2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Tarptautinio simpoziumo „NIDA. Sutikti fotografiją“ atviras kvietimas dalyvauti projekcijų vakaruose

2022-07-06
 
Nors 45-ojo fotomenininkų simpoziumo „NIDA. Sutikti fotografiją" kulminacija numatyta rudens pradžioje, organizatoriai jau dabar kviečia menininkus teikti darbus tema „Ramybė prieš audrą arba lyg būtum uragano akyje" ir tikisi inovatyvių bei praplečiančių prasmę darbų. Atrinkti menininkai turės galimybę savo kūrybą pristatyti projekcijų vakaro metu Nidoje 2022 m. rugsėjį, o laimėtojas - apsilankyti ateinančių metų renginyje ir pristatyti savo darbus pagrindinėje programoje. Tai - puiki galimybė parodyti savo darbus tarptautinei fotografų, kritikų, kuratorių ir galerininkų auditorijai.
Šių metų projekcijų vakaro tema „Ramybė prieš audrą arba lyg būtum uragano akyje". Visi matome, kaip pasaulis pasikeitė po karantino ir po Rusijos invazijos į Ukrainą. Prie esamos situacijos greitai prisitaikome ir, atrodo, viskas nurimo. Galbūt tai - tik laikina ramybė prieš audrą ir netrukus viską apims chaosas? Kaip šiandienos situacija keičia fotografinio pasakojimo eigą ir kaip skirtingai skaitysime fotografiją ir vaizdą ateityje?
Serijose ir videodarbuose svarbu ir turinys, ir išpildymas. Tai gali būti ir spekuliacija apie žmonijos ar planetos ateitį, utopinis/distopinis žvilgsnis ar fotografinio vaizdo ir technologijos „pranašystė". Darbai gali būti atlikti analoginėmis arba skaitmeninėmis priemonėmis, gali būti eksperimentuojama, naudojama koliažo technika, simuliacijos ir visa, kas telpa į platų terminą „optika grįstas menas".
Atviro kvietimo dalyvių amžius, gyvenama vieta ar tautybė nėra niekaip ribojama. Darbai turi būti pateikti kaip fotografinė serija arba iki 10-ies minučių trukmės videodarbas, iki liepos 17 d. Projekcijoje dalyvaus 20 finalistų iš kurių vienas bus pakviestas atvykti į simpoziumą gyvai pristatyti savo kūrybą.
Ilgametis Lietuvos fotomenininkų sąjungos renginys oficialiai prasidėjo pavasarį, kai prie Tomo Mano memorialinio muziejaus Nidoje buvo atidaryta Lietuvos fotografijos marinistinio peizažo klasiko Jono Kalvelio paroda „Kopos", o pirmojoje simpoziumo rezidencijoje pradėjo dirbti menininkė iš Taivano Chia-Yun Wu, savo darbo rezultatus pristatysianti rugsėjo 13- ąją ten pat - ant T. Mano muziejaus laiptų. Menininkų rezidencija - nauja programa tarptautinio fotografijos simpoziumo apimtyje. Jos įgyvendinimą užtikrino privatūs seminaro rėmėjai, o rezultatas yra vienu labiausiai laukiamų rudeninių simpoziumo įvykių.
Kiti ryškūs tarptautiniai simpoziumo akcentai: gyvi menininko, aktyvisto, pedagogo Adamo Broombergo iš Pietų Afrikos respublikos ir tarpdisciplininio vizualinio menininko Anton Kusters iš Belgijos prisistatymai bei vienos ryškiausių Vokietijos šiuolaikinių fotografių Jessica Backhaus vedamos meninės dirbtuvės. Svečiams lygiavertę atsvarą sudarys vietiniai menininkai ir menotyrininkai: S&P Stanikas, Natalija Arlauskaitė, Agnė Narušytė, Erika Grigoravičienė, Virginijus Kinčinaitis, Visvaldas Morkevičius ir kiti. Visa simpoziumo programa internete: https://www.photography.lt/lt/seminarai/nida-2022/programa_2644.html.
Simpoziumo metu „NIDA. Sutikti fotografiją" vyks paskaitos, meninės dirbtuvės, menininkų prisistatymai, parodų atidarymai, naktinės projekcijos Nidos viešosiose erdvėse, neformalūs susitikimai su lektoriais ir svečiais. Fotomenininkui, dirbančiam pajūrio tema, bus įteikta Neringos miesto mero premija. Per daugelį metų Tarptautinis fotografijos simpoziumas „NIDA. Sutikti fotografiją" keitėsi, taikėsi prie laikmečių ir išaugo į renginį, sutraukiantį menininkus, kritikus bei meno istorikus iš Lietuvos ir užsienio į nuostabiąją Kuršių neriją prie Baltijos jūros.
Renginį organizuoja Lietuvos fotomenininkų sąjungos fotografijos fondas, remia Lietuvos kultūros taryba, Neringos miesto savivaldybė, privatūs rėmėjai.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-07-06 11:21
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media