2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: LRT KLASIKA skelbia „Euroradijo senosios muzikos dieną!

2015-03-19
 
 

Kovo 21 d., šeštadienį, nuo 16.00 iki 22.00 val. LRT KLASIKA transliuos septynių valandų koncertų maratoną „Euroradijo senosios muzikos diena" iš Londono, Prahos, Barselonos, Stokholmo ir Vienos.

2012 m. Europos senosios muzikos puoselėtojai - atlikėjai, muzikologai, istorikai, senųjų manuskriptų tyrinėtojai, festivalių rengėjai - susibūrė į tarptautinę organizaciją REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), kurios tikslas - skleisti žinias ir populiarinti viduramžių, renesanso ir baroko muziką, aktyvinti ir gausinti jos atlikėjų ir klausytojų tarptautinę bendruomenę. Jau pačioje veiklos pradžioje REMA iniciavo „Europos senosios muzikos dieną", kuriai buvo pasirinkta kovo 21-oji - didžiojo baroko genijaus Johano Sebastiano Bacho gimimo diena (1685). Iniciatyvą parėmė Europos komisija ir UNESCO. Pirmą sykį Europos senosios muzikos diena paminėta 2013 metais gausiais koncertais, operų pastatymais ir priemonėmis žiniasklaidoje.

Šiemet Europos senosios muzikos diena minima jau trečią kartą. Ta proga Europos transliuotojų sąjungos (EBU) iniciatyva rengiamas tarptautinis radijo transliacijų maratonas „Euroradijo senosios muzikos diena", į kurį įsijungė ir LRT KLASIKA.

16.05 val. - pirmoji transliacija iš Londono Šv. Jono bažnyčios (St John‘s Smith Square). Europos Sąjungos baroko orkestras, vadovaujamas klavesinininko ir dirigento Larso Ulriko Mortenseno, grieš baroko kompozitorių Jeano-Fery Rebelio, Jeano-Philippe‘o Rameau ir Georgo Muffato kūrinius, kuriuose vaizduojamas pirmykštis chaosas ir pasaulio sutvėrimas. Pasak L.-U. Mortenseno, prancūzai visais laikais domėjosi ir gebėjo įvaizdžius, procesus, idėjas ir nuotaikas įkūnyti muzikoje.

17.30 val. - ansamblio „Tiburtina" koncerto „Polifonijos gimimas"  transliacija iš Prahos Šv. Simono ir Judo bažnyčios. Programoje atgis viduramžių muzika nuo X a. pabaigos, kai senąją monodiją liturgijoje pamažu pradėjo keisti daugiabalsė muzika.

19.00 val. - kataloniečių baroko gitaros virtuozo Xaviero Díaz-Latorre‘s rečitalis iš Barselonos Muzikos muziejaus. Programoje - XVII-XVIII a. ispanų muzika.

20.00 val. - vargonininko Gunnaro Idenstamo ir jo ansamblio koncerto „Aurora Bachealis" (Bacho choralai Šiaurės šviesoje) transliacija iš Stokholmo Vokiečių bažnyčios. Muzikantai apjungs šiaurietiškas liaudies melodijas ir J. S. Bacho choralus, religinę ir pasaulietinę muziką, santūrų muzikavimą ir laisvą improvizaciją.

21.30 val. maratoną užbaigs ansamblio „Clemencic Consort" koncertas iš Vienos „Musikverein" Brahmso salės. Programoje - Nyderlandų renesanso kompozitoriaus Jacobo Obrechto religiniai kūriniai.

http://www.lrt.lt/mimages/Trailers/images/91/495/280/size16x9

 

 

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt

www.lrt.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-03-19 11:06
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media