2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: Tėvo dieną LRT TELEVIZIJOJE – nuoširdi dokumentinė juosta „Pažinti tėtę“

2022-06-01
 
Filmo stopkadras

Filmo stopkadras

Tėvo dienos proga sekmadienį, 17 val., LRT TELEVIZIJOS eteryje bus parodytas jautrus dokumentinis Virginijos Vareikytės filmas „Pažinti tėtę". Jame pasakojama apie vieno žymiausių Lietuvos architektų-restauratorių Žybarto Simonaičio paliktą darbų, kino filmų ir asmeninių užrašų archyvą, kurį po kūrėjo mirties imasi tvarkyti dukra Agnė.
Kaip mes vertiname savo tėvų nugyventą gyvenimą ir jų paliktus darbus? Kiek jie mums svarbūs ir suprantami? Kiek apskritai gilinamės į savo tėvų ir kitų žmonių gyvenimus - kiek juos pažįstame ir norime pažinti? Kiek visame tame atrandame savęs? Tai - kelios dokumentinės juostos idėjos, kviesiančios žiūrovą į asmenišką Agnės Kundrotienės, šviesaus atminimo Ž. Simonaičio dukros, kelionę tėvo paliktų archyvų ir prisiminimų pėdsakais.
Filmo scenarijaus autorė ir režisierė Virginija Vareikytė kurdama pastebėjo: „Žybartas kėlė klausimą istorinių pastatų restauravimo kontekste: ką išsaugoti, o ką leisti laikui pasiglemžti. Kai Agnė rado savo tėvo archyvą, - dokumentus, juostas, fotografijas - jai teko beveik toks pats klausimas: ką iš savo tėvo gyvenimo išsaugoti, o kam leisti nugrimzti į užmarštį. Tokia atsiminimų restauracija išėjo, tuo pačiu užsimezgė ir gražus dialogas tarp dukros ir anapilin išėjusio tėvo. Ir visas jis - per paliktus daiktus."
Dalis Žybarto Simonaičio palikto archyvo - kelių dešimtmečių kino juostos, kurių fragmentai panaudoti kuriant filmą. Tai - dar viena intriguojanti gija tarp praeities ir dabarties. Tas pačias vietas, žmones filme išvystame užfiksuotus tada ir dabar. Įamžintos akimirkos pažadina mintis apie gyvenimo būdą, jo kaitą, trapumą ir prasmės paieškas. Apie vertę, kurią kuriame savo darbais ir poelgiais, savo svajonėmis ir jų siekimu. Apie gyvenimo prioritetus ir mūsų pačių pamokas, kurias gauname atsigręždami į savo tėvus, perimdami arba atmesdami jų sukauptą gyvenimo patirtį.
Miglė Savickaitė
Atstovė ryšiams su visuomene
S. Konarskio g. 49,
LT-03123 Vilnius
migle.savickaite@lrt.lt
+370 687 43201

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-06-01 16:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media