2024 m. liepos 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas

 

2010-12-02Kas taikliausiai šaudė?

Kviečiame dalyvauti LŽS Vilniaus skyriaus konkurse „Taikliausias šūvis". Konkurse gali dalyvauti tik LŽS nariai, kurie per metus (nuo 2009 m. gruodžio 1 d. iki šių metų gruodžio 1 d.) sukūrė ir paskelbė publikacijas, laidas, atitinkančias konkurso devizą ir vertinimo kriterijus.

2010-12-01M.ir J.Šlapelių muziejuje - žurnalisto J.Elekšio knygos “Rokunda” sutiktuvės

Gruodžio 4 d. 12 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje vyks naujausios Juozo Elekšio knygos "Rokunda" pristatymas. Nežinia, sutapimas tai ar ne, bet lygiai prieš metus Juozo bičiuliai, kolegos, dainos mylėtojai buvo pakviesti į 16-osios žurnalisto knygos sutiktuves. Tuomet daugelio dainų tekstų autorius J.Elekšis knygą "Kas, mergaite, tau dainuos?“ skyrė ne tik poezijos mylėtojams, bet ir… muzikuojantiems žmonėms. Šįkart autoriaus naujausios knygos “Rokunda” sutiktuvės vyks jaukioje kamerinėje erdvėje sostinės senamiesčio centre - M.ir J.Šlapelių name-muziejuje.

2010-11-29Laukiame darbų konkursui „Žmogus ir aplinka“ iki gruodžio 4 d.

Aplinkos ministerija ir Lietuvos žurnalistų sąjunga skelbia tradicinį kūrybinį konkursą žurnalistams „Žmogus ir aplinka". Konkursinius darbus galima pateikti iki gruodžio 4 dienos. Šio jau aštuntus metus rengiamo konkurso tikslas - skatinti žurnalistų kūrybiškumą ir profesionalumą supažindinant visuomenę su aplinkos sektoriaus (aplinkos apsaugos, statybos ir būsto plėtros) aktualijomis, problemomis ir jų sprendimo būdais, ugdant sąmoningą šalies gyventojų požiūrį į aplinką. Prizinis fondas - penki tūkstančiai litų.

2010-11-26Pasirodė Vyto Urbono monografija „Stasys Šilingas. Gyvenimas tautai ir valstybei

Lapkričio 23 d. sukako 125 metai nuo Stasio Šilingo gimimo. Prieš pat šią dieną pasirodė Vyto Urbono monografija „Stasys Šilingas. Gyvenimas tautai ir valstybei". Knyga skirta vienam žymiausių XX a. pirmosios pusės Lietuvos politinių veikėjų, lietuvių tautinio atgimimo idėjos puoselėtojų, nepriklausomos valstybės kūrėjų, nuo 1914 iki 1938 m. aktyviai dalyvavusių svarbiausiuose Lietuvos politinio ir visuomeninio gyvenimo įvykiuose.

2010-11-15Kviečiame dalyvauti kūrybiniame konkurse „Kazachstanas įdomiausiu kampu“

Lietuvos žurnalistų sąjunga, Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija bei Kazachstano Respublikos ambasada Lietuvoje šiais metais vėl kviečia Lietuvos žurnalistus aktyviai siųsti 2010 m. spaudoje skelbtas publikacijas (straipsnius spaudoje, internete), vaizdinius bei garsinius kūrinius (reportažus, laidas ir pan.) tema „Kazachstanas įdomiausiu kampu".

2010-11-15Žurnalistai vėl kviečiami dalyvauti konkurse „Žiniasklaida prieš korupciją“

Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kartu su Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) ir Nacionaline žurnalistų kūrėjų asociacija (NŽKA) jau 5 kartą visų Lietuvos žiniasklaidos priemonių atstovus kviečia aktyviai dalyvauti tradiciniu tapusiame konkurse „Žiniasklaida prieš korupciją".

2010-11-10V. Savukynas išleido elektroninę knygą

Garsūs pasaulio filosofai ir aukšti politikai, pasisekimą pelnę verslininkai ir žinomi kultūrininkai – tokie Virginijaus Savukyno pašnekovai, kurių interviu jis sudėjo į knygą „Klausinėjimo malonumas“. „Malonu ne tik rašyti ar skaityti – malonu klausinėti. Žurnalistas turi vieną privilegiją – paskambinti įdomiam žmogui ir pasakyti, kad nori padaryti interviu. Ar tai nėra pats geriausias alibi, siekiant su įdomiu žmogumi pakalbėti bent valandą ir sužinoti atsakymus į rūpimus klausimus ar net šio bei to išmokti?“, rašo V. Savukynas.

2010-11-08Senjorų kūryba: eilėraščiai, memuarai, knygų leidyba

Klausiausi kolegos Jono Jackevičiaus eilių ir mąsčiau, kad teisus jis. Ir rašydamas šias eiles, ir prieš jas pradedant deklamuoti, sakydamas, kad su kultūra dabar Lietuvoje tikrai prasti reikalai, jog ją, nuo amžių mūsų senolių puoselėtą, mūsų šviesuolių išgarsintą, dabar puola visi. Ir kosmopolitizmo apologetai, ir bolševikus pakeitę vakarietiškos kultūros propaguotojai ir, pagaliau, vulgaraus kičo platintojai. Ir negali nepritarti kolegos Jono mintims, kad šiame siautulingame lietuviškos kultūros niokojimo vajuje, deja, dalyvauja ir žiniasklaida: kai kurios privačios televizijos, radijo stotys, bulvarinė spauda.

