2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Rima Paukštė: raštai jungia vieną kartą su kita

2022-12-23
 
Rima Paukštė

Rima Paukštė

Gintaras Gimžauskas
Ispanijoje gyvenanti žinoma lietuvė dailininkė Rima Paukštė, artėjant gražiausioms žiemos šventėms, skaitė paskaitą Kazimiero Simonavičiaus universitete (KSU), kur dalijosi savo mintimis apie kūrybą ir pasaulėžiūrą.
Nuo 2014 metų savo tapybos darbuose dailininkė R. Paukštė vaizduoja regionų ypatumus, remdamasi moters ir raštų tematika. Pasak dailininkės, pagrindinė paveikslų kolekcijos „Moteris raštuose" mintis yra perteikti šalies autentiškumą pasitelkiant kiekvienam regionui būdingus audimo raštus, vyraujančias tautinio kostiumo spalvas, puošybai būdingus simbolius.
„Mano nuomone, raštus moterys perteikia viena kitai iš kartos į kartą, būtent raštai jungia vieną kartą su kita, padeda stiprinti kartų saitus, išsaugo kiekvienos kartos paliekamąjį paveldą", - sakė dailininkė.
Jos tapybos darbai pasižymi dideliu formatu, ryškių spalvų palete, logine kompozicija. Darbai tapomi ant natūralaus lino, motyvai ir tematika parenkami atlikus išsamią regiono analizę.
„Gilinuosi į Gintaro Beresnevičiaus, Marijos Gimbutienės, Norberto Vėliaus, Ispanijos istorikų ir mitologų darbus. Kad atskleisčiau regiono raštų dvasią ir istoriją, turiu nerti į vietovės istorines ištakas, analizuoti gyvenimo būdą, moters įvaizdį pasirinktoje laiko tėkmėje. Taip jau yra, kad moteris yra pilnatvės puoselėtoja, nuo jos priklauso namų grožis, stalo gausa, gėlynai, jaukumas ir meilė. Radusi naujus raštus, priimu tai kaip gyvenimo dovaną, nes raštai yra nesibaigianti gyvenimo filosofija", - pasakojo R. Paukštė.
Anot jos, dėliodama istorinę dėlionę, surasdama panašumų tarp Ispanijos ir Lietuvos mitologinių būtybių, deivių, žalčių, tautinių raštų motyvų, ji patiria didžiulį malonumą. Tai dailininkę įkvepia ne tik kūrybai, bet ir nepaliaujamam asmeniniam smalsumui.
Kalbėdama apie menininko kasdienybę ir meno vadybos klausimus, dailininkė R. Paukštė pasidalijo trimis kertiniais patarimais: bendradarbiauti su geriausiais, neplakti savęs ir mokėti priimti komplimentus, didžiuotis savo kūryba ir, galiausiai, mylėti savo aplinką, kūrybą ir save.
Jau tryliktus metus Ispanijoje gyvenanti ir kurianti dailininkė R. Paukštė po paskaitos tvirtino, kad kūrybinėmis idėjomis dalytis su motyvuotais ir menu besidominčiais „Mados industrijos" studentais yra nepaprastai gera. Ypač žinant, kad antropologinis pagrindas yra labai svarbus šią studijų kryptį pasirinkusiems studentams.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-12-23 14:40
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media