2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Elektroninėje knygoje - Rusijos žurnalistų likimai

2011-02-08
 
Elektrroninės knygos "Spėti pabėgti iš Rusijos" viršelis

Elektrroninės knygos "Spėti pabėgti iš Rusijos" viršelis

Ką reiškia būti žurnalistu nelaisvoje ar ne visai laisvoje šalyje? Kartais ieškant atsakymo į šį klausimą nereikia eiti toli. Žurnalisto ir politikos apžvalgininko, Lietuvos žurnalistų sąjungos nario Viktoro Denisenko elektroninė knyga „Spėti pabėgti iš Rusijos: žurnalistai ir autoritarizmas" nagrinėja skirtingų dėl politinių motyvų Rusiją palikusių arba tiesiog iš jos išvarytų žurnalistų istorijas. Tarp knygos herojų, kuriuos autorius dalija į „spėjusius" ir „nespėjusius", yra Andrejus Babickis, Jelena Tregubova, Natalija Morar, Ana Politkovskaja, Michailas Beketovas ir kt.
 

„Spėti pabėgti iš Rusijos" yra publicistinio pobūdžio kūrinys. Pasak V. Denisenko, knyga buvo rašoma remiantis bendravimu su kaip kuriais iš knygos herojų, taip pat pokalbiais su kitais Rusijoje dirbusiais ar dirbančiais žurnalistais. Nemaža dalis informacijos paimta iš įvairių atvirų šaltinių. Knygoje bandoma analizuoti, kaip autoritarinė valdymo sistema veikia žurnalistų darbą, parodoma, kokiu būdu yra varžoma žodžio ir spaudos laisvė.

 

„Rašydamas šią knygą bandžiau atiduoti savotišką kolegišką duoklę Rusijos žurnalistams - tiems, kurie nepabūgo kalbėti teisybės apie šiandieninį savo šalies režimą, kurie nepakluso ideologinių ir propagandinių štampų diktatui. Šitiems žmonėms teko dirbti žymiai sudėtingesnėse sąlygose negu man, ar bet kuriam kitam žurnalistui Lietuvoje. Šie žurnalistai buvo ir yra įsitikinę, jog žodžio laisvė yra neįkainojama vertybė, tačiau svarbiausias jų nuopelnas - jie bandė sakyti tiesą apie tai, ką matė, jie bandė, nemeluodami sau ir kitiems, išsakyti nuomonę apie tai, kas vyksta Rusijoje - šalyje, kuri istoriškai retai kada būdavo gailestinga savo piliečiams", - teigia V. Denisenko.

 

Knyga nemokamai platinama internete. Ją galima parsisiųsti iš Skaitykle.lt tinklalapio. Knygos formatas yra specialiai pritaikytas elektroninių knygų skaityklėms, tačiau perskaityti ją galima ir kompiuteryje (tam reikia įdiegti „Adobe Digital Edition" programą).

 

LŽS Vilniaus skyriaus informacija

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-02-08 10:33
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media