2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas

 

2010-06-04A.Valiaugos “Nuklydusi tikrovė” - fotografijose

Birželio 4 d. 17 val. Vilniaus fotografijos galerijoje atidaroma Arturo Valiaugos fotografijos paroda “Nuklydusi tikrovė”. Su spaudos leidiniais bendradarbiaujantis kūrėjas dažnai nustebina savo kūrybos mylėtojus netikėtais fotopastebėjimais. Apie ką mąsto, kokius pasąmonės akivarus mėgina užgriebti kūrėjas? Žvelgiant į A.Valiaugos fotografijų retrospektyvą dėliojasi tokia mozaika - nekontroliuojami vaizdai atmintyje, lyg lošimų automate, sukrenta į laimėtą laiko seką.

2010-06-04Vilniaus rotušėje atidaryta S.Paškevičiaus fotografijų paroda

Gegužės 3-iąją Vilniaus rotušėje atidaryta LŽS Spaudos fotografų klubo nario Stasio Paškevičiaus fotografijų paroda. Didelis būrys kūrėjo bičiulių ir bendraminčių Stasį sveikino ne tik su dar viena personaline paroda, bet ir su gražiu jubiliejumi. Parodos atidaryme visi galėjo pabendrauti su autoriumi, pamatyti eksponuojamus menininko draugų portretus.

2010-06-02J. Lingio jubiliejinis vakaras su dokumentiniu filmu „Raktas į ateitį“

Birželio 3 d. (ketvirtadienį) 18.15 val. Lietuvos kinematografininkų sąjungoje savo dokumentinį filmą „Raktas į ateitį“ pristatys ir su kino mylėtojais bendraus režisierius Justinas Lingys. Lzs.lt kviečia kolegas ne tik patiems pamatyti šį 2007 m. sukurtą dokumentinį filmą, bet ir pabendrauti su jubiliejų švenčiančiu kino režisieriumi.

2010-06-01Atidaroma pirmoji J.Mudėnienės karpinių paroda

Birželio 1 d. (antradienį) 17.30 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos parodų salėje (Šv.Jono 11, Vilniuje) atidaroma žurnalistės Juventos Mudėnienės pirmoji personalinė karpinių paroda „Labas rytas, mano angele”. Ši paroda skirta Tarptautinei vaikų gynimo dienai paminėti.Pirmiausia karpė tarybinių laikų žurnalus, nes nusipirkti spalvoto popieriaus ne visada pavykdavo. Mokyklinėms aplikacijoms puikiausiai tiko „Socialistinės teisės” viršeliai, mat, kas mėnesį būdavo skirtingų spalvų. Niekuo nenusileido „Tarybinės moters” herojų suknelių faktūros.

2010-05-24V. Žeimantas – Baltarusijos rašytojų sąjungos narys (1)

Iš Minsko atskriejo įdomi žinia – mūsų kolega, LŽS ir NŽKA narys Vytautas Žeimantas priimtas į Baltarusijos rašytojų sąjungą. V.Žeimantas prieš kelis metus stipriai susidomėjo lietuvių ir baltarusių kūrybiniais ryšiais. Savarankiškai išmoko baltarusių kalbą. Netrukus periodinėje spaudoje pasirodė ir pirmieji V.Žeimanto vertimai iš baltarusių kalbos: dabartinių rašytojų L.Arabei ir G.Marčiuko kūriniai.

2010-05-18“Poezijos pavasaryje” – ir redaktoriaus K.Platelio naujausia knyga

Kartu su žydinčiu pavasariu atkeliavo ir poezijos mylėtojų didžiausia šventė - 46-asis Poezijos pavasaris. Šia proga Lzs.lt kolegoms pristato neseniai išleistą poeto, savaitraščio “Literatūra ir menas” redaktoriaus Kornelijaus Platelio poezijos knygą “Karstiniai reiškiniai”. Tai aštuntas žinomo poeto, Nacionalinės premijos laureato, eilėraščių rinkinys. Nauji K.Platelio eilėraščiai stengiasi vienyti gyvenimo priešybes ir kartu šypteli: tie protingi bandymai naivūs, visuma vis tiek daugiaspalvė, neatspėjama...

2010-05-14Budistų vienuoliu tapusio žurnalisto išgyvenimai knygoje „Laiškai iš Drakono kalnų”

Gegužės 14 d. 17.30 val. Adomo Mickevičiaus bibliotekoje (Trakų g. 10, Vilnius) bus pristatoma žymaus režisieriaus, aktoriaus, žurnalisto Kęstučio Marčiulyno knyga „Laiškai iš Drakono kalnų”. Prieš keliolika metų Kęstutis iškeliavo į Pietų Korėją ir tradicinėje Kwan Um mokykloje tapo zen budistų vienuoliu Bo Haeng Sunim.

2010-05-11A.Vaišnio knyga “Naujoji Romuvos fotografija” – ir apie spaudos fotografijos ištakas

Vilniaus universitetas, Vilniaus miesto Rotušė ir Lietuvos fotomenininkų sąjunga gegužės 13 d., ketvirtadienį, 18 val. kviečia į renginį sostinės Rotušėje - Spaudos fotografijos klasika. „Naujosios Romuvos“ mokykla. Vakaras skiriamas Petrui Babickui prisiminti, spaudos fotografijos ištakoms ir raidai aptarti, 2 tomų knygai „Naujosios Romuvos fotografija“ pasitikti.

