2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Sėkmingas Alfonso Čepausko tarptautinis projektas

2010-10-29
 
Parodos „Žalgiriui 600“ atidaryme kalba Alfonsas Čepauskas (antras iš kairės), V. Žeimanto nuotr.

Parodos „Žalgiriui 600“ atidaryme kalba Alfonsas Čepauskas (antras iš kairės), V. Žeimanto nuotr.

Vytautas Žeimantas

 

Vilniuje, Lietuvos dailininkų sąjungos parodų salėje (Vokiečių g. 4) pradėjo veikti tarptautinė ekslibrisų ir mažosios grafikos paroda, skirta Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms. Paroda įdomi, įspūdinga, į jos atidarymą susirinko gausus būrys meno gerbėjų, tarp jų - nemažai ir žurnalistų. Džiugu, kad šios parodos ir prieš tai surengto konkurso iniciatorius ir vykdytojas yra mūsų kolega LŽS Senjorų klubo narys Alfonsas Čepauskas.

„Švenčiant Žalgirio istorinės pergalės sukaktį ir siekiant ją įprasminti meno kūriniuose, sumanėme paskelbti tarptautinį ekslibrisų ir mažosios grafikos konkursą „Žalgiris - 600". Ekslibrisas - komunikabilus žanras, keliaujantis po visą pasaulį, jis kalba apie šalies istoriją, kultūrą, joje gyvenančius žmones ir esamas institucijas. Nepraradęs tiesioginės paskirties šis knygos „sargas" dabar tapo dar ir parodų, konkursų, kongresų, kolekcionavimo objektu. Visų tautų kalbose „ex libris" suprantamas vienodai. Meniška miniatiūra - nesugriaunamas paminklas," - teigia A.Čepauskas.

„Augdamas braidžiau po Šuvirkštės ir Ančios upelių vagas, miškeliuose ieškojau vaistažolių ir grybų, kopiau vis į Kalniškių ir Karšuvos piliakalnius, kad pamatyčiau kas ten už horizonto. Užaugau, subrendau ir Kauno erdviose Taikomosios dailės auditorijose atsistojau prie studijų molberto. Garbūs meno dėstytojai - Kazys Švažas, Liudas Truikys, Filomena Ušinskaitė, Andrius Valius ir kiti formavo ir kreipė mintis, jėgas, jausmus į spalvingą kūrybos pasaulį, gludino požiūrio kampus ir diegė viltį surasti prasmingą gyvenimo kelią,"- prisimena Alfonsas.

Taip, kolegos Alfonso asmenyje nuo jaunystės gražiai sugyveno dvi mūzos: žurnalistikos ir dailės. 1962 m, baigęs Kauno taikomosios dailės technikumo Poligrafijos skyrių, jis praktiškai visą laiką dirbo įvairiuose periodiniuose leidiniuose. Iš pradžių buvo žurnalo . „Mokslas ir technika" meninis redaktorius. 1973-83 m.- žurnalo „Mūsų sodai" meninis redaktorius, nuo 1978 m. kartu buvo ir žurnalo „Statyba ir architektūra" dailininkas.

„Tai nuostabaus kruopštumo ir profesionalumo žmogus, mėgstantis dirbti tyliai, bet kvalifikuotai. Man su juo teko dirbti per 10 metų, kartu kūrėme žurnalo „Statybos ir architektūros" dizainą, kaip dabar sakoma, o anksčiau tai buvo jo, meninio redaktoriaus veikla. Jis visada turėdavo paruoštą atsakymą į bet kokį pageidavimą ar patobulinimą, o ko negalima būdavo padaryti, pateikdavo keletą siūlymų be jokių ambicijų. Kaip nepailstantis motociklininkas išvažinėjo tuometinę, kaip tada sakėme, plačiąją šalį, t.y. buvusią SSRS ir redakcijoje suruošdavo įspūdžių vakarones. Įdomų, ar nerašo jis savo memuarų, nes juos skaityti būtų įdomu ir dabar. Nemėgo intrigų ir jose nedalyvavo. Kad daugiau tokių žmonių suptų mus!," - sako buvęs žurnalo „Statyba ir architektūra" vyr. redaktorius Jonas Vėlyvis.

Alfonsas sukūrė ir paskelbė kelis šimtus iliustracijų žurnaluose, iliustravo rašytojų, žurnalistų knygas. 1976 m. ir 1983 m. surengė žurnalinės grafikos parodas.
 
LŽS nario Alfonso Čepausko ekslibrisas apdovanotas
Lietuvos sporto draugijos „Žalgiris" prizu 
 
Ypač jį traukia mažoji grafiką. Sukūrė per 800 ekslibrisų, 100 estampų, keliasdešimt plakatų. Dalyvavo daugelyje užsienio šalių tarptautinių parodų. Surengė per 50 asmeninių ekslibrisų ir grafikos parodų Lietuvoje ir užsienyje. Sudarė keliasdešimt parodų katalogų, bibliografinių leidinių, tarp jų: „Ekslibriso monogramos" (1989), „Ekslibriso plakatas" (1990),„Vilnius - metropolis Lituaniae" (1989), „Gediminui - 650" (1991), „Sakralinis ekslibrisas", „Ekslibrisas Šventajam Tėvui" (1993), „Daina, muzika, šokis" (1994), „Catechizmus - 450" (1996) ir kitų. Išleido metodinę praktinę knygą „Kaip sukurti ekslibrisą: grafikos technikos."

Dabar, štai, mano rankose naujas Alfonso darbas - parodos „Žalgiris 600" katalogas.

„Šiais jubiliejiniais metais Žalgirio temos ekslibrisų ir mažosios grafikos konkursas yra bene vienintelis toks projektas Europoje. Lenkijos Malborko mieste pernai vykusioje tarptautinėje XXII bienalėje buvo šiam jubiliejui skirtų ekslibrisų, tačiau specialios parodos - ne. Tad itin džiugu, kad mūsų paskelbtas konkursas susilaukė didelio menininkų dėmesio. Net 102 dailininkai pateikė naujai sukurtų per 200 ekslibrisų ir mažosios grafikos kūrinių iš 32 šalių. Tai kaimynai Lenkijos, Baltarusijos, Latvijos, Ukrainos, net Vokietijos dailininkai. Iš Vidurio Europos po vieną ar kelis dailininkus yra iš Bulgarijos, Čekijos, Graikijos, Ispanijos, Italijos, Kroatijos, Moldavijos, Makedonijos, Prancūzijos, Rumunijos, Slovėnijos ir kitų. Yra autorių ir iš tolimų Argentinos, Brazilijos, JAV, Urugvajaus, Azerbaidžano, Kazachijos šalių. Ekslibrisai dedikuoti žinomoms asmenybėms, yra dedikuotų kultūros, mokslo ir kitokioms institucijoms, - džiaugiasi renginio sėkme A.Čepauskas.

Šią parodą siūlyčiau aplankyti kolegoms žurnalistams.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-11-02 09:44
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media