2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: Ligą pažabojęs A. Stonys dalijasi pamėgtų patiekalų receptais

2019-11-08
 
Arvydas Stonys

Arvydas Stonys

Bene garsiausias Lietuvos iliuzionistas Arvydas Stonys jau daugiau nei tris dešimtmečius gerbėjus stebina magiškais pasirodymais. Stebuklai vyksta ne tik Arvydo darbe - prieš kelerius metus išgirsta prostatos vėžio diagnozė šokiravo, bet magui pavyko suvaldyti ligą.
Lapkričio 9 dieną TV3 kulinarinių pokalbių laidoje „Virtuvės istorijos" žinomas vyras atskleis sveikos gyvensenos receptą, kuris padėjo jam suvaldyti ligą, ir papasakos, kuo gyvena šiandien.
Laidoje Arvydo lauks nelengva užduotis - stoti į kulinarinę kovą prieš muzikos atlikėją, scenos grandą bei gerą bičiulį Ramūną Difartą. Abu laidos herojai stengsis įtikti šios kovos teisėjai, žaviai damai ir gero skonio mėgėjai, renginių organizatorei Ingai Budrienei.
Laidos studijoje, įsikūrusioje kūrybinėse dirbtuvėse „Gastro siena", burtai lems, kad Ramūnas, padedamas virtuvės šefo iš Šri Lankos Dilano Dampelos Gamage, keps jūrų ešerį su traškia lazdyno riešutų plutele, o Arvydas, kartu su laidos vedėja Ilona Juciūte, gamins lašišos ir brokolių kepsnelius.
Ilonos parinktas receptas labai nudžiugins Arvydą: patiekale dominuojantis brokolis yra itin naudinga daržovė, nes jame gausu įvairių polifenolių, kurie onkologine liga susirgusiam žmogui padeda kovoti su vėžiu.
„Brokolis yra visų daržovių karalius, jame labai daug polifenolių, kurių galima rasti beveik kiekviename augale. Mat polifenoliai atsakingi už daržovių spalvą, skonį ir aromatą. Jie taip pat labai naudingi ir mūsų organizmui - stabdo visus lėtinius uždegimus, vėžinių ląstelių dauginimąsi bei stiprina imuninę sistemą. Polifenoliai yra gamtos dovana žmonijai", - laidoje kalbės Arvydas.
Iliuzionistas laidoje pasakos, jog onkologinė liga šiandien jau nebėra mirties nuosprendis ir laiku ją pastebėjus, galima suvaldyti. Sužinojęs apie ligą žinomas vyras iš pagrindų pakeitė savo gyvenseną ir mitybą. Tai leido jam džiaugtis puikiai rezultatais kovoje su liga.
„Ir sveikiems, o ypač susirgusiems onkologine liga, labai svarbu valgyti daug augalinio maisto. Tik kai nuolat bėgam, lekiam, ne visada atsiranda tam laiko, ne visada paprasta įsigyti ekologiškų produktų. Todėl džiaugiuosi atradęs maisto papildą, sukurtą Kembridžo mokslininkų bei paremtą nacionaliniu Didžiosios Britanijos Pomi-T tyrimu. Papildas yra sudarytas iš brokolių, granatų, ciberžolių ir žaliosios arbatos, jau trejus metus jį sėkmingai vartoju ir žinau, kad jis padėjo man sustabdyti ligą", - laidoje teigs Arvydas.
Arvydas įsitikinęs - sveikatai derėtų skirti daugiau dėmesio, rūpintis ja, kol ligos dar neužklupo. Jam pritars ir jo šio šeštadienio varžovas, muzikos atlikėjas ir dainų autorius Ramūnas Difartas. Anot jo, kai daugiau nei du dešimtmečius praleidi pramogų pasaulio padangėje, supranti, kad ateina metas daugiau dėmesio skirti sau.
„Kuo daugiau žinai ir turi daugiau praktikos, tuo dažniau viską darai apgalvodamas, dėl savęs. Nes tiesiog niekur neskubi, niekur nesiverti, nieko nenori nustebinti, tiesiog gyvenime darai tą iš malonumo, o jeigu tai patinka dar kažkam - tai nuostabu", - atviraus Ramūnas.
A.Stonys laidoje pasakos, jog būtent didelis dėmesys sau ir savo sveikatai jam padėjo pasiekti gerų rezultatų kovoje su vėžiu. Vadovaudamasis Kembridžo universiteto profesoriaus R. Thomas metodika, jis iš pagrindų pakeitė mitybą, papildė kasdieninį racioną polifenoliais, atsisakė cukraus, alkoholio, taip pat kardinaliai pakeitė mąstymą, atsisakė blogų minčių, ėmė sportuoti.
„Mitybą pakeisti buvo lengviau negu padidinti sportinį aktyvumą. Jeigu iki diagnozės būtų buvusios tinginių olimpinės žaidynės, aš tikrai būčiau laimėjęs jas", - laidoje juokaus iliuzionistas.
Ragindamas ir kitus susimąstyti bei atkreipti dėmesį į savo gyvenimo būdą, Arvydas visiems siūlo išbandyti šiuos lengvus ir sveikus patiekalus, kuriuose gausu polifenolių ir kitų maistingų medžiagų, reikalingų sveikam žmogaus organizmui.

