2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2019-06-09Lietuva sulaukė ketvirtojo „Baltic pride“ parado. Kokios nuotaikos?  (1)

Dabar, tapus Europos Sąjungos šalimi, mūsuose ėmė lankytis kiti paradai. Štai šiemet birželio 4-9 dienomis Vilniuje jau ketvirtąjį kartą vyko visos LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualių ir translyčių asmenų) bendruomenės ir juos palaikančių asmenų eitynės „Už Lygybę!“.

2019-06-09Tautos forumo pareiškimas “Dėl antikonstitucinio Žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimo”  (1)

Nestabdoma LGBT propagandos sklaida suinteresuotieji asmenys pasiskundė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai (ŽEIT) dėl Krikščioniškosios kultūros instituto (KKI) interneto tinklalapyje platinamos peticijos. Joje KKI kviečia nepritarti 2019 m. birželį sostinėje vyksiančioms homoseksualų ir transseksualų eitynėmis „Baltic Pride“.

2019-06-08Žurnalistų etikos inspektorius sprendimas dėl Krikščioniškosios kultūros instituto vykdomos kampanijos prieš „Baltic pride“ eitynes: platintais lankstinukais viešai paskleistos informacijos bei kki.lt (2)

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba (toliau ir – Tarnyba) pagal piliečių skundus pradėjo tyrimą savo iniciatyva. Viename iš skundų keltas klausimas dėl Krikščioniškosios kultūros instituto interneto tinklalapyje (kki.lt/portfolio/peticija/) skleidžiamos informacijos, kitu skundu pilietis kreipėsi prašydamas įvertinti Krikščioniškosios kultūros instituto (toliau ir – KKI) peticija (lankstinukais) paskleistą informaciją. Peticijos gyventojams platintos paštu.

2019-05-30Beprecedentis susivienijusios žiniasklaidos kreipimasis į valdžią: kelia klausimus dėl reguliavimo ir LRT  (1)

Žiniasklaidos sektoriaus atstovai, džiaugdamiesi konstruktyviu Kultūros ministerijos ir socialinių partnerių dialogu, siūlo ministerijai ir Seimo Kultūros komitetui keletą sprendimo būdų, kad visiems žiniasklaidos rinkos žaidėjams būtų garantuotos lygiavertės sąlygos. Kreipimąsi pasirašė asociacijos „Nacionalinė spauda“ pirmininkas Mindaugas Reinikis; Internetinės žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė; Lietuvos radijo ir televizijos asociacijos prezidentas Gintaras Zdebskis; UAB „15min“ generalinis direktorius Ramūnas Šaučikovas; UAB „All Media Lithuania“ generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė; UAB „Delfi“ direktorius Vytautas Benokraitis; UAB „Kaimo žinios“ direktorė Ingrida Misiukevičienė; UAB „Lietuvos telegramų agentūra ELTA“ direktorė Gitana Markovičienė; UAB „Lietuvos rytas“ valdybos pirmininkė Rasa Karmazaitė; UAB „Savaitė“ direktorė Asta Jelinskienė; UAB „Verslo žinios“ generalinis direktorius Ugnius Jankauskas. Prie kreipimosi jungiasi ir UAB „Lrytas“ direktorius Tautvydas Mikalajūnas.

2019-05-26Pamoka, kuri žurnalistams davė ir žalą, ir naudą (4)

Per įvairius darbus vis nebuvo laiko surašyti minčių apie kolegos iš 15MIN tyrimų skyriaus - Šarūno Černiausko „paklydimą" ir iš to kilusį BIG reikalą. Visų pirma, pabrėžiu, kad pritariu nuomonei, kad pastaroji istorija, kaip atvejis ir pamoka, davė ir duos ne tik žalą, bet ir didelę naudą, skaidrinant visus žurnalistikos procesus.

2019-05-24Ekspertų diskusija „Nauji saugumo iššūkiai Vidurio ir Rytų Europai“

Gegužės 30 d. 18 val. Martyno Mažvydo bibliotekos Konferencijų salėje, V aukšte įvyks diskusija, kurios dalyviai sieks identifikuoti svarbiausius regiono šalims tenkančius iššūkius ir grėsmes, numatyti būdus jiems pašalinti, diskutuos apie NATO ir ES vaidmenį formuojant saugumo politiką.

2019-05-22Pasaulio ekspertai Rygoje aptars elektroninės komunikacijos sektoriaus tendencijas ir artėjančius pokyčius

Šių metų birželio 25–26 d. Rygoje, „Splendid Palace“ patalpose, įvyks konferencija „Konkuruojantys žemynai: tobulybės link elektroninio ryšio srityje“, kurią rengia Europos Sąjungos (ES) elektroninio ryšio reguliatorius (BEREC) kartu su Tarptautiniu ryšio institutu (IIC). Telekomunikacijų ir technologijų sričių atstovai, besidomintys, kokie pokyčiai ryšių sektoriuje laukia artimiausiais metais, konferencijoje kviečiami dalyvauti nemokamai.