2010-10-29Sėkmingas Alfonso Čepausko tarptautinis projektas

Vilniuje, Lietuvos dailininkų sąjungos parodų salėje (Vokiečių g. 4) pradėjo veikti tarptautinė ekslibrisų ir mažosios grafikos paroda, skirta Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms. Paroda įdomi, įspūdinga, į jos atidarymą susirinko gausus būrys meno gerbėjų, tarp jų - nemažai ir žurnalistų. Džiugu, kad šios parodos ir prieš tai surengto konkurso iniciatorius ir vykdytojas yra mūsų kolega LŽS Senjorų klubo narys Alfonsas Čepauskas.

2010-10-25Stasys Arnašius ir jo interviu su savimi (1)

ądien Lietuvos radijo ir televizijos kavinėje buvo beveik sausakimša. Ir publika buvo neeilinė. Kur mesi žvilgsnį, ten skambi pavardė, televizijos žvaigždė, žinomas žurnalistas. Ir visi čia susirinko garsaus žurnalisto Stasio Arnašiaus pakviesti. Ir proga buvo neeilinė - kolega visuomenei pristatė naują savo atsiminimų knygą „Interviu su savimi".

2010-10-05A. Anskaičio knyga „Penki pūdai žurnalistikos

Žurnalistas Antanas Anskaitis spaudoje dirba daugiau kaip 55 metus. Per šį laiką yra lankęsis visuose šalies miestuose ir rajonuose, bendravęs su šimtais žmonių, tarp jų ir su buvusiais šalies vadovais, buvusiais bei dabartiniais ministrais, deputatais, paskelbęs dešimtis straipsnių, interviu, reportažų. Įdomiausi susitikimai ir atsitikimai aprašomi neseniai išleistoje prisiminimų knygoje „Penki pūdai žurnalistikos".

2010-10-04M.Nastaravičius suklupo ties… poezija

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla neseniai išleido žurnalisto Mindaugo Nastaravičiaus poezijos knygą “Dėmėtų akių”. Tai pirmasis jauno autoriaus, žinomo kaip radijo žurnalisto (Ryto allegro) ir tinklapio „Atvirai ir garbingai apie žiniasklaidą” iniciatoriaus, bandymas įsitvirtinti poetinėje erdvėje. Tai, kad Mindaugas moka įsiklausyti ir perprasti eiliuotus tekstus, nekelia abejonių. Paskutinis jo pašnekesys Lietuvos radijuje su Kornelijumi Plateliu, pristatant pastarojo eilėraščių knygą “Karstiniai reiškiniai”, buvo gilus ir įdomus net tam klausytojui, kuris į poetus gal žiūri nerimtai. O kaip pačiam Mindaugui sekasi valdyti poetines metaforas?

2010-09-29R.Parafinavičius į žurnalistų darbą pažvelgė per skaudžią istoriją

Leidykla „Laisvas laikas“ išleido šiauliečio žurnalisto Rolando Parafinavičiaus knygą „Motinos rankos. Almos Jonaitienės nusikaltimo istorija“. Knygos autorius, aktyviai dirbantis žurnalisto darbą, pamėgino pažvelgti į kolegas įdėmesniu žvilgsniu. Istorijos pagrindas – šiurpiausias XXI amžiaus Lietuvoje moters padarytas nusikaltimas. Knygoje ne tik chronologiškai išdėstyta Jonaičių šeimos tragedija. „Šalia dirbo didžiulis būrys teisėsaugininkų, tiriančių įvykį, ir žurnalistų, informuojančių visuomenę. Sąžininga žurnalistika ir nešvarios spekuliacijos susipynė skaudžioje istorijoje,"- pastebi R.Parafinavičius.

2010-09-16P.S.Krivicko knygoje „Šviesoraščio takais“ – esė apie fotografiją

Iš spaustuvės į skaitytojų glėbį iškeliavo dar vieno kolegos knyga. Šįkart anonsuojame žurnalisto, LŽS nario Povilo Sigito Krivicko knygą "Šviesoraščio takais". Ja ypač turėtų susidomėti fotografiją studijuojantys arba Lietuvos fotografijos istorija besidomintys žmonės. Ši knyga ne vienam padės užpildyti žinių spragas, įdėmiau pažvelgti į fotografijų kūrėjų palikimą. “Šviesoraščio takais” – tai esė rinkinys apie meninę fotografiją, jos kūrėjus ir šios kūrybinės veiklos reikšmę visoje kultūroje. Įžanginėje dalyje aptariamos moralinės kūrėjų atsakomybės problemos.

2010-09-14Kazachstano eskizai

Ką lietuviui reiškia Kazachstanas? Keistokas klausimas, nes atsakymas į jį lyg ir yra. Buvusi sovietinė respublika. Didelė ir rūsti šalis, kurioje Stalino diktatūros metais atsirado pakankamai vietos koncentracijos stovykloms ir lietuvių kaliniams bei tremtiniams.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media