2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Edinburge atidaryta Julijono Urbono paroda

2020-03-22
 
Tomo Nolano nuotrauka

Tomo Nolano nuotrauka

Menininko Julijono Urbono futuristinis minties eksperimentas „Planeta iš žmonių" pirmą kartą Škotijos publikai pristatytas Edinburgo šiuolaikinio meno galerijoje „Collective". Vasario pabaigoje atidaryta menininko paroda, tapusi neoficialia įžanga į gegužės pabaigoje prasidedančią 17-ąją Venecijos architektūros bienalę, kurioje J. Urbonas atstovaus Lietuvai, sėkmingai skinasi kelią tarptautinėje šiuolaikinio meno ir architektūros arenoje. Paroda veiks iki gegužės 8 d.
„Collective" meno galerija įsikūrusi buvusioje observatorijoje, tad jos puoselėjamas dialogas su kosmoso mokslais yra ypač reikšmingas indėlis į tolesnę projekto „Planeta iš žmonių" plėtrą", - sako J. Urbonas. Paroda taip pat bus Edinburgo mokslo festivalio, vyksiančio balandžio 4-19 dienomis, dalis.
Su astrofizikais vystomos interaktyvios meno-mokslo studijos „Planeta iš žmonių" ašis - specialiai suprojektuoti šeši trimačiai skeneriai, kurie perkelia lankytojų kūnus į 3D astrofizikos simuliaciją ekranuose ar projekcijose. Ten kūnai katapultuojasi į kosmosą - Lagranžo tašką, kuriame nėra gravitacijos, - ir jungiasi į savotišką gniutulą - planetą iš žmonių. Parodos lankytojai „Collective" galerijoje Edinburge gali observatorijos kupole matyti, kaip nesvarumo būsenoje kūnai susilieja vieni su kitais ir formuoja naują dangaus kūną.
Prieš parodą Edinburge parodos „Planeta iš žmonių" elementai buvo rodomi Mokslo galerijoje Dubline, Šanchajaus šiuolaikinio meno muziejuje, Ujazdowski šiuolaikinio meno centre Varšuvoje, „Vartų" galerijoje Vilniuje. Projektą Edinburge iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba. Bendradarbiavimą su „Collective" galerija iniciavo Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Justė Kostikovaitė. Projekto partneris - Lietuvos kultūros institutas.
Balandžio 11 d. parodos lankytojai galės dalyvauti šiuolaikinio šokio kūrybinėse dirbtuvėse, specialiai sukurtose atliepiant į J. Urbono parodos temą.
Įėjimas į parodą nemokamas.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-22 13:28
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media