2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Kūrybiškiausios knygos autorius R. Granauskas bus pagerbtas Vileišių rūmuose

2014-03-06
 
 

Karolis Dambrauskas ,

 Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas

Lietuvių zemelapyje IR tautosakos Instituto rengiamą kūrybiškiausios Mėtų nutapyti konkursa šiemet laimėjo rašytojas Romualdas Granauskas uz 2013 m. pasirodžiusią Knyga "Šventųjų gyvenimai" (išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla). Konkurso laimėtojas tradiciškai paskelbtas šiemetinėje Vilniaus Knygų mugėje, aptariant kasmet Instituto renkamą kūrybiškiausių Knygų dvyliktuką.

Kovo 10 diena (pirmadienį), 12 val., Minint Lietuvos Valstybės atkūrimo metines, Vileišių rūmuose (Antakalnio g. 6, Vilniuje) laureatui autobusų įteikta PREMIJA. PREMIJA sudaro diplomai, atminimo dovana IR piniginis prizas.

"Kiekvienas rašytojas pirmiausia Jungia Apie Savo Vaikystė. Mano vaikystėje TOS MEDŽIAGOS, Apie Ka galima Rašyti, užteko SU kaupu. Esu pokario vaikas. Ar Žmogus, neseniai palaidojęs Savo teva, struktūra laidotuves can priskirti istorijai? NE! Lygiai also IR MES, išgyvenę pokarį, negalime galvoti Apie TA LAIKA KAIP Apie ISTORIJA. Tai musu savastis, IR Apie Ja galime kalbėti tik is pacios sirdies ",-Apie SAVO KNYGA YRA skriausti R. Granauskas.

Literatūrologė habil. dr. Jūratė Sprindytė, laureatą rinkusios D. Komisijos Nare, apibūdindama R. Granausko novelių apysaką, sake:

"Vertintojus sužavėjo Keli čiosios: katarsį kelianti naujoviška šventumo samprata,   meistriškai įvaldytas novelės žanras,   kūrybiškas žvilgsnis Į pokarį - "Šventųjų gyvenimuose" dramatiškieji IR daug negyvenate ir valdybos lygio čiosios ISKYLA kitaip, už kasdienišką Faktura, negirdėtomis konsteliacijomis, unikaliomis detalėmis CŽV can be šventam reiškia must be. moraliai švariam, pasielgti teisingai;. šventumas Kyla is kasdienio stoiškumo, nesąmoningo pasiaukojimo, TO Aukų neheroizuojant IR nesakralinant Dabartiniam fragmentuotam, menkai vertybiškam žmogui minor nebeturi tokios principų darnos, niekuo neišsiskiriantys novelių veikėjai - Ūkininkas, Siuveja, mokytoja, melžėja, studentas - kelia Nuostaba ypatingu Savo vientisumu, vidine teismas. Įtaigiai parodoma, KAIP ARTEJANT Prie siu dienu šventumas nyksta IR mąžta. Būkite su R. Granauskas Apie tragiškus dalykus kalba neįtikėtinai paprastai IR sugestyviai. Absoliuti lingvistinė klausa, šimtaprocentinė DIALOGO autentika. Žemaitybės Tai autentikai teikia tūrio IR mažoro. Tai aukstos KOKYBĖS Ramutis ".

Prozininkas, eseistas, dramaturgas R. Granauskas gime 1939 m. Kovo 18 d. Mažeikiuose. Tarp žymiausių Jo kūrinių - apsakymai "Duonos valgytojai" (1975), apysakos "Jaučio aukojimas" (. 1975 m), "Gyvenimas po Klevų" (. 1988 m TAIS kartų METAIS sukurtas IR LTV filmas), pjesė Apie A. Vienažindį " Rožės pražydėjimas tamsoj "(1978 m., pastatyti spektakliai 1978 m. Įtraukti ir 2008 m.), romanai" Duburys "(2003 m., pastatytas Spektaklis 2005 m., sukurtas filmas 2009 m.)" Kenotafas "(2005 m.) "Rūkas VIRS slėnių" (2007), "Trys vienatvės" (2011), kino scenarijai "Vasara baigiasi Rudenį" (1982 m.), "Neapykantos pamokos" (1983 m.) IR legal. 2000 m. R. Granauskui suteikta Nacionalinė Kultūros IR meno PREMIJA. Apie rašytoją sukurtas filmas "Raudonu ant balto" (2003 m., Rez. A. Marcinkevičiūtė).

 

Kontaktinis asmuo

Karolis Dambrauskas

862621943

dambrauskas.k @ llti.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-03-06 07:25
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media