2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas

 

2013-04-03Piliečiai mato, žurnalistai – praneša

Plėtojant mintis rubrikoje „Savaitės tema“ apie piliečių žurnalistiką (siejamą su tinklaraštininkų veikla), ji dažniausiai buvo priešpastatoma profesionaliai žurnalistikai. Tačiau tai tik vienas iš galimų požiūrių. Globaliame medijų pasaulyje galime pastebėti ir tai, kad vyksta sėkminga piliečių ir profesionalių žurnalistų darbo simbiozė.

2013-03-29Tinklaraštininkai žurnalistų nepakeis (1)

Tinklaraštininkų ir žurnalistų sąsaja (ar susipriešinimas) yra aktualus klausimas ne tik Lietuvos žiniasklaidos sferoje, bet ir globalioje informacinėje erdvėje. Tuo galima buvo įsitikinti apsilankius kino festivalio „Kino pavasaris“ metu surengtame seminare, kuriame savo įžvalgomis pasidalijo kolegos iš Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės. Nors seminaras buvo skirtas kultūros žurnalistams ir kritikams, tačiau jame nemažai kalbėta ir apie besikeičiančią situaciją medijų pasaulyje.

2013-03-26Kodėl tinklaraštininkai turėtų švęsti Kovo 7-ąją?

Šių metų kovo mėnesį mes nepastebėjome vienos reikšmingos sukakties – prieš 8-erius metus pirmą kartą istorijoje amerikiečių tinklaraštininkas Garrettas M. Graffas (tinklaraštis „Fishbowl DC“) gavo oficialią akreditaciją ir buvo pakviestas kartu su kitais žurnalistais į tradicinę rytinę spaudos konferenciją JAV Baltuosiuose rūmuose. Tai nutiko 2005 metų kovo 7 d. Anuomet šis įvykis buvo pristatomas kaip istorinis, nes pirmą kartą oficialiai pripažinta, kad tinklaraštininkas gali būti prilygintas žurnalistui (su visomis atitinkamomis teisėmis ir, pridurkime, pareigomis).

2013-03-22Žurnalisto tinklaraštis – daugiau nei tinklaraštis? (1)

Kiek daugiau nei prieš mėnesį Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija (LŽLEK) priėmė sprendimą, kuris, galima sakyti, iš esmės keičia požiūrį į žurnalistų veiklą už tiesioginio profesinio lauko ribų. Sakyčiau, kad šis sprendimas dar nesulaukė tinkamo dėmesio ir aptarimo, nors negalima teigti, kad jis buvo visiškai nepastebėtas.

2013-03-19V. Savukynas: „Facebook‘ą laikau vienu iš kanalų, kur galima pasisemti idėjų laidoms“ (2)

Kur yra riba tarp vadinamojo tinklaraštinio ir žurnalistinio rašymo, bei kaip socialiniai tinklai padeda vykdyti žurnalisto misiją? Tokius du tik iš pirmo žvilgsnio paprastus klausimus mes uždavėme žinomam žurnalistui, laidų vedėjui Virginijui Savukynui.

2013-03-13Žurnalistai ir tinklaraštininkai: ar vyksta „kova dėl teritorijos“?

Žurnalistų stovykloje tvyro nerimas – į jų teritoriją braunasi tinklaraštininkai. Ar tikrai yra teisingas toks situacijos apibūdinimas? Pasistenkime tai išsiaiškinti.

2012-11-20Žurnalistai – Lietuvos mokykloms (3)

„Jau ne vieną dešimtmetį dirbantis žurnalistinį darbą, svečias įdomiai pasakojo, kokiomis savybėmis turėtų pasižymėti geras žurnalistas. Iš pirmų lūpų mokiniai galėjo išgirsti apie žurnalistų etikos kodeksą, padorumą, objektyvumą ir kitus dalykus. Mokiniai sužinojo, kaip kuriamas interviu, rašoma informacija, replika ar komentaras bei kaip sugalvoti patrauklų pavadinimą, kas rašoma straipsnio pradžioje ir pabaigoje“, - po apsilankymo Dusetų Kazio Būgos gimnazijoje rašė jos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vanda Normantienė, pavadinusi savo žinutę „Iš pirmų lūpų...“

2012-11-16Slystkelis žiniasklaidai: manipuliacijos teismais

Sekantys teismuose žinaisklaidai ir žurnalistams keliamas bylas turėjo pastebėti dvi naujas neraminančias tendencijas: bylų prieš žurnalistus daugėja, ir jos keliamos nepaisant to, kad aukštesnės instancijos teismai tokius sprendimus dažnai panaikina. Ypač jautri sritis – vadinamosios šmeižto ir reputacijos bylos. Bet kokia kritika gali būti pavadinta šmeižtu, o žurnalistas yra priverstas teisme apginti savo pareigą informuoti visuomenę ir teisę komentuoti įvykius.

