2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Sigutė Chlebinskaitė – „Viva Literatura!“ festivalyje Berlyne

2016-12-02
 
 

Rita Valiukonytė,

Kultūros atašė

Berlyne vyko antrasis tarptautinis festivalis „Viva literatura!", pristatantis Vidurio ir Rytų Europos iliustruotą literatūrą vaikams, kuriame dalyvavo knygų dailininkė, Knygų Šalies kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą" įkvėpėja Sigutė Chlebinskaitė. Šiais metais buvo pristatyti menininkai iš Gruzijos (Tatia Nadareishvili), Lietuvos (Sigutė Chlebinskaitė), Ukrainos (Andryi Lesiv ir Romana Romanyshin), Lenkijos (Jan Bajtlik) ir Rusijos  (Anna Morgunova ir Anastasia Arkhipova). Lietuvių autorės dalyvavimą rėmė Lietuvos kultūros institutas.

Festivalis prasidėjo parodos „Nuo įkvėpimo iki iliustracijos" atidarymu „Podewil Palais" erdvėje, kurioje menininkai pristatė savo knygas bei kūrybinio darbo su vaikais filosofiją ir metodus. Ši paroda buvo nuolat pildoma - festivalio lankytojai galėjo prisijungti prie kūrybinio proceso ir kiekvienų dirbtuvių geriausi kūriniai pateko į ekspoziciją.  Renginiai vyko muziejuose, bibliotekose, knygynuose.

„Ocelot" knygyne vyko pokalbis su menininkais „ Meet and greet", kurį moderavo festivalio vadovė Ulrike Nickel. Lapkričio 27 dieną, pirmąjį advento sekmadienį, festivalis surengė dirbtuves visai šeimai.  Sigutės Chlebinskaitės kūrybinėse valandose dalyvavo Berlyne gyvenantys lietuviai.

Viso festivalio metu knygų vaikams kūrėjai intensyviai dirbo su įvairaus amžiaus ir tautybių vaikais.  Kiekvienos dirbtuvės truko po 3-4 valandas. Sigutei Chlebinskaitei kūrybinėse dirbtuvėse „Iliustravimas kaip žaidimas"  talkino puiki vertėja Vytenė Muschick.  Surengtų dirbtuvių metu buvo pristatytos tangramų, siluetinių iliustracijų ir judančių paveikslėlių knygų istorijos. Minėti Lottes Reiniger, Lotharo Megendorferio, FLUXUS, Vasilijaus Kandinskio, Ievos Naginskaitės, Stanislavo Zamecyniko, Kvetos Pacovskos, Marion Battaile  darbų pavyzdžiai. Dirbtuves lydėjo poeto Vlado Braziūno eilės apie „Kuosa Kro", iš kurių vaikai turėjo išrinkti sau tinkamus žodžius ir sukurti savo  naują tekstą - būsimos knygos pavadinimą. Iškarpyti ir sudėlioti jį tipografiškai. Dirbtuves vainikavo kiekvieno sukurta savita geometrinėmis formomis iliustruota knyga savitu pavadinimu ir smagiais personažais.  Sigutės Chlebinskaitės sumanytose dirbtuvėse vaikai pirmą kartą gyvenime susipažino su knygos istorija,  jos sandara, puslapių seka, šrifto įvairenybėmis ir sukūrė savo pirmąją knygą. Festivalio metu gimė 75 knygos.

„Viva Literatura!" festivalį jau antrus metus organizuoja „Kulturkind" organizacija, vadovaujama Ulrikės Nickel. Ateinančių metų gegužės 9-19 dienomis „Kulturkind" pristatys renginį „Berlyno knygų salos", kuriame taip pat dalyvaus knygų vaikams kūrėjai iš Baltijos šalių.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-12-02 11:33
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media