2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Lietuvos kultūros centre Varšuvoje atidaryta paroda „Poetiniai dokumentai"

2013-11-24
 
 

Rasa Rimickaitė

LR kultūros atašė Lenkijos Respublikoje

 

Lietuvos kultūros centre prie LR ambasados Varšuvoje Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai proga lapkričio 21 d. atidaryta fotografijų ir poetinių tekstų paroda „Poetiniai dokumentai".

Ekspozicijoje - per 100 žymiausių Lietuvos fotografų: Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus, Aleksandro Macijausko, Algirdo Šeškaus, Alfonso Budvyčio,  Vytauto Balčyčio, Gintauto Trimako, Arturo Valiaugos, Rimaldo Vikšraičio, Indrės Šerpytytės darbų, parodos kuratorės Ievos Mazūraitės-Novickienės surinktų iš asmeninių fotografų archyvų ir Lietuvos muziejų kolekcijų.

Kiekvieną fotografijos darbą lydi Eugenijaus Ališankos atrinkti žymių lietuvių poetų: Kazio Binkio, Alfonso-Nykos Niliūnio, Tomo Venclovos, Vytauto Bložės, Marcelijaus Martinaičio, Juditos Vaičiūnaitės, Sigito Gedos, Kornelijaus Platelio, Aido Marčėno, Donaldo Kajoko ir kitų poetų eilėraščiai, kuriuos į lenkų kalbą išvertė vienas žymiausių Lenkijoje vertėjų Adam Pomorski, o vakaro metu skaitė lenkų teatro žvaigždė, iš Lietuvos kilusi Varšuvos nacionalinio dramos teatro aktorė Viktorija Gorodeckaja.

Į Lietuvos kultūros centrą susirinkę žiūrovai buvo sužavėti lietuvių fotografijos kūrinių, kuriuos jungia penkios viena kitą papildančios ir praplečiančios gamtos, žmogaus, miesto, laiko ir atminties temos.  Nepaprastai didelio dėmesio susilaukė ir gyvai skaitoma lietuvių poezija, kadangi kol kas į lenkų kalbą išverstų lietuvių poetų tekstų yra labai nedaug. Daugelis tiesiog džiaugėsi, kad gali pasiimti iš specialių stalčiukų poetinį tekstą ir neštis jį prie konkrečių darbų, taip galėdami sąveikauti su abiem parodoje pristatomomis meno sritimis ir, kaip rašė Eugenijus Ališanka, tapti ne tik žiūrinčiuoju, bet ir skaitančiuoju. Džiugu, kad beveik visos parodos atidarymui parengtos lietuvių eilėraščių lenkų kalba kopijos iškeliavo su eilėraščių skaitytojais namo.

Parodą organizavo Lietuvos kultūros centras, rėmė LR ambasada Lenkijos Respublikoje, LR Užsienio reikalų ministerija.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-24 11:11
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media