2019-05-22Diskusija su Rusijos ekspertu iš JAV Brianu Whitmore’u „Rusija ir Vakarai: nauja konflikto era?“

Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus kviečia ieškoti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje susitikus su iš Vašingtono atvykstančiu ekspertu Brianu Whitmore’u. Susitikimas su juo įvyks gegužės 27 d. 17.30 val. Renginių erdvėje, III aukšte.

2019-05-08LRT žodžiu išrinktas politologo N. Maliukevičiaus pavartota „melagiena“

Gegužės 7-osios – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos – išvakarėse paskelbti LRT žodis ir LRT posakis. Juos iš šio sezono laidų rinko LRT žurnalistų ir laidų vedėjų sudaryta komisija, taip pat LRT žiūrovai, klausytojai ir skaitytojai. Komisijos nuomone, LRT žodžio titulo nusipelnė „melagiena“, nuskambėjęs LRT RADIJO laidoje „Aktualijų studija“, jį kalbėdamas apie Rusijos propagandą pavartojo VU TSPMI dėstytojas, dr. Nerijus Maliukevičius.

2019-04-29Skundas į tarptautines organizacijas dėl šiuo metu neskaidriai vykstančios rinkimų kampanijos (2)

Visuomenei gerokai įgriso LRT nuolatinis paslėptas tyčiojimasis iš rinkėjų organizuojant propagandines rinkimų laidas. Neapsikentęs kandidatas į prezidentus A. Juozaitis balandžio 25 d. demonstratyviai trekė durimis ir paliko LRT studiją, kurioje tuo metu vyko kandidatų į prezidentus debatai.

2019-04-10Opozicijos lyderė V. Čmilytė-Nielsen: Ko bijo susidvejinęs premjeras? (3)

Prezidento rinkimų kampanija paralyžiuoja premjero darbą. Tokią išvadą daro Seimo opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen, kurios pakartotinis, oficialus kreipimasis į Ministrą pirmininką dalyvauti bendrame Seimo opozicinių frakcijų posėdyje, vis dar nesulaukia deramo premjero dėmesio.

2019-03-29Knyga apie vemdančią istorija, okupacijos naudą ir kitką (1)

Knygynuose pasirodė istorikų A. Bumblausko, A.Eidinto, A. Kulakausko ir M. Tamošaičio knyga keistu pavadinimu „Lietuvos istorija kiekvienam“. Ar tai – tik reklaminis triukas norint nuslėpti, kad ši knyga tėra 2012 m. ir 2013 m. leidinio klonas? Tiesa, gerokai papildytas. Tokiais atvejais įprasta knygos tituliniame lape pateikti atitinkamą nuorodą, o nekurti įvaizdžio apie tariamai naujo veikalo išleidimą.

2019-03-21Jonas Paulauskas: Sveikinu ketvirtadalį vilniečių, išrinkus Vilniui merą!

Sveikinu ketvirtadalį vilniečių, išrinkus Vilniui merą! Teisingiau būtų sakyti ne išrinkus, o perrinkus antrai kadencijai, pasinaudojus principu “Renkame tą patį, gal nebus blogiau...”.

2019-03-15Kultūros periodinių leidinių asociacijos pastabos ir pasiūlymai Lietuvos Seimo Kultūros komiteto darbo grupei dėl valstybinės paramos žiniasklaidos modelio projekto

Prašome viešos protokoluojamos diskusijos ir ypač sprendimų fiksavimo raštu, nes jau sudarytas klaidingas įspūdis, kad KPLA naujam projektui (ar daliai formuluočių) pritaria. Tai nėra įmanoma, kol nebus išdiskutuoti visi klausimai ir bendru sutarimu patvirtintas galutinis variantas.

2019-02-27Jonas Paulauskas: sveiki, sulaukę septyniolika pavasario akimirkų...

Štai ir Vilnius sulaukė „septyniolikos pavasario akimirkų“, tfu, norėjau pasakyti septyniolikos kandidatų į miesto valdytojo kėdę. Penkiolikos vyriškių ir dviejų moteriškių. Įdomus būrelis, tarp kurių - jau buvę šio miesto merai, Seimo nariai, partijų vadovai, net ministrai. Žodžiu, gana daug politikų. O politika, kaip žinia, yra menas žadėti neįgyvendinamus dalykus arba tiesiog juos pamiršti, atėjus į valdžią.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media