2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Lietuvių menininkė pristatė tautiečių migrantų Škotijoje istoriją

2019-12-23
 
Matthew Arthuro Williamso nuotraukoje Cait Mcglinchey pristato lietuvių prosenelių istorijas Summerlee industrinės pramonės muziejuje

Matthew Arthuro Williamso nuotraukoje Cait Mcglinchey pristato lietuvių prosenelių istorijas Summerlee industrinės pramonės muziejuje

Šių metų pabaigoje pirmą kartą Škotijoje buvo surengtos Lietuvos dienos. Jose vyko koncertai, poetinės dokumentikos filmų vakarai, paskaitos. Į tęstinę Lietuvos dienų Škotijoje programą buvo įtrauktas ir Glazge gyvenančios lietuvių menininkės Marijos Nemčenko projektas „In the eyes of LISA". Jis šiuo metu pristatomas Glazge esančioje galerijoje CIVIC ROOM.
Šį projektą menininkė vystė pusę metų. Jame siekė atspindėti tiek pirmąją lietuvių migrantų Škotijoje bendruomenę, tiek sąlygas ir aplinką, kuri ją supo. Akronimą LISA (Lithuanians in Scotland Association; liet. Lietuvių bendruomenės Škotijoje asociacija) menininkė pasitelkė apibūdinti fikcinį personažą, kuriame susilieja tikros lietuvių migracijos XIX a. pab.- XX a. pr. istorijos.
Vykdydama projektą menininkė surado lietuvių, atvykusių į Škotiją XIX amžiuje, diasporos palikuonis, sukūrė meninę parodą ir specialią edukacinę programą kartu su Glazgo universiteto Rytų ir Centrinės Europos fakultetu, taip pat pristatė kūrybines dirbtuves.
M. Nemčenko meninio tyrimo tikslas buvo atkreipti visuomenės dėmesį į lietuvių įnašą ne tik į antrąją Škotijos revoliuciją, bet ir į pėdsaką, kurį lietuviai paliko Glazgo mieste ir jo architektūroje bei Škotijos industriniam vystymuisi. Parodos CIVIC ROOM galerijoje ašis - istorinės lietuvių emigrantų bendruomenės, susikūrusios XIX amžiaus pabaigoje ir XX amžiaus pradžioje Lanarkšyro apskrityje.
Gruodžio 15 d. M. Nemčenko surengė specialią paskaitą CIVIC ROOM galerijoje, kurioje aptarė architektūrinį palikimą primindama, kad lietuviai buvo viena iš bendruomenių, kuri sunkiai dirbo Škotijos anglies, metalo ir plytų pramonėse. Glazgo universiteto profesorius Stephenas Mullenas, tiriantis vergystės fenomeną Škotijoje ir iš vergystės uždirbtų pinigų investicijas į istorinius Glazgo pastatus, skaitė paskaitą apie pramoninį miesto augimą nuo XVI amžiaus iki pirmųjų lietuvių atvykimo. Mokslininko teigimu, Glazgas yra ne tik vietinės darbininkų klasės, bet ir imigrantų, tarp jų - lietuvių darbo vaisius.
Profesorius baigė paskaitą primindamas, kad žymus „Celtic" komandos futbolininkas ir vadybininkas Billy McNeillas (1940-2019) turėjo lietuviško kraujo. Jo seneliai buvo tarp pirmųjų Škotijoje įsikūrusių lietuvių.
M. Nemčenko paskaitą CIVIC ROOM galerijoje dalinai parėmė Lietuvos kultūros institutas.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-12-23 12:11
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media