 

Lašišos ir brokolių kepsneliai

Patiekalui pagaminti reikės:
200 g rūkytos lašišos;
600 g šviežios lašišos;
200 g brokolių;
100 g džiūvėsėlių;
1 kiaušinio;
1 a. š. rūkytos paprikos;
0.5 a. š. rudojo cukraus;
1 a.š. ciberžolių;
žiupsnelio krapų;
citrinos;
kalendros;
1 v. š. sojų padažo;
3 v. š. „Sweet chili" padažo.

Smulkiai sukapokite šviežią lašišą, įmuškite kiaušinį, suberkite rūkytą papriką, krapus, druską, pipirus, cukrų, ciberžoles ir džiūvėsėlius. Visą masę labai gerai sumaigykite. Smulkiais kubeliais supjaustykite ir į masę įmaišykite rūkytos lašišos filė. Brokolius perliekite verdančiu vandeniu, nusausinkite, apšlakstykite citrina ir susmulkinkite. Formuokite paplotėlius. Kepkite 180° tiesioginėje kaitroje 8 minutes. Kepsnelius patiekite su agurkų salotomis, avokadais, „Sweet chili" padažu ir duonos traškučiais. Skanaus!


Kopūstų kotletai

Patiekalui pagaminti reikės:
pusės kopūsto;
6 pievagrybių;
1 svogūno;
džiūvėsėlių;
1 kiaušinio;
1 v.š. krakmolo;
mėgstamų prieskonių;
1 v.š. saulėgrąžų aliejaus.

Kopūstą sutarkuokite smulkia burokine tarka. Nusunkite kiek galima sausiau. Viską sudėkite kaip į paprastus kotletus: įmuškite kiaušinį, supilkite krakmolą, prieskonius, smulkintą svogūną ir per smulkią burokinę tarką tarkuotus pievagrybius. Gerai viską išminkykite ir formuokite kotletus. Apvoliokite juos džiūvėsėliuose ir dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 180° temperatūroje apie 30 min, kol kotletai pagels,. Geriausia pateikti į stalą su daržovių salotomis, virtomis bulvėmis bei pievagrybių padažu. Skanaus!

 

 

Greitos burokėlių ir morkų salotos

Patiekalui pagaminti reikės:
2 nevirtų burokėlių;
2 nevirtų morkų;
2 v. š. balzamiko acto;
2 v. š. saulėgrąžų aliejaus;
1 v. š. medaus;
1 v. š. petražolių;
druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Nuluptus nevirtus burokėlius ir nevirtas morkas sutarkuokite arba supjaustykite šiaudeliais. Sudėję į dubenį pamaigykite ranka. Apšlakstykite gerai išplaktu acto, aliejaus, medaus, druskos ir pipirų padažu. Palikite marinuotis keletą valandų, retkarčiais pamaišykite. Jei nėra laiko, marinuoti nebūtina. Apibarstykite smulkintomis petražolėmis, tinka ir kalendros arba raudonėliai. Skanaus!
Na, o kaip Arvydui Stoniui seksis kulinarinėje kovoje, ar įtiks jo patiekalas Ingos Budrienės skoniui, paaiškės jau šį šeštadienį 8:30 val. laidoje „Virtuvės istorijos".
Jau dešimtą sezoną skaičiuojanti televizijos žiūrovų pamėgta kulinarinių pokalbių laida „Virtuvės istorijos" žada dar aršesnes ir azartiškesnes žinomų Lietuvos šeimų bei jų artimiausių bičiulių kulinarines kovas. Prie ilgametės laidos vedėjos, kulinarės Ilonos Juciūtės šiame sezone prisijungė iš Šri Lankos kilęs, bet Lietuvą be galo mylintis profesionalus virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage - jie kartu padės laidos herojams rungtis ir ruošti skaniausius patiekalus. Geriausi pokalbiai gimsta virtuvėje, todėl kaskart patiekalų gamybą lydi atviros ir nuoširdžios istorijos, o galiausiai į studiją atvykęs trečiasis laidos svečias turi ne tik išrinkti skanesnį patiekalą, bet ir atspėti jį pagaminusį kulinarą.

 

„Virtuvės istorijos" - šeštadieniais, 8:30 val. per TV3!

 

Vaida Skaisgirė
TV TOPAS 
owner | producer
vaidapoderyte@gmail.com , vaida@tvtopas.lt 
+370 698 54276

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-11-08 13:36
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media