2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas

 

2022-02-10Dėmesio LŽS ir NŽKA nariams: prašome sumokėti 2022 metų nario mokestį

Gerbiamiems LŽS ir NŽKA nariams primename, kad LŽS ir NŽKA nario mokestis yra mokamas vieną kartą per metus. LŽS ir NŽKA nariai 2022 m. nario mokestį turi sumokėti iki kovo 31 dienos.

2022-02-09Europinė parama medijoms ir viešosios konsultacijos dėl žiniasklaidos laisvės apsaugos

Europos Komisija (EK) paskelbė tris kvietimus teikti pasiūlymus pagal programos „Kūrybiška Europa“ paprogramę MEDIA, kuriai 2022 m. numatyta 226 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) lėšų. Taip siekiama remti audiovizualinio sektoriaus atsigavimą ir didinti jo konkurencingumą tiek Europoje, tiek visame pasaulyje. Paskelbti trys kvietimai teikti pasiūlymus: vaizdo žaidimai ir įtraukiojo turinio kūrimas, Europos festivalių tinklai ir „MEDIA 360°“, pritaikyti esamoms sektoriaus šakoms, naujiems talentams ir rinkoms remti, taip pat įvairių sektorių bendradarbiavimui skatinti. Pagal programos „Kūrybiška Europa“ tarpsektorinę paprogramę taip pat paskelbtas atskiras kvietimas, kuris daugiausia skirtas gebėjimų naudotis žiniasklaidos priemonėmis stiprinimui ir jam numatyta 2,4 mln. eurų ES lėšų.

2022-02-08LIETUVIŲ RAŠYTOJŲ IR ŽURNALISTŲ SĄJUNGAI – 100 METŲ! (18)

Šiemet sukanka 100 metų kai Kaune buvo įkurta ir vasario 9 dieną įregistruota Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjunga, kurios tikslas – suburti „lietuvių plunksnos darbininkus“, suregistruoti „rašomąsias lietuvių pajėgas“, padėti rašytojams ir žurnalistams jų įvairiapusėje veikloje. Dabar šias tradicijas sėkmingai tęsia Lietuvos rašytojų sąjunga ir Lietuvos žurnalistų sąjunga.

2022-01-25Duomenų sargai užsimojo prieš skaidrumą. Žurnalistiniam projektui „Karštos pėdos“ - duomenų sargų grasinimai baudomis

Žiniasklaidos atstovus ir skaidrumui neabejingus visuomenės atstovus kviečiame atvykti į posėdį, kuris vyks ketvirtadienį, sausio 27 d., 14 val., VDAI patalpose (L. Sapiegos g. 17, Vilnius). Prieš posėdį 13.30 komentarais apie „Karštų pėdų“ situaciją bei BDAR ir jo naudojimą prieš žiniasklaidą bei viešumą pasidalins: „Karštos pėdų“ idėjos autorius Šarūnas Černiauskas, Advokatų profesinės bendrijos „Linden“ teisininkas, Media4Change konsultantas Marius Dagys, Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

2022-01-05Informacija apie kandidatus į politinius postus neturi būti slepiama nuo visuomenės

Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) ir ,,Transparency International" Lietuvos skyrius (TILS) kviečia Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) laikytis įstatymų, nedelsiant atšaukti neteisėtą sprendimą ir vėl pradėti skelbti iš VRK interneto svetainės pašalintus politinių rinkimų kandidatų anketų duomenis. LŽS ir TILS nuomone, VRK sprendimas prieštarauja viešajam interesui turėti skaidrią demokratinę valstybę, sumenkina piliečių teisę žinoti apie politikoje dalyvaujančius asmenis bei sukuria palankesnę terpę politinei korupcijai.

2021-12-23Linksmų šv. Kalėdų! (4)

Mieli kolegos, Artėja nuostabios šventės. Jos leidžia mums svajoti. Galime pasidžiaugti sėkmingais metais ar net kukliais, bet širdžiai mielais dalykais. O metų pabaiga ir artėjantys Naujieji teatneša mums ir naujos Vilties. Su šventėmis!

2021-12-09Lietuvos žurnalistai šiemet "Vilties laisvės" premiją paskyrė Baltarusijos žurnalistui Andrejui Aleksandrovui (3)

Gruodžio 10 dieną Seime vykstančio Lietuvos ir Baltarusijos žurnalistų forumo „Žmogaus teisės ir žurnalistika" metu žurnalistui Andrejui Aleksandrovui bus įteikta „Vilties Laisvės" statulėlė ir piniginis prizas. Šiai premijai skirti Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Lietuvos žurnalistų draugija subūrė bendrą komisiją. Šiemet Komisijos atstovai balsų dauguma Vilties Laisvės premiją paskyrė Baltarusijos žurnalistui Andrejui Aleksandrovui. Jo kandidatūrą premijai pasiūlė Baltarusijos žurnalistų organizacijos.

2021-12-08Seime: Lietuvos ir Baltarusijos žurnalistų forumas, skirtas paminėti Tarptautinei žmogaus teisių dienai. Kviečiame kolegas dalyvauti

Seime gruodžio 10 dieną, penktadienį, 8 val. įvyks: Lietuvos ir Baltarusijos žurnalistų forumas „Žmogaus teisės ir žurnalistika“. Renginys skirtas paminėti Tarptautinei žmogaus teisių dienai. Forumo organizatoriai: Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Baltarusijos žurnalistų asociacija. Partneriai: Lietuvos Respublikos Seimas ir Fridricho Eberto fondas.

