2024 m. gegužes 6 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: „Lietuvos ryto“ televizija: laida „Pirmi kartai. 60+“

2023-11-16
 
Eugenijus Guntulionis. Tomo Petrovskio / tomasfoto.lt/ nuotrauka

Eugenijus Guntulionis. Tomo Petrovskio / tomasfoto.lt/ nuotrauka

Alytuje gyvenantis senjoras Eugenijus Guntulionis pagal profesiją yra istorijos mokytojas, tačiau širdyje jį visuomet traukė teatras, scena ir vaidyba. Deja, savu laiku pabijojęs stoti į šiuos meno šakos mokslus, vyras vis tiek rado būdą, kaip išpildyti savas svajones: jis vadovauja mokyklos teatriukui, kartu su mokiniais stato spektaklius, o išmėginęs masinių scenų aktorių atrankas, ne tik filmuojasi reklamos, bet ir vaidina antraplanius vaidmenis televizijos serialuose.
Kaip ir kiekvieną šeštadienį, „Lietuvos ryto" televizijos žiūrovus vėl žadins senjorų norus pildanti laida „Pirmi kartai. 60+", kurioje dalinamasi ne tik senjorams aktualia šių dienų informacija, bet ir unikaliomis istorijomis, kurių herojai, laužydami mitus apie savo amžių, išpildo ilgai kauptas svajones ir pasiryžta išbandyti dalykus pirmą kartą savo gyvenime.
Šį kartą laidos herojus - Alytuje dirbantis istorijos mokytojas Eugenijus Guntulionis, kuris prieš keletą metų savo jėgas išbandęs masinių scenų aktorių atrankoje, pasinėrė į vaidybos kupiną gyvenimą. Veiklos jam tikrai netrūksta: vyrą galima išvysti reklamose ar televizijos serialuose atliekant antraplanius vaidmenis, be to, jis Dzūkijos mokykloje iniciavo muziejaus įkūrimą ir kartu su mokiniais įkūrė teatriuką, kuriame stato spektaklius.
„Kai buvau vienos klasės auklėtoju, labai tingėjau vesti valandėles, bet kadangi mėgstu vaidinti, per tas valandėles su mokiniais repetuodavom spektaklius. Jeigu spektaklis pavykstą, mes jį rodom Alytaus miesto teatre, jeigu ne taip pavyksta - rodom tik mokykloje", - laidoje pasakoja senjoras.
Meilė vaidybai užkoduota Eugenijaus genuose, mat jo pusseserė - režisierė, profesorė Dalia Tamulevičiūtė, kuri per savo pedagoginio darbo metus išleido aštuonias dramos teatro aktorių laidas. Vis tik, kaip pasakoja pats laidos herojus, būtent tai jį ir pristabdė nuo stojimo į tuometinę konservatoriją, mat matęs, kaip sunkiai sekasi pusseserei, pats tokio žingsnio tiesiog pabijojo.
„Aš norėjau tapti aktoriumi, bet kadangi mano pusseserė yra Dalia Tamulevičiūtė, aktoriumi aš ir netapau, nes tiesiog pabijojau. Užaugau kaime, o Dalia - pirmoje Varėnoje, kuri tuo metu man atrodė kaip didelis miestas. O kuomet ji į konservatoriją įstojo tik iš trečio karto, aš pagalvojau, kad manęs, kaimietuko, ten niekuomet tikrai nepriims", - atviravo senjoras.
Būtent taip Eugenijus įstojo į istoriją ir tapo mokytoju, tačiau savų svajonių vyras neketino atsisakyti. Išbandęs masinių scenų aktorių atrankas, jis jau yra suvaidinęs ne vienoje reklamoje bei gavęs antraplanį vaidmenį seriale „Prakeikti 3". Visa ši veikla senjorui - it smagus nuotykius, leidžiantis pamatyti, išbandyti ir patirti kažką naujo.
„Vienos reklamos filmavimui turėjau vairuoti motociklą, kurio lopšyje tuo metu turėjo sėdėti Kosto Smorigino žmona, aktorė Dalia Brenciūtė. Tačiau paskutinę minutę režisierius mus apkeitė ir tame lopšyje atsidūriau aš, nors prieš tai lankiau motociklistų kursus", - kuriozine situacija iš filmavimų aikštelės dalinosi Eugenijus.
Daug kur save išbandęs senjoras, paklaustas apie pirmus kartus, laidos kūrybinei komandai prasitars, kad visuomet svajojo savo rankose palaikyti ir išmokti šaudyti tikru, sportiniu lanku. Būtent todėl jį į svečius pasikvies Alytaus lankininkų klubas „Žaliasis lankas" ir kartu su instruktoriumi išmokys, kaip strėlę paleisti tiesiai į taikinio centrą.
NAUDINGI PATARIMAI SENJORAMS
