2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Aptarti aktualūs TV programų retransliavimo veiklos reguliavimo klausimai

2013-09-21
 
Lietuvos radijo ir televizijos komisijos logotipas

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos logotipas

 

Vilma Keršienė

Lietuvos radijo ir televizijos komisija

Ryšių su visuomene ir užsieniu skyriaus specialistė

 

Š. m. rugsėjo 19 d. Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (Komisijos) patalpose įvyko Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos (LKTA) iniciatyva surengta apskritojo stalo diskusija, kurioje buvo svarstomi aktualūs televizijos programų retransliavimo veiklos reguliavimo klausimai.

Susitikime dalyvavo pakviesti Kultūros, Susisiekimo, Vidaus reikalų ministerijų, Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos, Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT), Komisijos, didžiausių Lietuvos retransliuotojų bei juos vienijančių asociacijų - LKTA ir LTOA - atstovai.

Šios diskusijos surengimą LKTA inicijavo įgyvendinama š. m. birželio 14 d. jų kasmetinėje, XVII-ojoje LKTA tarptautinėje konferencijoje priimtą rezoliuciją. Komisija, siekdama nuolat bendradarbiauti su jos reguliuojamos srities dalyviais, pritarė šiai LKTA iniciatyvai kartu su visomis suinteresuotomis pusėmis svarstyti aktualius rinkos reguliavimo klausimus.

Komisijos pirmininkas E.Vaitekūnas, pasveikinęs diskusijos dalyvius, pasidžiaugė galimybe vėl susitikti su retransliavimo rinkos atstovais ir išgirsti jų problemas. Jis pabrėžė, kad, vystantis  naujoms technologijoms, nuolat atsiranda naujų reguliavimo iššūkių, todėl dialogas tarp valdžios institucijų ir verslo subjektų yra ypač svarbus, siekiant reaguoti į rinkos pasikeitimus ir priimant tinkamus, į šio meto rinkos aktualijas orientuotus sprendimus.

LKTA prezidentė V. Žukienė tai pat išreiškė pasitenkinimą surengta diskusija ir siūlė aptarti svarbiausius retransliuotojams rūpimus klausimus, tokius kaip retransliavimo veiklos reguliavimas,  neteisėtos transliavimo, retransliavimo ir užsakomųjų audiovizualinių paslaugų veiklos reglamentavimas, vienodų veiklos sąlygų retransliuotojams užtikrinimas bei svarstyti su šiais klausimais susijusių teisės aktų pakeitimus.

Diskutuojant apie retransliavimo reguliavimą, rinkos dalyviai išsakė poziciją, kad RRT turėtų reguliuoti elektroninių ryšių tinklų steigimą, jų priežiūrą, o retransliuotojų ginčus su abonentais, programų turinio klausimus -  Komisija. Visi pritarė išsakytam pasiūlymui, kad rinkos dalyvių ir valdžios institucijų atstovai susitiktų siauresniame rate ir aptartų glaudesnio bendradarbiavimo galimybes tiek reguliuojant retransliuotojų veiklą, tiek užtikrinant tinkamą vartotojų teisių gynimą.

Kalbant apie vis dažniau pasitaikančios neteisėtos retransliavimo veiklos reglamentavimą, diskusijos dalyviai sutiko, kad dabartinė teisinė bazė nėra pakankama ir neleidžia efektyviai kovoti su šia veikla, ypač tais atvejais, kai nerandama komercinės veiklos požymių. Pabrėžta būtinybė koreguoti esamus teisės aktus, nustatant atsakomybę vien tik už neteisėtą retransliavimo veiklą, nesiejant jos su ekonomine nauda, bei stiprinti Komisijos galias, kad ji dėl pažeidimo galėtų kreiptis tiesiai į teismą, o ne į policiją, kaip yra dabar. Retransliuotojai taip pat pareiškė norą prisidėti prie kovos su neteisėta retransliavimo veikla.

Kita diskusijoje iškelta opi problema - tai vienodų veiklos sąlygų ir konkurencijos užtikrinimas. Akcentuota, kad vystantis technologijoms, nuolat atsiranda naujų visuomenės informavimo būdų, todėl, siekiant sudaryti vienodą konkurencinę aplinką ir apginti vartotojų teises, būtina koreguoti reguliavimą. Rinkos dalyviai išsakė nuomonę, kad tai pačiai Lietuvos vartotojams teikiamos mokamos abonentinės televizijos veiklai turėtų būti taikomi vienodi reikalavimai, nepriklausomai nuo to, kurioje šalyje yra išduota licencija. Komisijos atstovai informavo, kad siekiant aiškesnio reguliavimo, Komisija yra parengusi retransliuotojo sąvokos pakeitimą, kuris patikslina retransliuotojo sąvoką atsižvelgiant į atsiradusias naujas technologijas ir būdus, ir jis su Kultūros ministerija bus svarstomas artimoje ateityje.

Susitikimo pabaigoje buvo pasidžiaugta įvykusia produktyvia diskusija, sutariant ateityje  toliau glaudžiai bendradarbiauti tiek įgyvendinat diskusijoje priimtus susitarimus dėl teisės aktų tobulinimo, tiek sprendžiant kitus aktualius rinkos reguliavimo klausimus.

Komisija mano, kad nuolatinis bendradarbiavimas su rinkos dalyviais duoda realią naudą, kadangi susitikimai, diskusijos leidžia iš arčiau susipažinti su jos reguliuojamos srities problemomis ir padeda Komisijai priimti sprendimus, sudarančius palankesnes sąlygas verslo vystymui, sąžiningai konkurencijai ir kokybiškų paslaugų vartotojams pateikimui.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-21 10:31
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media