2021-12-062022-ieji žurnalistams su Vytauto Gedgaudo ženklu (1)

Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos pirmininkas Dainius Radzevičius pranešė, kad vertindami žurnalisto ir ilgamečio tautinės minties JAV lietuvių laikraščio „Dirva“ vyriausiojo redaktoriaus Vytauto Gedgaudo indėlį puoselėjant profesionalios žurnalistikos skatinimą atkurtoje nepriklausomoje Lietuvos žurnalistų sąjunga su Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacija 2022-uosius metus skelbia Vytauto Gedgaudo metais.

2021-12-02Kultūros ministro sveikinimas Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos metinės konferencijos dalyviams (1)

Kultūros ministro sveikinimas Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos metinės konferencijos dalyviams.

2021-11-25Prasidėjo kasmetinis European Press Prize konkursas. Kviečiame kolegas dalyvauti

Konkurso tikslas - pagerbti auksčiausius pasiekimus Europos žurnalisme, išskiriant keturias kategorijas. Kiekvienoje kategorijoje dalyviai turi galimybę laimėti prizą siekiantį dešimt tūkstančių eurų.

2021-11-23Palaikome baltarusius kolegas

Šiandien Neries krantinėje, netoli Seimo, vyko akcija „Baltarusijos alėja. Demokratijos vigilija“. Akcijos dalyviai, išreikšdami palaikymą Baltarusijos laisvei, pasodino Baltarusijos demokratijos alėją – 16 šermukšnių sodinukų. Tarp jų du, kuriuos Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Baltarusijos žurnalistų asociacijos vardu pasodinome kartu su Baltarusijos žurnalistų asociacijos vadovu Andrejumi Bastunec.

2021-11-22Kvietimas į Seimo Kultūros komiteto globojamą renginį „Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui 25-eri"

Kviečiame į Seimo Kultūros komiteto globojamą renginį „Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui 25-eri", kuris įvyks lapkričio 26 d., 12.30 val. Lietuvos Respublikos Seime (I rūmai, Konstitucijos salė). REGISTRACIJA Į RENGINĮ el.p. kultkt@lrs.lt

2021-11-16KVIETIMAS NŽKA NARIAMS: Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos metinė konferencija įvyks gruodžio 3 d.

Mieli kolegos, NŽKA nariai, 2021 m. gruodžio 3 d. 11.00 val. kviečiame į Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos metinę konferenciją. Konferencijos vieta – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (Renginių erdvė). Susirinkime turi teisę dalyvauti visi NŽKA nariai (Jūsų narystę patvirtina sumokėtas nario mokestis už 2021 metus).

2021-11-13Žurnalistų namuose - vieša diskusija apie galimą savitvarkos sistemos pertvarką. Kviečiame dalyvauti!

Visuomenės informavimo etikos asociacija ir Lietuvos žurnalistų sąjunga rengia viešą diskusiją apie galimą savitvarkos sistemos pertvarką. Pagrindinis klausimas - kaip turėtų būti formuojama Etikos komisija, kokie pagrindiniai veiklos principai. Diskusija vyks Žurnalistų namuose, Jogailos g. 11, Vilnius, lapkričio 15 d., pirmadienį, 16 val. Dalyviams būtina turėti galimybių pasą arba jam prilygintą dokumentą. Kolegos iš kitų miestų gali prisijungti prie diskusijos nuotoliniu būdu, iš anksto užsiregistravę adresu info@etikoskomisija.lt Kviečiame visus, kam svarbūs profesinės etikos klausimai, aktyviai dalyvauti diskusijoje.

2021-10-21Medijų taryba pritarė SRTRF pertvarkos koncepcijai

Medijų taryba įvykusiame posėdyje pritarė Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo (SRTRF) pertvarkos į Medijų rėmimo fondą koncepcijai.

2021-10-13Žurnalistus priėmė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen (4)

Kaip mums pasiekti, jog Lietuvos spaudos laisvė realiame gyvenime ir indeksas tarptautiniuose reitinguose būtų geras pavyzdys, jog demokratijoje žodžio laisvė gerbiama? Tereikia politikams ir kitiems galingiesiems atsikratyti noro reguliuoti ir riboti žurnalistų teises. Dar svarbu ir siūlyti teigiamas iniciatyvas. Pvz., valstybės parama regionų, kultūros ir kokybiškai naujienų bei tiriamajai žurnalistikai vietoje viešinimo projektų. SLAP ieškinių prieš žurnalistus apribojimas arba tokio kelio užkirtimas irgi būtų labai gerai (Ačiū Vytautas Kernagis už geras iniciatyvas). Na ir BDAR išlygų žurnalistikai ir mokslui taikymas bei viešųjų asmenų veiklos skaidrumas nesidangstant privatumo saugojimu. Tam reikės sutelkti su politikais jėgas keičiant būtinus įstatymus. Ne gesinant gaisrus, o sprendžiant problemas iš esmės. Tai tiek temų šiandien aptarėme pas Seimo pirmininkę Viktorija Čmilytė-Nielsen kartu su Jonu Staseliu ir Vytautu Kvietkausku.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media