2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Kviečiame į diskusiją apie U. Sinclairio romaną „DŽIUNGLĖS“

2014-09-26
 
 

Šį šeštadienį, rugsėjo 27 d. 15 val.  Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyks amerikiečių rašytojo Uptono Sinclairio romano „Džiunglės" (Vilnius: Aukso žuvys, 2012) pristatymas ir diskusija. Su romano skaitytojais diskutuos šiuo metu Lietuvoje viešintis Ilinojaus universiteto Čikagoje profesorius dr. Giedrius Subačius. Apsilankiusieji diskusijoje taip pat galės apžiūrėti vienos dienos knygų parodą, kurią sudaro visi iki šiol išleisti romano „Džiunglės" lietuviški leidimai.

Savo autobiografijoje U. Sinclairis (1878-1968) atskleidžia „Džiunglių" rašymo aplinkybes ir priežastis, kodėl pagrindiniais veikėjais jis pasirinkęs lietuvius. Jaunas vieno Niujorko  laikraščio žurnalistas U. Sinclairis buvo pakviestas aprašyti darbo sąlygų Čikagos skerdyklose. 1904 m. jis atvyko į Čikagą, susipažino su darbininkais, klausydavo jų istorijų ir jas užrašinėdavo. Vaikščiodavo po milžinišką skerdyklų teritoriją, stengėsi perprasti jų darbą, to meto realybę, bendravo su įvairių sluoksnių visuomenės atstovais ir netrukus jau turėjo medžiagos straipsniui, tačiau sugalvojo visa tai išdėstyti literatūrine forma. Kartą U. Sinclairis atsitiktinai pateko į lietuviškas vestuves ir čia atrado prototipus savo būsimam romanui. Iš kai kurių autoriaus užuominų spėjama, kad naujieji imigrantai galėjo būti iš Dzūkijos ar Vilniaus krašto. Rašytojui neišdildomą įspūdį vestuvėse padarė lietuviškos dainos, vienos jų - Antano Vienažindžio „Sudiev, kvietkeli tu brangiausias" - jis užrašė visą posmą.

Įvadą šeštajam lietuviškajam „Džiunglių" leidimui parašė prof. Giedrius Subačius, gerai susipažinęs su knygos poveikiu JAV kultūrai. „Ją perskaitęs tuometinis šalies prezidentas Teodoras Ruzveltas susitiko su autoriumi, o „Džiunglių" paveiktas Kongresas priėmė naują federalinį Švaraus maisto ir vaistų įstatymą - dėl šio romano amerikiečių stalus ėmė pasiekti higieniškesnė mėsa", - pasakojo G. Subačius.

U. Sinclairis - JAV rašytojas ir žurnalistas, išleidęs beveik 100 įvairaus žanro knygų. Viena jų, „Drakono dantys" („Dragon's Teeth"), buvo apdovanota prestižine Pulitzerio premija. „Džiunglės" - paveikiausias ir daugiausia skaitytojų sulaukęs jo kūrinys. Nors pradžioje U. Sinclairis sunkiai rado leidyklą, kuri sutiktų spausdinti šią knygą (keturios, į kurias kreipėsi, atsisakė, motyvuodamos, kad romanas per daug šokiruojantis), nuo savo pasirodymo 1906-ųjų vasario pabaigoje kūrinys buvo išverstas į 36 kalbas, keliais tiražais išleistas daugelio didžiausių pasaulio leidyklų. Rašytojas Jackas Londonas, atsiliepdamas apie šią knygą, ją pavadino „atlyginimų vergijos „Dėdės Tomo trobele".

U. Sinclairio knygos „Džiunglės" pristatymas ir aptarimas įvyks Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje, 7 aukšto posėdžių salėje, š. m. rugsėjo 27 d., šeštadienį, 15 val. Kviečiame visus besidominčius.

 

Kontaktinis asmuo

Džiugas Kuliešius

Redaktorius

Ryšių su visuomene skyrius

Tel. +370 5 239 8579

El. paštas: d.kuliesius@lnb.lt

http://www.lnb.lt/

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-09-26 12:23
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media