2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: „Bacevičiaus laikai”: Šarūno Nako radijo eseistikos ciklas per LRT Klasiką

2013-10-09
 
Kompozitorius Vytautas Bacevičius

Kompozitorius Vytautas Bacevičius

 

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

 

Vytautas Bacevičius (1905-1970) - XX a. vidurio lietuvių kompozitorius, modernistas ir avangardo pradininkas, pasaulinės klasės pianistas-virtuozas. Jo veikla driekėsi per daugelį šalių: Lenkiją, Lietuvą, Prancūziją, Ameriką. Bacevičius koncertavo garsiausiose salėse, dalyvavo prestižinių konkursų žiuri darbe, tarpukaryje keletą metų dirbo Lietuvos konservatorijoje. Su kolegomis įsteigė Šiuolaikinės muzikos draugijos Lietuvos sekciją ir jai atstovavo tarptautiniuose renginiuose.

Nuo Antrojo pasaulinio karo pradžios Vytautas Bacevičius gyveno Niujorke, todėl geležinės uždangos atskirtoje Lietuvoje jis iš naujo atrastas 7-ojo dešimtmečio pabaigoje, o rimčiau - tik 100-ųjų metinių proga. V. Bacevičiaus kūrybinis palikimas laikomas vienu vertingiausių lietuvių muzikos istorijoje, ir, palengva įsiliedamas į kultūrinę apyvartą, tą istoriją nuolat koreguoja.

Šarūno Nako dešimties laidų cikle, kurį transliuos radijo programa LRT Klasika, bus kalbama apie Bacevičiaus kūrybą ir pažiūras, jo sąsajas su amžininkais ir sparčiai kintančiomis meno madomis. „Bacevičius gyveno intensyvų pianisto ir kompozitoriaus gyvenimą, mėgino lygiuotis į aukščiausius standartus, tačiau, nepasiekęs trokštamų viršūnių, gyvenimo saulėlydyje paniro į mistiką, paskatinusią jį prabilti originalia muzikos kalba, - sako ciklo autorius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Šarūnas Nakas. - Bacevičiaus biografija kartu su jo muzika - tarsi romanas apie nerimstantį bastūną XX amžiaus pervartose, ieškantį pripažinimo ir juo visiškai nusiviliantį."

Š. Nakas nacionaliniame radijuje jau yra kūręs laidų ciklus „Modus", „Garsai ir blyksniai", „Muzikos muziejus", „Čiurlionio metai", „Skersvėjai".

Projektą rengia VšĮ „Garsai ir blyksniai" drauge su LRT, iš dalies remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

„Bacevičiaus laikai" - antradieniais 12.10 val. (kart. 22.10 val.) per LRT Klasiką. Pirmoji laida -spalio 8 dieną.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-09 11:28
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media