Kaip kovoti su padidėjusiu cholesteroliu?
Į pensiją išėjusi ekonomistė Elvyra Kuncienė turi labai įdomų ritualą: kiekvieną dieną, tiksliomis valandomis ją pamatysi su puodeliu kavos rankose. Taip pat moteris kasdien eina pasivaikščioti ir, rūpindamasi savo sveikata, reguliariai lankosi pas gydytojus.
„Sako, kad sveikata labiausiai priklauso nuo aplinkos, kurioje gyveni, kad joje nebūtų streso, todėl turiu kavos gėrimo ritualą 10 ir 15 val., tai šventas reikalas. Tačiau kai nusprendžiau pradėti rūpintis savo cholesterolio kiekiu, pirmiausiai nuėjau pas gydytoją, kurio atlikti tyrimai davė nelabai džiugų rezultatų. Tuomet kartu pradėjom vartoti maisto papildus", - laidoje pasakojo senjorė.
Specialistai sako, kad vertėtų atkreipti dėmesį, jog minėtų maisto papildų sudėtyje būtų cholino, augalinių sterolių ir vitaminų B6 bei B12, o tokius maisto papildus kaip „Optihepan", geriausia vartoti vakare, nes cholesterolis organizme gaminamas nakties metu.
Padidėjęs cholesterolis ar sutrikusi kepenų veikla žmogui nesukelia skausmo simptomų, todėl be specialių tyrimų kartais sudėtinga pastebėti gręsiančias ligas. Tie žmonės, kuri turi padidėjusį svorį, kurie vartoja daug greitojo, riebaus, sunkiai virškinamo maisto, gali susidurti su padidėjusiu cholesteroliu, mat kepenyse sintetinama apie 70 proc. kūnui reikalingo cholesterolio, tačiau 30 proc. jo gaunama būtent su maistu.
„Cholinas yra B4 vitaminas, kuris dalyvauja cholesterolio apykaitoje, o augaliniai steroliai savo struktūra yra panašūs į cholesterolį, todėl organizme su juo konkuruoja ir mažina jo kiekį. Organizmas vietoj cholesterolio prisijungia augalinį sterolį ir taip cholesterolis lieka kraujotakoje ir būna galiausiai pašalinamas su išmatomis", - teigė „Gintarinės vaistinė" vaistininkė Sigita Korbutaitė.
Su amžiumi neišvengiama sąnarių skausmų problema
Vyresniame amžiuje beveik visi susiduria su sąnarių problemomis, sako kineziterapeutė Veronika Iljinaitė ir paaiškina, kad kaip visi dalykai, taip ir sąnariai, ilgai naudojami dėvisi. Tačiau ne tik mechaniniai nesklandumai vargina mūsų kūnus. Medikai teigia, kad vienas iš neišvengiamų senėjimo palydovų yra osteoartritas.
„Tai lėtinė sąnarių liga, kuriai būdingi kremzlės pažeidimai, jos dilimas ir plonėjimas. Kremzlė yra atraminę funkciją apliekantis audinys ir padeda absorbuoti visą krūvį. Su amžiumi kremzlė dyla, plonėja ir ilgainiui praranda savo funkciją, o pacientai pradeda jausti įvairius simptomus: skausmą, sustingimą, sumažėjusią judesių amplitudę", - laidoje pasako V. Iljinaitė.
Osteoartrito sukeltą sąnarių skausmą mažina fizinis aktyvumas, deja, daugeliui žmonių sunku prisiversti reguliariai mankštintis. Tuomet į pagalbą pasitelkiami analgetikai ar nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, tačiau jie sukelia daug nepageidaujamų poveikių: didina kraujospūdį, opų riziką. Vaistininkai rekomenduoja pirmiausia rinktis vietiškai naudojamas priemones: natūralias priemones gelio pavidalu. Toks gelis yra lengvai absorbuojamas odoje, jį reikėtų tepti aplink sąnarį du kartus per dieną. Natūralūs ir inovatyvūs geliai, tokie kaip „Flexiseq", gali atstatyti sąnarių paslankumą, sumažinti artrito paveiktų sąnarių trintį ir žinoma, sumažinti skausmą.
Laida „Pirmi kartai. 60+" - puikus įrodymas, kad troškimui mėgautis gyvenimu amžiaus ribos nėra. Vedėjos Lauros Balčiūtės kalbinami senjorai, jų pirmi kartai bei aktualiausios naujienos - šeštadienį, 17 val., tik per „Lietuvos ryto" televiziją."

 

Auksė Šapelytė
aukse.sapelyte@gmail.com
+370 67547808

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-11-16 12:48
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media