2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Tiki meile? Pranešk apie neapykantą – svetainėje „Daugiaumeiles.lt“

2021-01-25
 
Nuo neapykantos iki meilės vienas žingsnis, sakoma. Ir kartais tai - policija. Pranešti apie pastebėtą neapykantos kurstymą ir aktyviai prisidėti kuriant visuomenę, kurioje daugiau meilės, drauge su partneriais kviečia Lietuvos žmogaus teisių centras. Platformoje „Daugiaumeiles.lt" tai padaryti galima vos per kelias minutes, užpildant nesudėtingą pranešimo formą.
Žmogaus teises ginančių organizacijų paskyrose šiandien taip pat pasirodė vaizdo klipai ir žinutės, kuriuose naudojama neapykantą kurstanti kalba. Šiurkščios neapykantos kalbos (angl. hate speech) pavyzdžiai verčiami pozityviu kvietimu apie neapykantos kurstymą visada pranešti policijai. Žmogaus teisių organizacijos primena, kad kiekvienas iš mūsų galime prisidėti kurdami visuomenę, kurioje daugiau meilės, jei tik neliksime abejingi.
„Tikime, kad ne vienas žmogus sustos ir kampanijos vaizdo klipuose bei socialinių tinklų žinutėse pamatys ypač grubią neapykantos kalbą, kuria kurstoma susidoroti, niekinti žmones ar ištisas bendruomenes dėl jų tautybės, seksualinės orientacijos tapatybės ar religijos. Šie komentarai yra tikri, vieni iš daugelio Lietuvos internetinėje erdvėje sutinkamų neapykantos kurstymo pavydžių. Nors tokie komentarai yra niūri realybė, tačiau kiekvienas iš mūsų galime prisidėti, kad ji tokia nebebūtų", - sako Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė. 
Tokie komentarai, Centro teigimu, ne tik kursto neapykantą: bendruomenės ir žmonės, prieš kuriuos šie komentarai nukreipiami, jaučiasi nesaugūs ir pažeminti. Tai anot Centro, nėra šių bendruomenių problema - tai mūsų visų problema.
Vaizdo įrašuose matoma, kaip neapykantą kurstantys komentarai transformuojami į kvietimą mylėti ir tai parodyti draugiškais gestais: padovanoti gėlių, duoti „penkis", apkabinti ir t. t.
„Tikrai nesakome, kad kiekvienam LGBT asmeniui reikia įteikti rožę arba kiekvienam žydų bendruomenės nariui duoti penkis. Tai labai paprastos ir visiems suprantamos geranoriškumo bei palaikymo metaforos. Na, o realiame pasaulyje pozityvią ir palaikančią žinutę šioms ir kitoms bendruomenėms galime nusiųsti apie neapykantos kurstymą pranešdami policijai ar sureaguodami socialiniuose tinkluose. Mažiau neapykantos internete, daugiau saugumo ir meilės visuomenėje", - sako B. Sabatauskaitė.
Pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus, neapykantos kurstymas dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, negalios, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų yra laikomas nusikaltimu ir baudžiamas bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.
Susipažinti su aiškia ir nesudėtinga pranešimo instrukcija kampanijos iniciatoriai kviečia puslapyje „Daugiaumeiles.lt", o kampanijai sukurtus vaizdo įrašus galima išvysti čia:
https://youtu.be/eSdS2ESfY5g (LGBT)
https://youtu.be/HQGF6SdDqwQ (romai)
https://youtu.be/poo7-ln3r3M (žydai)
Kampaniją Lietuvos žmogaus teisių centras sukūrė kartu su vienos sėkmingiausios socialinės reklamos Eksperimentas VERTIMAS autoriais Dangiru Bugu ir Roku Tarabilda. Kampanijos partneriai - Žmogaus teisių stebėjimo institutas ir Europos žmogaus teisių fondas.
Kampaniją bendrai finansuojama Europos Sąjungos Teisių, lygybės ir pilietiškumo programos (2014-2020), Aktyvių piliečių fondo, finansuojamo EEE finansinio mechanizmo, bei Geros valios fondo lėšomis.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-02-12 11:33
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media