2010-05-06A.Kubiliaus publicistinis romanas – duoklė žurnalisto profesijai (2)

"Jos batukų kaukšėjimas ištirpdavo sunkvežimių ir motociklų riaumojime. Vyrai suprato, kas atsitiko..." Tai pirmos ir paskutinės Senjorų klubo nario Antano Kubiliaus romano “Aidai iš gyvenimo šulinio” eilutės. O tarp šių eilučių - dramatiškas, audringas romano herojės Audros gyvenimas ir daugiau kaip septyni šimtai tūkstančių kompiuterio klavišų spustelėjimų. Kai paklausiau Antano, kodėl jis kūrinį pavadino publicistiniu romanu, jis paaiškino, kad tai duoklė žurnalisto profesijai.

2010-05-03G.Juodytės “Klaipėdos akvarelės” – knyga, verta Vinco Kudirkos premijos

Žurnalistas, žvelgiantis į savo kasdienį darbą kūrybiškai, gali nuveikti daugiau nei jo kolega, dirbantis paskubomis – tik tam numeriui, tai laidai... Tiesa, profesionalumo gali nestokoti ir pastarasis, tik kasdienis maratonas netampa impulsu kūrybai ar kitokiai saviraiškai. Kas kita žurnalistas kūrėjas: neretai gebėjimas į savo sukauptą patyrimą pažvelgti kūrybiškai tampa inspiracija parašyti knygą, sukurti filmą. Būtent taip gimė "Klaipėdos akvarelės" - pirmoji žinomos uostamiesčio žurnalistės Gražinos Juodytės istorinių apybraižų knyga.

2010-05-03K.Šiaulio knyga “Tauta tarp kosmopolitų ir barbarų” nepraranda aktualumo

Visuomenei jau senokai pristatyta trečioji žinomo žurnalisto, LŽS nario Kazimiero Šiaulio knyga "Tauta tarp kosmopolitų ir barbarų". Ją sudaro 2004-2008 m. parašyti politinės ir kultūrologinės tematikos straipsniai. Knyga nepraranda aktualumo. Tad Lzs.lt pamėgino dar kartą žvilgtelėti į kolegos kūrybą. Šįkart – ir kritikų akimis.

2010-05-03“Šiaulių naujienos” tapo parodos kuratoriais

Žurnalistai ne tik atranda ir pateikia visuomenei daug aktualios ir įdomios informacijos apie kultūrą, bet ir patys kartais tampa meno kūrėjais. Jie rašo knygas, kuria tekstus populiarioms dainoms, muzikuoja ar kitaip realizuoja savo kūrybinį polėkį. Dar vienas saviraiškos, o kartu ir kultūros populiarinimo būdas – patiems tapti kultūros renginių kuratoriais. Šįkart tokios iniciatyvos ėmėsi dienraštis „Šiaulių naujienos”. Šiandien 16 val. Šiaulių apskrities P. Višinskio bibliotekoje atidaroma paroda "Senieji Šiauliai".

2010-04-26Žurnalistės L.Vasiliauskaitės ir kompozitoriaus L.Abariaus kūryba – dainuojantiems vaikams

Balandžio 27 d. 16.30 val. Zarasų viešojoje bibliotekoje įvyks žurnalistės, eilių ir fotografijų kūrėjos Laimutės Vasiliauskaitės knygos “Spalvų abėcėlė” pristatymas. Knygą, kurioje greta tekstų publikuojamos ir natos dešimčiai dainelių jaunių, jaunučių chorams bei vokaliniams ansambliams, praėjusiais metais išleido leidykla “Kronta”. Beje, abu kūrėjai – dainų tekstų autorė L.Vasiliauskaitė ir muziką kūręs profesorius, ilgametis dainų švenčių dirigentas, kompozitorius L.Abarius – yra kilę iš to paties Zarasų krašto.

2010-04-21LATGA-A jubiliejui skirtoje knygoje – ir žiupsnelis žurnalistikos

Vakar į Rašytojų sąjungą iš leidyklos atkeliavo dar dažais kvepianti nauja knyga – “LATGA-A: po dvidešimties metų”. Simboliška, kad ši knyga tapo ir išskirtiniu akcentu pasitinkant Pasaulinę intelektinės nuosavybės dieną, ir vieninteliu metraščiu, aprėpiančiu visą agentūros gyvavimo laikotarpį.Knygą LATGA agentūros užsakymu išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, o tarp bendraautorių yra ir žurnalistė Erika Straigytė. Jos parengti pokalbiai su autorių teisių agentūros senbuviais išsiskiria autentika, o į agentūros gyvavimo ir visos autorių sistemos kūrimo istoriją leidžia pažvelgti iš labai arti.

2010-04-21S.Lipskio knyga apie monsinjorą K.Vasiliauską teikiama Vytauto Gedgaudo premijai

“Širdies ir altorių šviesoj” – meninė apybraiža apie monsinjorą Kazimierą Vasiliauską. Pasitelkęs gausią archyvinę bei atsiminimų medžiagą žurnalistas, rašytojas Stasys Lipskis kuria šviesų kunigo paveikslą, primena sunkius jo gyvenimo kelius, tremtį. Knygoje taip pat spausdinama keliolika ištraukų iš monsinjoro pamokslų.Praėjusią savaitę posėdžiavusi LŽS Senjorų klubo valdyba priėmė sprendimą S.Lipskio knygą “Širdies ir altorių šviesoj” teikti vienai svarbiausių Lietuvos žurnalistų sąjungos premijų - Vytauto Gedgaudo premijai.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media