2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas

 

2023-05-23Vilniaus universiteto bibliotekos J. Lelevelio salėje - Jono Bulotos šimtmečio minėjimas (2)

Birželio 8 d. 16 val. Vilniaus universiteto bibliotekos J. Lelevelio salėje (Universiteto 3, III aukštas) įvyko buvusio LŽS nario, žurnalisto, Lietuvos spaudos ir kultūros istorijos tyrinėtojo, docento Jono Bulotos šimtmečio minėjimas.

2023-05-05Kur skubi? – Į biblioteką! Skiriu kolegos Jono Launinavičiaus gražiai sukakčiai (2)

Nuo pradinės mokyklos laikų iki šiol – jubiliejinių savo 85-ųjų metų, Jono Laurinavičiau (g. 1938 07 07) gyvenimas susijęs su knyga, bibliotekomis. Jis ne tik bibliotekų knygų skaitytojas su ilgu ilgu nepertraukiamu stažu, bet ir visada buvęs aktyvus bibliotekų veiklos dalyvis. Dirbdamas rajonų redakcijose, jis – kaip žurnalistas – nepraleisdavo bibliotekose rengiamų susitikimų su rašytojais, poetais, kultūros veikėjais, naujų knygų sutiktuvių, knygų parodų, proginių konferencijų. Apie visa tai rašydavo laikraščiams, žurnalams. Be to, periodikoje paskelbta per du šimtus jo recenzijų, atsiliepimų apie knygas.

2023-05-05Lietuvos MA Vrublevskių bibliotekoje paroda „Felicijos Bortkevičienės epistolinis palikimas Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje“

2023 m. gegužės 11 d. 16.30 val. kviečiame į Lietuvos MA Vrublevskių biblioteką (Žygimantų g. 1) paminėti vienos pirmųjų moterų, išsikovojusių pripažinimą lygiomis teisėmis dalyvauti politiniame ir visuomenės gyvenime, vienos žymiausių lietuvių tautinio atgimimo veikėjų, politikės ir leidėjos Felicijos Bortkevičienės (Povickaitės) 150-ąsias gimimo metines. Ta proga apžvelgsime bibliotekoje eksponuojamą parodą „Felicijos Bortkevičienės epistolinis palikimas Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje“. 17 val. vakarą, skirtą F.Bortkevičienei, pratęs profesoriaus Andriaus Vaišnio paskaita. ,,Aplankydama tu atvežei čia man dalį širdies, bet ir savo skausmo dalį. Tu čia visus mus, caro tremtinius, Lietuvos ilgesiu apdalinai. Ir paliksi mane mirti be jokios vilties grįžti"

2023-04-25Laisvės kovų dalyviui, politiniam kaliniui, žurnalistui Valentinui Ardžiūnui - 90

1990 m., atgimus „Lietuvos aidui“, jis tapo šio laikraščio vyr. redaktoriaus pavaduotoju. Lageriai sugniuždė Valentino Ardžiūno sveikatą, bet dar labiau sutvirtino jo patriotizmą, visuomeninį aktyvumą. Su jaunatviška energija jis įsijungė į laisvos Lietuvos kūrimą. Daug rašė apie nomenklatūros neigiamą poveikį Lietuvai, apie kovą su korupcija.

2023-04-24Kviečiame dalyvauti patriotinėje akcijoje „ Pagerbkime prieš 90 metų Amžinybėn iškeliavusį lietuvių literatūros klasiką kanauninką Juozą Tumą-Vaižgantą Jo Tėviškėje.“

Asociacija Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“ ir Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus kviečia 2023 m. balandžio 29 d., šeštadienį, nuo 10 iki 15 val. apsilankyti Anykščių rajono Svėdasų seniūnijos Malaišių kaime ir dalyvauti patriotinėje akcijoje „ Pagerbkime prieš 90 metų Amžinybėn iškeliavusį lietuvių literatūros klasiką kanauninką Juozą Tumą-Vaižgantą Jo Tėviškėje.“

2023-04-11Žurnalistui, gamtininkui Henrikui Gudavičiui - 80! Sveikiname! (11)

„Kasdien dirbdamas savo žemės plotelį čia atrandu visą pasaulį Gyvenimiška patirtis sako, kad reikia vengti to, kas sujaukia protą, ir daugiau laiko skirti tam, kas jį tobulina. O tai, žinoma, yra knygos, kasdienis darbas ir vaikščiojimas tais pačiais, tavo paties prasimintais takeliais", - teigia gamtininkas, žurnalistas, rašytojas ir kraštotyrininkas Henrikas Gudavičius.

2023-04-09Alvydo Valentos jubiliejinis kūrybos vakaras

Balandžio 13 d. 18.00 val. Rašytojų klube (K. Sirvydo g. 6, Vilnius) įvyks Alvydo Valentos jubiliejinis kūrybos vakaras. Dalyvauja rašytojai Alvydas Valenta, Gintarė Adomaitytė, Birutė Jonuškaitė, Juozas Žitkauskas, literatūros kritikė Janina Riškutė, režisierius Virgilijus Kubilius, dainų autorius ir atlikėjas Povilas Girdenis, Lietuvos audiosensorinės bibliotekos kultūrinių veiklų kuratorė Janina Vileikienė, žurnalo „Mūsų žodis“ redaktorė Ginta Čingaitė-Kiznienė ir kiti.

