2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Lenkijos fotografijos ir dizaino parodos MATERIA PRIMA atidarymas Kaune

2014-03-01
 
 

Kovo 5 d., 16 val., Kauno kolegijoje, J. Vienožinskio menų fakultete (A. Mackevičiaus g. 27, Kaunas) įvyks Lenkijos fotografijos ir dizaino parodos MATERIA PRIMA atidarymas.

Vaikystės peizažai. Gamta, supanti aplinka nuolat veikia mūsų jausmus. Kūrėjui tai tampa pirmine materija, iš kurios jis kuria savo pasaulį. Paprastos žaliavos: medis, akmuo, smėlis, molis. Nepakartojami spalvų, faktūrų ir medžiagų, būdingų tam tikro regiono peizažui, deriniai.

Parodoje „Materia Prima" šie ryšiai atskleidžiami per kasdienio naudojimo daiktus. Kartais tai matoma gana aiškiai. Į trinkas supjautuose rąstuose, žiestuose dubenyse galima įžvelgti į daiktus perkeltas medžiagas ir tradicijas. Į nėrinių raštus, ornamentus, dryžuotų, įvairiai dirbamų laukų peizažus reikia įsižiūrėti atidžiau. Iš oro darytos fotografijos, kurios demonstruojamos kartu su objektais, tas sąsajas, citatas ir skolinius padaro akivaizdžiais. Drauge eksponuojami daiktai ir nuotraukos paaiškina vieni kitus. Objektų dėka geriau suprantame nuotraukas, nuotraukų dėka daiktus matome kitaip. Paroda „Materia prima" nėra nei dizaino, nei taikomojo meno, nei fotografijų paroda. Ji pasakoja apie gamtos ir meno simbiozę, parodo ribas tarp kūrimo ir fiksavimo, kūrybos ir dokumentacijos.

Parodoje dalyvauja 12 dizainerių ir vienas fotografas, daugelio apdovanojimų laureatas, Kacperas Kowalskis. Parodoje eksponuojamos nuotraukos darytos 50 km spinduliu aplink Gdynę, miestą, kuriame gyvena jų autorius. Abstrakčiuose kadruose jo užfiksuoti peizažai nelabai skiriasi nuo Lietuvos vaizdų, todėl turėtų atrodyti artimi šios parodos lankytojams.

Ši paroda prieš tai buvo eksponuojama Klaipėdoje.

Parodos kuratorė: Agnieszka Jacobson-Cielecka

Agnieszka Jacobson-Cielecka: dizaino kuratorė ir kritikė, žurnalistė. Lenkiškos „Elle Decoration" versijos įkūrėja ir pirma vyriausioji redaktorė. Łódź Design Festival (2008-2012) meno direktorė ir kuratorė. Domestic Design specialybės vadovė ir programų direktorė School of Form Poznanėje. Lenkijos dizaino propaguotoja pasaulyje.

Paroda veiks iki kovo 23 d.

Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Kauno kolegija, J. Vienožinskio menų fakultetas

Projekto koordinatorius Andrzej Kerulis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-03-01 09:26
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media