2012-10-15Džiugas Paršonis: apie džiną, televizorių, laisvalaikį ir interneto reikšmę

Apie tai, kas yra internetas ir kaip jis veikia, nebekalbame nuo tos dienos, kai išmokome juo naudotis. Kaip apie elektrą ar vandentiekį - ar verta gilintis, jei žinai, kaip paspausti jungiklį ar atsukti čiaupą? Ir vis dėlto smalsių žmonių esama. Tokių, kuriems negana žinoti, kokiomis raidėmis prasideda žiniatinklio svetainės adresas, kuriems rūpi, kaip keičiasi pats žmogus, pradėjęs naudoti internetą.

2012-09-30Meniškas pokalbis su Vaižganto premijos laureate Perpetua Dumšiene

J. Tumo-Vaižganto premijos laureatę kalbina žurnalistas Gerimantas Statinis.

2012-09-24 Lietuvos tinklaraštininkų susitikimas BLOGOUT 2012: dar daugiau pokalbių, dar daugiau informatyvumo

Renginyje dalyvavęs apžvalgininkas Tomas Viluckas pastebėjo: „BLOGOUT darosi solidesnis ir brandesnis". Tikrai taip - informatyvumas, žmonės, tikrai turintys, ką pasakyti, renginį brandina ir augina. Bet tinklaraštininkai, rinkdamiesi į BLOGOUT, vis tiek tikisi ne tik turinio, bet ir malonių pokalbių ir diskusijų. Jų buvo šiemet, jų bus ir vėliau. Tai vertinga, skatina veikti, ir tai - viena iš renginio idėjų. Gal todėl dėl BLOGOUT net vertėtų įvesti naują terminą - „konferencinis susitikimas"?

2012-08-13Interviu su A. Macijausko premijos laureate žurnaliste Daiva Grikšiene

Šių metų Antano Macijausko premijos laureatę Daivą GRIKŠIENĘ kalbina kolega žurnalistas Gerimantas Statinis.

2012-07-16Viktor Denisenko. Po viešo intereso skydu

Viešas interesas - tai, kas leidžia mums, žurnalistams, įprasminti savo darbą. Mes esame įpratę atsakinėti į visus priekaištus keturiais žodžiais, kuriuose slypi mūsų veiklos pagrindas: žmonės turi teisę žinoti. Žurnalistas yra tas žmogus, kuris padeda šią teisę užtikrinti ir realizuoti. Čia yra, naudojant šiandien madingus žodžius, mūsų vizija ir misija.

2012-06-18Profesinės sąjungos: tvirtinant DK pataisas privalu eiti bendrų sutarimų keliu

Nacionalinių Lietuvos profesinių sąjungų junginių koordinacinis centras mano, kad LR Vyriausybė, apsisprendusi įteikti LR darbo kodekso pakeitimų paketą LR Seimui, daro tai, ignoruodama LR trišalės tarybos posėdžio metu išsakytą socialinių partnerių nuomonę. Šitaip elgdamasi Vyriausybė pažeidžia esminius socialinio dialogo principus bei remia šešėlinį verslą.

2012-06-10Matas, Olegas ir...Jonas

Gegužės 19 dieną Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje, Vilniuje, buvo įteikta penktoji Mato Šalčiaus premija Jonui Nekrašiui už knygą „Olegas Truchanas - Lietuvos ir Australijos legenda". Tai knyga apie lietuvių keliautoją, etnografą ir gamtosaugininką Olegą Truchaną, kuris laikomas vienu žymiausiu Australijos fotografu. Net dviejų ekspedicijų metu į Bavariją ir Australiją - Tasmaniją Jonas Nekrašius rinko medžiagą apie šį garsų šiaulietį, sukūrė dokumentinį filmą. Jonas Nekrašius yra LŽS Kelionių ir pramogų klubo narys ir prisiekęs keliautojas, o paskutinioji knyga apie jo kraštietį O. Truchaną nėra jo pirmasis kūrinys.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media