2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Robertas Šarknickas: „Jūs graži, mūsų Lietuvos Gražina!“

2020-07-28
 
Gražina Balandytė

Gražina Balandytė

Robertas Šarknickas,
Aktorius, Seimo narys 
Šiandien užsidaro teatro scenos užuolaidos, šiandien mes, žiūrovų dauguma, mintyse gyvename ir išgyvename įvairius jausmus. Scena nuo šiandien tampa tuščia, lieka Jūsų kolegos, bet be Jūsų. Bet iš atminties ir širdies, ne tik išore, bet ir vidumi, mūsų graži Lietuvos žinoma teatro ir kino legenda Gražina scenoje išliks ilgai. 
Gerbiamos aktorės Gražinos Balandytės vaidyba yra išskirtinė ir specifinė: žvilgsnis, pauzės, išskirtinis balsas ir kiti smulkūs vaidybos niuansai pavergdavo žiūrėti ir gyventi pamirštant visus buitinius reikalus namie, darbe. 
Ji sukūrė per šimtą vaidmenų teatre ir kine, ji yra geras pavyzdys būsimiems aktoriams mokytis ieškoti „perliukų" personažuose, reikalauti daug daugiau iš savęs, kad vaidmenyje būtų išgryninta tiesa. Tai yra aukšto lygio gerbiamos aktorės Gražinos Balandytės mokykla, pasiekiama stebint spektaklius ar žiūrint TV filmus.
Jau vaikystėje dar per juodai baltą ekraną teko matyti Jūsų sukurtus vaidmenis kine. Tuomet nelabai supratau, kas yra teatras, bet jis buvo kažkoks kitoks, neapibrėžtas, paslaptingas, bet tuo pat metu jis man atrodė, kad yra tikras. O taip. Tai Jūs mane - vaiką, įtikinote savo tiesa. Fantastika. 
Sovietmečio televizorius ilgame koridoriaus gale vis sukdavo TV spektaklius per vienintelį lietuvišką LTV kanalą, rodė aukšto lygio spektaklius, kuriuose vaidino talentingų aktorių plejada: Monika Mironaitė, Audris Mečislovas Chadaravičius, Gediminas Voščikas, Irena Gerasamavičiūtė, Henrikas Kurauskas, Leonardas Zelčius, Rūta Staliliūnaitė ir daugelis kitų, kartu su Jumis, gerbiama Gražina, vaidinusių asmenybių. Tai legendinė Jūsų karta, kuri paliko didelį pėdsaką Lietuvos pasaulio teatrui. 
O dabar scenos šviesos silpsta iki blankios, šiltos žvakių šviesos. Ji mus sukviečia pabūti ramybėje, pabūti be pykčių, godumų ar net džiaugsmų. Tiesiog pabūti, prisiminti ir kažką brangaus įprasminti. „Taip reikia", - taip, ko gero, pasakytų mūsų Dievas. Pabūkime, pailsėkime ir vėl iš praeities pasisėmę geros Jūsų gyvenimo aktorystės, žmogaus mokyklos, eisime kurti Rytojaus.
Kaip sako dzūkai, „eisma pakavoc" savo žmogų. Žinodamas Jūsų humorą, net sudėtingiausiuose gyvenimo verpetuose drįstu sakyti, kad ateisime ir mes Jūsų ,,pakavoc", žinodami jūsų sąlygą - „jokių ašarų, kitaip jums nėra ko čia sėdėti".
Gerai, mes taip ir padarysime, kad būtų visiems lengviau, gal net ir prasmingiau. Dėkojame Jums už prasmingas pamokas mums, žiūrovams, su paaiškinimais, kaip gyventi ir būti nors šiek tiek pozityviems!
***
Nacionalinis Kauno dramos teatras pranešė, kad liepos 27 d. po ilgos sunkios ligos mirė Lietuvos teatro ir kino legenda - aktorė, TV laidų vedėja Gražina Balandytė. 
Atsisveikinimas su aktore vyks jos mylimame Nacionaliniame Kauno dramos teatre liepos 29 d. nuo 11 iki 21 val. ir liepos 30 d. nuo 10 iki 12 val. Urna išnešama 12 val. Aktorė atguls Petrašiūnų kapinėse. 
Artimųjų valia prašoma talentingą menininkę, šiltą žmogų, asmenybę pagerbti baltu gėlės žiedu.
 
Iš spaudai rengiamos "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijos" 
Balandytė Gražina *I937 06 27 Tučiai (Viekšnių vlsč.) - †2020 07 27 Kaunas, aktorė, TV laidų vedėja. 1954-56 mokėsi Klaipėdos aukštesniojoje medicinos m-je, dirbo medicinos seserimi. Nuo 1955 lankė Klaipėdos dramos teatro studiją. Klaipėdos ir Kauno dramos teatrų aktorė. Nuo 1957 vaidino kine ir TV, sukūrė per 20 vaidmenų. 1997-2001 TV laidos Ponios Gražinos virtuvė vedėja. Gedimino 3 laipsnio ordinas (1995). Auksinis scenos kryžius (2005), Vyriausybės kultūros ir meno premija (20O6). Kauno miesto savivaldybės kultūros ir meno premija (2008). Auksinė gervė (2014). Palaidota Kauno Petrašiūnų kapinėse. Pav.
Vytautas Žeimantas
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-07-28 14:07
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media