2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Lietuvos sambūrio „Kad Lietuva neišsivaikščiotų“ nacionalinio komiteto pareiškimas

2016-08-10
 
LIETUVOS SAMBŪRIO „KAD LIETUVA NEIŠSIVAIKŠČIOTŲ"  STEIGIMO AKIMIRKA

LIETUVOS SAMBŪRIO „KAD LIETUVA NEIŠSIVAIKŠČIOTŲ" STEIGIMO AKIMIRKA

 

J.E. Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei

Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui

Lietuvos Respublikos Seimo frakcijoms

Lietuvos Respublikos Finansų ministrei Rasai Budbergytei

Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministrei Algimantai Pabedinskienei

 

LIETUVOS SAMBŪRIO „KAD LIETUVA NEIŠSIVAIKŠČIOTŲ"

NACIONALINO KOMITETO

PAREIŠKIMAS

2016 m. rugpjūčio 8 d.

 

Emigracijos mastai iš Lietuvos nemažėja. Vis dažniau emigruoja inžinerijos ir statybos, aukštųjų technologijų, medicinos ir kitų profesijų aukštos kvalifikacijos specialistai. Jau dabar Lietuvoje stinga kvalifikuoto medicinos personalo. Akivaizdu, jog artimiausioje ateityje kvalifikuotų specialistų Lietuvos darbo rinkoje dar labiau trūks.

 

Bet tai nėra svarbiausia problema. Itin neatsakinga Lietuvos žmones laikyti vien tik ūkinės veiklos subjektais ir pasyviai stebėti, kaip tikrieji valstybės šeimininkai emigruoja, degraduoja, žudosi.

 

Lietuvos pažangos strategijoje Lietuva 2030 ir Vyriausybės 2014-2020 m. programoje masinės Lietuvos gyventojų emigracijos suvaldymas ir jos demografinės būklės problema vis dar nėra prioritetiniai  uždaviniai. Tarsi mėgindama sumažinti šį valdžios ir visuomenės atotrūkį, 2016 m. liepos 20 d. sprendimu Lietuvos Respublikos Vyriausybė patvirtino priemonių emigracijai mažinti ir grįžtamajai migracijai didinti planą, įsipareigodama  skatinti verslą,  rūpintis pajamomis, užtikrinančiomis pakankamą pragyvenimo lygį, socialinėmis ir kitomis garantijomis, individo ir jo šeimos narių integracijos į visuomenę (bendruomenę) galimybėmis ir kt.

 

Taip pat yra parengtas Vyriausybė nutarimo projektas, kuriuo ketinama pakeisti ir papildyti 2014-2020 metų Nacionalinės pažangos programą, patvirtintą jos nutarimu Nr. 1482. Minėtos programos prieduose (vertinimo kriterijų sąraše) nustatyti Vyriausybės veiklos prioritetai, tačiau apie masinę emigraciją ir priemones jai suvaldyti neužsiminta.  Tarp svarbiausiųjų Vyriausybės prioritetų minima „ekonominiam augimui palanki aplinka", jos kūrimui numatyta skirti daugiau nei pusę ( 54,41 proc.) gaunamos ES fondų ir kitos tarptautinės finansinės paramos. Tai rodo, jog minimo Vyriausybės nutarimo projekto autoriai arba nesuvokia kritinėje būklėje atsidūrusios Lietuvos visuomenės poreikių, arba sąmoningai ignoruoja susiklosčiusią realybę valstybėje.

Todėl Sambūrio „kad Lietuva neišsivaikščiotų" nacionalinis komitetas atsakingai pareiškia, kad nepakanka rengti formalias, vien orientacines, menkai apibrėžtas, konkrečių veiksmų nenumatančias programas, skelbti net psichologiškai negalinčias paguosti deklaracijas, žadančias tik skatinti verslą,  rūpintis individo ir jo šeimos narių integracija į visuomenę ir pan.  Programos turi numatyti sprendimus tokių uždavinių, kurių rezultatai būtų aiškiai patikrinami, apskaičiuojami ir įvertinami.

Esame priversti atkreipti visuomenės ir ypač rinkėjų dėmesį į tai, kad tokia vyriausybė ar politinė partija, kurios programa neskatina žmonių pasilikti Lietuvoje, čia kurti šeimas bei gyventi savo Tėvynėje ir nenumato masinės gyventojų emigracijos ir Lietuvos demografijos suvaldymo priemonių ir pats suvaldymas nelaikomas politinės veiklos prioritetu, negali būti laikoma deramai atstovaujančia savo visuomenės ir savo valstybės interesams. Todėl primygtinai raginame Lietuvos žmones reikalauti, kad valdžios institucijos ir Seimo rinkimuose dalyvaujančios politinės partijos atvirai ir aiškiai išdėstytų savo požiūrį į Lietuvą ištikusią demografijos krizę ir siūlytų nedviprasmiškus būdus  krizei įveikti.

 

Nacionalinio komiteto valdybos nariai:

Krescencijus Stoškus (filosofas, humanitarinių mokslų daktaras)

Gediminas Navaitis (psichologas, M. Romerio universiteto profesorius)

Vytautas Budnikas (Lietuvos žmogaus teisių asociacijos pirmininkas)

Vincentas Jasiulevičius („Lietuvai pagražinti" draugijos atstovas)

Marius Kundrotas (politologas, publicistas)

Dainius Petras Paukštė (teisininkas, profsąjungų veikėjas ir  migracijos ekspertas)

 

Nurodytų asmenų pritarimą Pareiškimo turiniui tvirtinu:

Sambūrio „Kad Lietuva neišsivaikščiotų" nacionalinio komiteto pirmininkas

 

Krescencijus Stoškus

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-08-10 12:06
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Valdas

2016-08-11 16:01

Tai svarbiausia problema-išsivaikščiojimas ne tik tautai ir valstybei žiūrint į ateitį, bet ir dabarčiai, nes joks privatus kapitalas neateis ir neinvestuos kai žmonių mažėja, t. y. rinka traukiasi, o nesiplečia. Joks verslininkas negali vystyti verslo jei jis nukreiptas ne tik į eksportą, bet turi orientuotis ir į vietinę rinką.
Kurkite struktūras visoje Lietuvoje ir reiklauakite iš Vyriausybės ir savivaldybių konkrečių veiksmų. Matau, struktūros specialistą Vincentą J. turite, tai pirmyn.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media