2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Televizija

*print*

Archyvas :: Kovo 11-ąją – nauji lietuviški filmai per LRT

2021-03-09
 
„Gimtinė“. Stopkadras

„Gimtinė“. Stopkadras

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną LRT kviečia švęsti mėgaujantis naujomis lietuviško kino juostomis. Šventinę dieną bus transliuojama T. Vengrio drama „Gimtinė" ir A. Rudaičio dokumentinė juosta „Laisvės vaikai".
Dokumentinis filmas „Laisvės vaikai" (rež. A. Rudaitis, 2020 m.) - tai didelis nuotykis ir nostalgiškas sugrįžimas į laikmetį, kai buvo ką tik atgauta Lietuvos nepriklausomybė. Filme pasakojama apie dešimtmečio berniuko Tado ir jo tėčio Igno Minioto kelionę aplink pasaulį jachtoje „Laisvė". Per šią kelionę jie, iškėlę Lietuvos vėliavą, aplankė daugiau nei 20 lietuvių bendruomenių visame pasaulyje ir pirmieji įveikė buriuotojų kapinynu vadinamą Horno rago iškyšulį. LRT KLASIKOS laidoje „Pilno metro" filmo režisierius A. Rudaitis sakė, kad kino juosta virtusi istorija jam buvo netikėtas atradimas. „Aš nieko nežinojau apie tą plaukimą ir vieną dieną man parašė scenaristė Vėjūnė Tamuliūnaitė su pasiūlymu prisidėti prie šio filmo. Perskaičius scenarijų nekilo jokių abejonių dėl bendro darbo su „Laisvės vaikų" filmu", - mintimis apie naujojo filmo atsiradimo aplinkybes dalijasi režisierius A. Rudaitis. Jis sako, kad Kovo 11-ąją įvyksiančios premjeros LRT TELEVIZIJOS eteryje laukia su džiugesiu ir nekantrumu: pasak režisieriaus, svarbu, kad apie šią istoriją išgirstų kuo daugiau žmonių, nes ji - ne tik įspūdinga, bet ir labai įkvepianti. Filmą LRT TELEVIZIJOS žiūrovai išvys 15.25 val., o vėliau sau patogiu metu juostą peržiūrėti galės ir LRT.lt mediatekoje.
Filmo vaizdo anonsas: https://youtu.be/Uqh6-FigvUY
Vakare lietuviško kino žiūrovų lauks T. Vengrio drama „Gimtinė" (2019 m.). Pagrindinė juostos herojė Viktorija, nukritus geležinei uždangai ir Lietuvai atgavus nepriklausomybę, grįžta į gimtinę drauge su Amerikoje gimusiu sūnumi Kovu. Kelionės, kurioje Viktoriją lydi buvęs mylimasis, tikslas - troškimas atsiimti savo tėvo žemę. Filmo herojės laukia sprendimas, kaip toli žengti, norint susigrąžinti savo praeitį. „Visada norėjau sujungti gyvenimą Amerikoje ir Lietuvoje. Būtent kinas gali šiuos du tolimus pasaulius suvienyti, nes kino kalba nepaiso ribų", - sako ir antrąjį savo vaidybinį filmą gimtinėje pasirengęs kurti išeivijos režisierius Tomas Vengris. Jo filmą „Gimtinė" LRT TELEVIZIJA rodys 18.30 val., vėliau juostą peržiūrėti bus galima LRT.lt mediatekoje.
Tarptautinę „Gimtinės" premjerą režisierius šventė 2019 metais konkursinėje Busano tarptautinio festivalio programoje, filmas pristatytas Liubeko ir Kotbuso festivalių publikai Vokietijoje, dalyvavo oficialioje Denverio (JAV) kino festivalio programoje, rodytas tarptautiniuose Klivlando (JAV), Šanchajaus (Kinija), Sofijos (Bulgarija) kino festivaliuose, Europos Sąjungos filmų festivalyje Vietname, kino operatorių meistrystės sklaidai skirtame tarptautiniame „Camerimage" festivalyje Lenkijoje ir kituose.
Filmo vaizdo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=3wELTkIN-_E
Lietuviško kino pasiilgę žiūrovai kino juostas žiūrėti kviečiami ir LRT.lt mediatekoje: rubrikoje „Lietuvių kūrėjų filmai" - nauji vaidybiniai, dokumentiniai filmai bei lietuviško kino klasika tapę filmai iš LRT aukso fondo.
Miglė Savickaitė
Atstovė ryšiams su visuomene
S. Konarskio g. 49,
LT-03123 Vilnius
Mob. +370 687 43201
lrt@lrt.lt www.lrt.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-03-09 10:00
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media