2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Vienas iš mokslo populiarinino pradininkų Lietuvoje. Žurnalui „Mokslas ir technika“ – 55-eri! Sveikiname!

2014-06-13
 
 Virginijos Valuckienės nuotrauka

Virginijos Valuckienės nuotrauka

 

Vytautas Žeimantas

Lietuvos mokslų akademijoje vykusiame išplėstiniame žurnalo „Mokslas ir technika" redkolegijos posėdyje buvo prasmingai paminėta seniausio mokslo ir technikos žurnalo Lietuvoje leidybos sukaktis. Į jubiliejinį renginį susirinko gausus būrys mokslininkų, žurnalistų, kitų specialistų, kurie  bendradarbiauja su šiuo žurnalu.

Įžanginį žodį pristatant žurnalą „Mokslas ir technika" tarė  šį žurnalą leidžiančios UAB "Mokslas ir technika" direktorė Regina Matonienė. Apie žurnalo darbus ir uždavinius kalbėjo žurnalo vyriausioji redaktorė Audronė Šimaitytė-Rimkevičienė.

„Žurnalas „Mokslas ir technika" išgyveno politinių ir ekonominių pokyčių sudėtingą laikotarpį - vien tai yra didelis laimėjimas", - pastebėjo šventiniame posėdyje dalyvavęs Lietuvos mokslų akademijos vyriausiasis mokslinis sekretorius prof. Vytautas Basys. Šis mokslininkas  dar 1974 metais žurnale publikavo straipsnį apie kompiuterinius metodus tiriant chromosomas. Dabar šis tyrimas yra visiškai kompiuterizuotas.

Vienas seniausių Lietuvoje žurnalų - „Mokslas ir technika" leidžiamas nuo 1959-ųjų metų. Tai informacinio - visuomeninio pobūdžio leidinys, einantis kas mėnesį ir platinamas bei prenumeruojamas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. „Mokslas ir technika" - prestižiškiausias Lietuvos plačiajai visuomenei skirtas leidinys Lietuvoje. Žurnale nagrinėjamos įvairių ūkio sričių problemos, pristatomos ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio mokslo, technikos, kompiuterijos, ryšių, transporto, energetikos, verslo ir kitos naujienos. Daugelis straipsnių turi išliekamąją vertę.  Žurnale spausdinami informaciniai - reklaminiai straipsniai bei reklama.

Šio žurnalo istorija prasidėjo kai SSRS suteikė respublikoms didesnį savarankiškumą. Tuometiniams Lietuvos Ministrų Tarybos, Mokslo ir technikos komiteto ir Liaudies ūkio tarybos vadovams kilo mintis vietoj informacinio leidinio „Mokslas ir technika" bei Liaudies ūkio tarybos specialaus biuletenio pradėti leisti naują žurnalą. Pirmasis jo numeris buvo išleistas 1959 m. birželio mėn. Kaune (čia ėjo iki 1962 m.), kur tuo metu dirbo Mokslo ir technikos komitetas. Jo apimtis - kaip ir šių dienų žurnalo - 50 puslapių.

Tai buvo pirmasis techninio pobūdžio žurnalas Lietuvoje. Tuo metu panašus leidinys nebuvo leidžiamas ir tuometinėje SSRS.

Nuo 1962 m. žurnalas leidžiamas Vilniuje. Žurnale spausdinti moksliniai straipsniai iki 1990 m. buvo užskaitomi kaip moksliniai darbai ginantis disertacijas. Šiame žurnale kažkada pirmuosius savo straipsnius paskelbė šiandien ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje žinomi įvairių mokslo sričių mokslininkai. Ir dabar aukštųjų mokyklų ir institutų vadovai, profesoriai, Lietuvos mokslų akademijos nariai neužmiršta žurnalo: rašo straipsnius, remia „Mokslą ir techniką" finansiškai.

Ir šiandien nacionalinis žurnalas „Mokslas ir technika" išlieka pažangos metraščiu: periodiškai, nuosekliai, išsamiai pristato Lietuvos mokymo įstaigų ir verslo įmonių veiklos kryptis ir gamybos pasiekimus bei plėtros mastus, naujoviškus valdymo metodus, inovatyvias technologijas, supažindina su mokslo centrų fundamentiniais tyrimais ir eksperimentiniais mokslo plėtros darbais, skelbia Lietuvos bei pasaulio mokslo ir technologijų naujienas.

Žurnalui aktyviai talkino ir talkina ne tik mokslininkai, bet ir žurnalistai: Zenonas Mikšys, Arvydas Valionis, Jonas Vėlyvis, Aloizas Urbonas, kiti. Su malonumu vieną kitą straipsnį į šį žurnalą parašau ir aš.

Žurnalo vyriausiais redaktoriais dirbo M. Martynaitis (1959-1961), A. Indriūnas (1961-1973), J. Laucius (1974-1992), A. Žvirzdinas (1992-1999). M. Barkauskas (1999-2004) J.Bazys (2004-2013), Nuo 2013 m. žurnalą redaguoja Audronė Šimaitytė-Rimkevičienė. 

Šiuo metu UAB „Mokslas ir technika" 100 proc. akcijų priklauso Lietuvos mokslų akademijai.

Žurnalas platinamas interneto svetainėse www.mokslasirtechnika.lt, www.prenumerata.lt, redakcijoje ir per AB „Lietuvos paštas" skyrius.

Kontaktinis asmuo

Živilė Bielskė

Reklamos skyriaus vadovė

UAB "Mokslas ir technika"

Tel. 862181132

zurnalas@ktl.mii.lt

 

Rubrika Sukaktys, jubiliejai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-07-01 09:20
 
 

Komentarai (6)

Jūsų el. paštas

Dalia Lauciute

2018-06-27 21:21

Aciu už gražu komentarą mano tėčio vardu

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Janina

2014-06-30 23:25

Negalima pamirsti ir buvusio UAB 'Mokslas ir technika' direktoriaus ir Vyr. redaktoriaus Mariaus Barkausko, kuris dejo daug pastangu, kad sis zurnalas neprazutu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Bai

2014-06-29 10:14

Indriūno knyga verta dėmėsio.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Henrikas

2014-06-22 09:46

Ir dar dirbo geras vyras Algimantas Indriūnas. Neseniai naują knygą parašė.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Valdas

2014-06-19 10:19

Ten redaktoriumi dirbo geras kolega amžinatilsis Juozapas Laucius. Prisiminkime jį.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas

2014-06-19 10:12

Rimtas žurnalas. Pirmyn!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media