2023-04-01Minime kovotojo už Lietuvos laisvę, politinio kalinio, gydytojo Algirdo Statkevičiaus gimimo 100-etį

Visas tolesnis Algirdo gyvenimas, vertas aštraus siužeto kino filmo, buvo padiktuotas iš pradžių nacių okupacijos, po to – beveik 50 metų trukusios sovietų okupacijos. A. Statkevičius buvo antinacinio ir antisovietinio judėjimo dalyvis, Lietuvos laisvės lygos ir Lietuvos Helsinkio grupės narys, pogrindžio spaudos leidėjas, bendradarbis ir platintojas, pasipriešinimo akcijų dalyvis, už antisovietinę veiklą teistas tris kartus ir iškalėjęs 14 metų. Jis atidavė savo gyvenimą Tėvynės labui visa savo būtimi, kankinio egzistencija ir meile.

2023-03-21Dailininkui Archibaldui Bajoraitui -100. Atminimo vakaras Šilutėje

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko kraštiečio dailininko, pedagogo, meno terapijos idėjų skleidėjo ir propaguotojo Archibaldo Bajorato 100-osioms gimimo metinėms skirtas atminimo vakaras „Esu dėkingas likimui…“.

2023-03-14Klaipėdos universitete - Lilijos Valatkienės paroda „Vydūnas - žinomas, bet nepažintas “

Šiemet pažymime Vydūno 155-ąsias gimimo ir 70-ąsias mirties metines. L. Valatkienė, apkeliavusi Vydūno gimtąsias ir laikinos prieglaudos, kūrybos bei darbo vietas, po kruopelytę rinko išbarstytą istorinį palikimą, aktualizuodama didžiojo filosofo ir mąstytojo Vydūno svarbą, jo literatūrinio palikimo unikalumą, kuriame labai ryškiai atsispindi ir kasdienybės trapumas. Klaipėdos universitete (H. Manto g. 90-2) kovo 24 d. 15 val. įvyks Lilijos Valatkienės parodos „Vydūnas - žinomas, bet nepažintas“ atidarymas.

2023-03-08Poeto Juozo Žitkausko jubiliejinis vakaras su Lazdijų krašto rašytojų antologija „Žaliuose ežerynuose“

2023 m. kovo 16 d. 18.00 val. Rašytojų klube (K. Sirvydo g. 6, Vilnius) įvyks Poeto Juozo Žitkausko jubiliejinis vakaras su Lazdijų krašto rašytojų antologija „Žaliuose ežerynuose“. Dalyvauja rašytojai Juozas Žitkauskas, Alvydas Valenta, Gintaras Bleizgys, Bronius Kašelionis, Jonas Endrijaitis, Albertas Antanavičius, dainininkė Veronika Povilionienė, aktorius Juozas Bindokas, Lazdijų krašto žmonės ir kt.

2023-03-07Istoriko Alfonso Eidinto knygos „Pūga prie Mėmelio. Atvadavimo saga“

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras pristato pristato 2023 metų naujieną – istoriko Alfonso Eidinto knygos „Pūga prie Mėmelio. Atvadavimo saga“ trečiąjį leidimą, skirtą Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-osioms metinėms.

2023-02-22Mūsų geram kolegai, LŽS nariui Regimuntui Romualdui Mockui 90 metų! Nuoširdžiai sveikiname! (12)

Šiandien mūsų geram kolegai, LŽS nariui Regimuntui Romualdui Mockui sukanka gražus jubiliejus - sukanka 90 metų!

2023-02-21Kazimira Danutė Prunskienė – Kovo 11-osios Akto signatarė, Pirmosios vyriausybės vadovė, žemės ūkio ministrė – pasitinka savo 80-metį

Seimo skaitykloje surengta knygų, straipsnių, nuotraukų ir eksponatų paroda, skirta Kazimirai Danutei Prunskienei, pasitinkančiai 80-metį. K. D. Prunskienės artimieji šią parodą papildė asmeniniais signatarės daiktais.

2023-02-13Nepalaužto laisvės kovų dalyvio, politinio kalinio, pogrindinės spaudos leidėjo Edvardo Buroko atminimui

Edvardas Burokas gimė prieš 90 metų, 1933 m. vasario 13 d. Ukmergėje 1919 m. savanorio Vlado ir Bronės Burokų šeimoje. Augo su dviem jaunesniais broliais – Jonu ir Antanu. Šeimoje vaikai buvo ugdomi Tėvynės meilės, patriotizmo dvasia. 1941 m. Edvardas pradėjo lankyti Ukmergės pradinę mokyklą, vėliau – gimnaziją. 1950 m., mokydamasis gimnazijoje, drauge su bendraminčiais subūrė pogrindinę antisovietinę organizaciją „Keršytojai už Tėvynę” ir buvo išrinktas jos pirmininku.

2023-02-10Stasė Niūniavaitė: kūrybos nesustabdė nei Lukiškių kalėjimas, nei tremtis

Minint Žemaitijos krašto šviesuolės S. Niūniavaitės šimtmetį, aną kartą kiek plačiau buvau užsiminęs apie jos, kaip mėgėjų teatro režisierės ir apskritai kultūros darbuotojos, ryšius bei pažintis su Lietuvos meno pasaulio žmonėmis, o šiandien bent kiek plačiau stabtelėsiu ties jos literatūrine veikla.

2023-02-04Poeto, vertėjo, literatūros ir meno kritiko Dainiaus Gintalo jubiliejinis vakaras

Vasario 9 d., ketvirtadienį, 18.00 val. Rašytojų klube įvyks poeto, vertėjo, literatūros ir meno kritiko Dainiaus Gintalo jubiliejinis vakaras. Vakare dalyvauja draugai ir bičiuliai Gytis Norvilas, Juozas Žitkauskas, Ričardas Šileika, Talis Gintalas, Andrius Šiurys, Jonas Sakalauskas, Agnė Sabulytė, Linas Adomaitis.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media