nepralenkiamas buvo VERYGANAS. #MetųPosakio rinkimuose komisija daugiausia balsų skyrė posakiui VAIKŲ TEISES IŠKVIESIU. Jis iš pradžių pirmavo ir internetiniame balsavime, bet galiausiai į pirmą vietą išsiveržė garbaus svečio – popiežiaus Pranciškaus – linkėjimas VIEŠPATIE, TE LIETUVA BŪNA VILTIES ŠVYTURIU. Jau laukiama siūlymų, už ką reikėtų balsuoti 2019-ųjų #MetųŽodžio ir #MetųPosakio rinkimuose. 2019-ieji – trejų rinkimų metai, tad ir #MetųŽodį su #MetųPosakiu tikrai bus iš ko rinkti.

2019-02-19Gediminas Griškevičius: sapnais pareinantys žodžiai: tai – gyvenimui žadinančios, sielą kurti skatinančios galios

Kai su palangiškėmis, intuityviai tikrumą jautusiomis literatėmis, neblankstančios Atminties Lidija Umbrasiene ir Irena Beržiene, smagiai 2004–2012 metais sykiu pluzdėdavome į Klaipėdą, į prasmingus dvasinius susitikimus su Irenos Linkauskienės „diriguojamais“ visaip smalsiais „Trečiaamžiais“, keisdavomės savo „rašytine-pieštine-dainuotina-gamtažine“ kūryba, man įsiminė žodžiai iš stipraus stiprios moters-zanavykės Teresės Dirgėlienės eilėraščio jos 2008 metais išleistoje poezijos knygoje „Grįžimas namo“, kurią nemeluotai puošia viršelyje panaudotas Povilo Dirgėlos paveikslas.

2019-02-07Lietuva įgyvendino 1 iš 9 tarptautinių antikorupcinių įsipareigojimų

Absoliuti dauguma Lietuvos prieš dvejus metus prisiimtų įsipareigojimų sumažinti korupciją, atverti duomenis ir leisti gyventojams prisidėti prie sprendimų liko neįgyvendinti. Lietuva išpildė 1 iš 9 pažadų, kuriuos pati užsibrėžė dalyvaudama tarptautinėje „Atviros vyriausybės partnerystės“ (angl. Open Government Partnership) iniciatyvoje.

2019-02-03Būkite sveiki, sulaukę labai atsakingo laiko – pasirengimo rinkimams

Pagaliau kandidatų į būsimą valdžią sąrašai jau beveik aiškūs ir paviešinti. Beliko tik mums, rinkėjams, atsirinkti, kurie iš jų būtų verti valdyti mus savivaldybėse, būti merais ar prezidentūroje. Deja, kiekvienų rinkimų metu pasirinkę savo nuomone geriausius, po to ištisus ketverius metus dejuojame ir aimanuojame, kad vėl ne tuos išsirinkome.

2019-01-28Sveiki, sulaukę mesijaus. tiesa, ne iš Betliejaus, o iš Rusnės. bet vistiek mesijaus…

Kaip rašo mūsų žymusis visų politikų kandusis kritikas Rimvydas Valatka, „prie Nausėdos ir Šimonytės pagaliau prisijungus ilgai besilaužiusiam Skverneliui kandidatų komplimentų vieni kitiems laikas baigési. Prasidėjo arši rinkimų kampanija... Ir šioje 115 dienų truksiančioje kampanijoje viskas garantuota. Ir laukto, ir nelaukto. Nes pirmą kartą tiesioginiuose Prezidento rinkimuose dalyvauja veikiantis Ministras Pirmininkas...“
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media