2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Jaunimo teatras virtualiame POSTWEST festivalyje Berlyne

2020-08-06
 
Berlyno Volksbühne teatre turėjęs vykti festivalis POSTWEST, kuriame Lietuvai atstovauja Jaunimo teatras ir režisierė Eglė Švedkauskaitė, dėl pasaulinės pandemijos keliasi į skaitmeninę erdvę. Šio ambicingo tarpkultūrinio projekto, turėjusio gyvai apjungti teatro menininkus iš dešimties buvusio Rytų bloko šalių, perkūrimo ir organizavimo darbai bei dalyvaujančių menininkų diskusijos ieškant naujos teatro meno tapatybės intensyviai vyko visą karantino laikotarpį.
Spektaklį „Žmogus iš žuvies" turėjusi pristatyti režisierė Eglė Švedkauskaitė nepasuko lengviausiu keliu, pasirinkdama tiesiog perkelti į skaitmeninę erdvę šių metų sausio mėnesį debiutavusio spektaklio vaizdo įrašą.
„Turėdama galimybę pažaisti su sprendimais, kaip nuotoliniu būdu publikai suteikti teatrinę patirtį, supratau, kad po vaizdais ir transliacijomis perpildyto karantino ilgiuosi aiškių balsų ir geros kokybės garsų, todėl POSTWEST festivalio skaitmeninei versijai pristatysiu spektaklio „Žmogus iš žuvies" ištraukų skaitymą, atliekamą lietuvių ir vokiečių aktorių. Jau mačiusiems spektaklį Vilniuje tai bus kitokia antrosios dalies versija, o pirmą kartą su šia dramaturgine medžiaga susiduriantiems - moterų balsai iš izoliuotų salelių, skirtingomis kalbomis diskutuojančių apie meilę, vienatvę, prievartą ir laisvę", - teigia režisierė.
Pasak festivalio organizatorių, POSTWEST peraugo pats save: iš pradžių turėjęs būti festivaliu, pritaikytu teatro scenai, pristatančiu spektaklius iš Vokietijos, Čekijos, Lenkijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vengrijos, Rumunijos, Ukrainos, Kosovo, renginys išsiplėtė ir reaguodamas į pasikeitusią pasaulio realybę įgijo naują formatą. 12 kūrinių, turėjusių pasirodyti festivalio metu, birželio 24-26 dienomis skirtingais pavidalais atgims virtualioje erdvėje ir bus pasiekiami tarptautinei publikai. POSTWEST festivalio programą sudarys gyvi virtualūs pasirodymai, vaizdo įrašai, garso takeliai, parodos, profesionalų diskusijos, kurių metu teatro menininkai, kritikai ir prodiuseriai diskutuos apie kultūrinį identitetą, tarptautinio bendradarbiavimo svarbą, teatro realybę perkuriančias patirtis pandemijos metu. Visa tai papildys „apšildančioji" programa, kurios metu bus galima dalyvauti neformaliuose susitikimuose su meninkais bei klausyti DJ set'ų.
Pristatydami festivalį organizatoriai kelia klausimus apie kultūrą, tapatybę, visuomenę: ar bendras kultūrinis palikimas veda prie vienodo istorinių įvykių supratimo, ar tokioje gausybėje tautinių tapatybių galime svarstyti apie bendrą ateitį, ką mes, kaip teatro kūrėjai, net ir šiuo sunkiu metu, galime padaryti, kad išlaikytume tarpkultūrinius ir tarptautinius ryšius bei iniciatyvas?
Bandymai atsakyti į šiuos klausimus - festivalio POSTWEST metu.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-11-18 14:28
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media