2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Asociacijų pinklėse

2013-05-06
 
Viktoras Denisenko (S. Paškevičiaus nuotr.).

Viktoras Denisenko (S. Paškevičiaus nuotr.).

Viktoras Denisenko

 

Kas yra žurnalistas? Ko gero, nemaža dalis žmonių, neturinčių nieko bendro su žiniasklaida, atsakytų į šį klausimą gana miglotai. Jau nebe pirmą kartą pastebiu, kad žurnalistai pirmiausia asocijuojami su šlove (juos gi rodo per televiziją!), neretai ši šlovė yra skandalinga, bet tai irgi žurnalistinio žavesio dalis. Dar žurnalistai asocijuojami su įtaka. Žinoma, ne visos asociacijos yra tokios malonios. Daug kas žurnalistų nemėgsta, manydami, kad žurnalistas - tai parazitas, gyvenantis iš svetimo skausmo ir svetimų nelaimių.

 

Neseniai vienos pažįstamos mokytojos kvietimu apsilankiau dešimtokų pamokoje. Mokytoja manęs paprašė papasakoti vaikams apie žurnalisto profesiją ir pagrindinius straipsnių rašymo principus. Susitikimo pradžioje pabandžiau išsiaiškinti, ką mokiniai mano apie žurnalisto profesiją? Atsakymai manęs nenustebino, nes visą šitą įsivaizdavimo apie žurnalisto darbą mitologija yra man neblogai žinoma (ji bendrais bruožais paminėta šio straipsnio pradžioje).

 

Tikriausiai nuliūdinau dalį mokinių, kai papasakojau, jog žurnalisto darbas nėra toks „kietas", kaip atrodo iš šalies. Žurnalistas dažniausiai nėra įžymybė, kuri viešai pramogauja televizoriaus ekrane, bet žmogus turintis dirbti greitai ir tiksliai, be to, neturintis fiksuoto darbo laiko, nes įvykiai nelaukia žurnalistui patogaus momento - dažnai jie nutinka pačiu netinkamiausiu metu.

 

Žurnalisto darbas nėra lengvas. Neretai jis net sunkesnis ir pavojingesnis nei kiti įprasti darbai. Todėl artėjant Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai, kurią Lietuvos žurnalistai švenčia kaip savo profesinę šventę, norisi palinkėti visiems kolegoms gerų temų, gero darbo ir visuomenės supratimo, kad žurnalisto darbas yra ne tik labai sunkus, bet ir labai reikalingas (pirmiausiai - pačiai visuomenei).

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-05-13 09:52
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media