2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Nauja Liberto Klimkos knyga „Lietuviškų tradicijų skrynelė“

2014-02-25
 
 

Juozas Stasinas

 

„Lietuviškų tradicijų skrynelė" - tokiu pavadinimu leidykla „Didakta" išleido Lietuvos edukologijos universiteto Baltų proistorės katedros profesoriaus, hab. dr. Liberto Klimkos knygą.

Leidinyje pasakojama apie lietuvių tradicines šeimos bei kalendorines šventes, papročių kilmę ir prasmę, bendruomenišką pobūdį, ryšį su senąja baltų mitologija. Pagrindinė lietuviškųjų papročių ypatybė - gamtos reiškinių, diktuojamų šviesulių judėjimo dangaus skliaute, atspindys žmonių elgsenoje. Tarp metų rato švenčių įterpti ir svarbių įvykių paminėjimai, mažiau žinomi iš Lietuvos istorijos vadovėlių. „Visa tai prasminga žinoti jaunajai kartai", - sako knygos autorius prof. Libertas Klimka.

Išsamiau susipažinus su „Lietuviškų tradicijų skrynele" galima drąsiai teigti, kad ši knyga turėtų būti kiekvienos šeimos knygynėlyje, todėl tenka apgailestauti, jog jos tiražas - tik 2000 egz. Nors, reikia pasidžiaugti, kad, pasižvalgius po knygynų lentynas, „Lietuviškų tradicijų skrynelė" yra tarp didesniais tiražais leidžiamų knygų.. Kita vertus, šiais laikais, esant šiuolaikinėms knygų tiražavimo technologijoms, leidėjui nebus sunku ir pakartoti knygos leidybą.

Man malonu priminti LŽS svetainės skaitytojams, kad knygos autorius yra ilgametis „Tėviškės gamtos" redakcinės tarybos narys, uoliai rengiantis laikraščio puslapį „Etnologija-istorija", kurį su dideliu susidomėjimu skaito šalies gyventojai - apie tai kalba į redakciją ateinantys laiškai ir telefoniniai skambučiai.

Reikia pastebėti, kad pastaraisiais metais mūsų šalies visuomenė vis labiau domisi etnokultūra, tautos istorija, matyt, tai susiję su pasaulyje vykstančiais globalizacijos procesais. Šių procesų kontekste prof. Libertas Klimka teigia, kad „...etninės kultūros reikšmę sunku pervertinti: ji tautos būties, išlikimo ir stiprybės esmė, nacionalinės kultūros pamatas".

Vasario 13 d. Vilniaus Rotušės didžiojoje salėje laisvų vietų nebuvo. Čia susirinko tie, kuriems rūpi etnokultūra, istorija, šeimos ir Tautos ateitis. Prof. Libertas Klimka susirinkusiems į knygos pristatymą papasakojo apie Tautos papročius, susijusius su Lietuvos gamta, supažindino su etninės kultūros raida, atsakė į klausimus. Turiningą renginį paįvairino solistė Aušra Liutkutė (sop¬ra¬nas), kuriai akompanavo Jurgita Kazakevičiūtė ir bandonijos virtuozas Albinas Batavičius. Nuotaikingai knygos pristatymo šventę vedė Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vedėja Irena Seliukaitė ir rašytojas Antanas Gudelis. Pasibaigus renginiui gana ilgai teko pastovėti eilėje, kad gautum autoriaus įrašą knygoje „Lietuviškų tradicijų skrynelėje". Vasario 16-osios šventės išvakarėse visi skirstėsi į namus su vertinga knyga rankose, su gražia prof. Liberto Klimkos dovana Vasario 16-osios proga.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-03-07 07:06
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Violeta

2014-04-29 20:17

Skaitau ir džiaugiuosi,nes daug naujo,įdomaus ir gražaus sužinojau apie mūsų kaimo senuosius papročius.Viskas taip su meile ir nuoširdžiai papasakota,tad skaityti neprailgsta.Labai patiko.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Deimantė

2014-03-14 10:00

Klimka šaunuolis. Jis dvasią pakelia.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas

2014-03-12 16:01

Klimką reikėtų prikalbinti stotį į LŽS. Per radiją jis šneka, spaudos skelbiasi. Tikras žurnalistas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media