2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Algimanto Kezio fotografijų paroda, skirta 85-mečio jubiliejui

2014-02-17
 
Algimantas Kezys

Algimantas Kezys

 

Jurga Lazdanienė

 

Vasario 18 d., antradienį, 17:00 val. LDS Galerijoje ARKA,  (Aušros Vartų g. 7, Vilnius) įvyks Algimanto Kezio fotografijų parodos, skirtos jo 85-mečio jubiliejui, atidarymas.

Algimantas Kezys - žymiausias lietuvių išeivijos fotografas, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordino kavalierius, 2013 m. spalio 28 d. šventė savo 85 metų sukaktį. Šešiolikos metų kartu su tėvais karo metu pasitraukęs iš Lietuvos, A.Kezys jau daugiau nei 60 metų gyvena ir kuria JAV, Čikagoje, tačiau visą savo gyvenimą nenutraukia ryšių su gimtine, daug dėmesio ir jėgų skiria lietuvių meno puoselėjimui Amerikoje.

Nuo 1990 m. menininko parodos dažnai vyksta ir Lietuvoje: 2003 m. Algimanto Kezio paroda vyko Lietuvos menininkų rūmuose Vilniaus Rotušėje, minint Čikagos ir Vilniaus miestų draugystės sutarties pasirašymo 10-ąsias metines. 2006 m. jo fotografijų paroda buvo surengta Nacionalinėje bibliotekoje, 2008 m. vyko išsami apžvalginė A. Kezio paroda Lietuvos dailės muziejuje, Radvilų rūmuose. Paroda buvo skirta menininko 80 m. jubiliejui. 2013 m. rudenį A. Kezio paroda vyko LR Seime, birželį ketinama surengti parodą A. Kezio gimtinėje - Vilkaviškyje, Kultūros centro parodų salėje. Šis parodų ciklas yra dar viena galimybė pagerbti menininką jo gražaus jubiliejaus proga, o parodų lankytojams - dar kartą susipažinti su įvairiapusiu ir turtingu menininko talentu.

Simboliška, kad A.Kezio jubiliejus sutampa su Vilniaus ir Čikagos miestų draugystės sutarties pasirašymo 20-osiomis metinėmis.

Pats autorius apie savo kūrybą yra pasakęs:

„Mano kelias - tai lyg kokio keliauninko, kurį žavi saulėlydžiai, šešėliai, atspindžiai, kartais ir veidai. Savo nuotraukose nieko nebandau įrodinėti, nieko nereklamuoju, tik dalinuosi džiaugsmu, kad atradau grožio spindulį kurioje nors žemės kertėje".

Algimantas Kezys, menotyrininkas, rašytojas, teologas, filosofas, fotografas, gimė 1928 m. spalio 28 d. Vilkaviškio apskrityje, Vištyčio miestelyje. Pradžios mokyklą pradėjo lankyti Kybartuose, vėliau mokėsi Vilniaus III-oje gimnazijoje. Šeimai nuo sovietų okupacijos pasitraukus į Vakarus, mokyklos baigimo diplomą įsigijo Dypholzo lietuvių gimnazijoje Vokietijoje. 1950 m. atvykęs į Jungtines Amerikos Valstijas, įstojo į Jėzuitų ordiną ir 1961 m. buvo įšventintas kunigu. 1966 m. Lojolos universitete Čikagoje įgijo filosofijos magistro laipsnį.

Fotografijos menu susidomėjo dar būdamas studentas, apie 1958 m. Nuo 1964 m. pradėjo rengti savo parodas. Fotomenininko talentas pripažintas 1965 m., surengus parodą Čikagos meno institute. Nuo tada A. Kezys eksponavo savo kūrinius daugelyje Šiaurės ir Pietų Amerikos bei Europos muziejų. Jo darbai pasirodydavo žurnaluose ir knygose abipus Atlanto. Nuo 1990 m. menininko parodos kasmet vyksta ir Lietuvoje.

Fotomenininkui būdingas platus akiratis, daug dėmesio ir jėgų jis skiria lietuvių meno puoselėjimui Amerikoje. 1966 m. A. Kezys įkūrė lietuvių fotoarchyvą (dabar Stasio Budrio archyvas), Amerikos lietuvių bibliotekos leidyklą, 1980 m. Čikagoje įsteigė galeriją, kuri rengė lietuvių meno parodas, leido katalogus. A. Kezio rūpesčiu JAV išleista apie 90 knygų, jų didžiąją dalį sudaro fotoalbumai bei parodų katalogai. Vienas įdomesnių paskutinių metų leidinių - autorinis fotoalbumų triptikas „Čikaga". 1997 m. A. Kezio iniciatyva internete eksponuota pirmoji virtuali lietuvių fotografijos paroda.

Menininkas sukūrė daug dokumentinių filmų apie lietuvių išeivijos žymius asmenis, kultūrinius įvykius. Dirbo jaunimo organizacijose, vadovavo Jaunimo centrui Čikagoje, rūpinosi jų spauda, daugelį metų redagavo laikraštį „Žvaigždė". Už aktyvią kūrybinę ir visuomeninę veiklą A. Kezys ne kartą pelnė JAV lietuvių bendruomenės padėką, 1999 m. apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordinu.

Per daugiau nei penkiasdešimt kūrybos metų A. Kezio fotografijos kito tiek formos, tiek tematikos požiūriu. Ankstyvuosiuose autoriaus darbuose ryški harmoninga formų visuma, tobulai įvaldytas šviesos ir tamsos, juodo ir balto santykis. Pagrindinis A. Kezio fotografijų objektas buvo ir liko miestas, jo architektūra. Menininkas visada savo darbuose labiau pabrėžia estetizuotą formą nei turinį. Išnaudodamas šviesos ir šešėlių sąveiką, realistinius objektus bei erdves jis paverčia metafizine tikrove.

Siekdamas fotografija išreikšti sudėtingą individualią pasaulėjautą, autorius iš dokumentikos realybės fragmentų montuoja ir konstruoja savo struktūras, išnaudodamas montažo ir dvigubos ekspozicijos technikas. Spalvotoje fotografijoje autoriaus mėgstamos konstruktyvios formos įgauna naują skambesį. Miesto vaizdžius jis paverčia mitologine arena, kurioje archetipinių ir modernios civilizacijos ženklų sintezė sukuria emocinę ir intelektualią įtampą.

Apie 1998 m. A. Kezys susidomėjo skaitmeninės fotografijos galimybėmis transformuoti realybę bei perteikti menines vizijas. Šiuose darbuose autorius pasiūlo dar vieną požiūrio į pasaulio sandarą modelį.

Algimanto Kezio meninės fotografijos yra saugomos Lietuvos dailės muziejuje, Nacionalinėje bibliotekoje, Čikagos meno institute ir Šiuolaikinės fotografijos muziejuje, Paryžiaus nacionalinėje bibliotekoje ir Carnavelt muziejuje, New Yorko Metropolitan ir Modernaus meno muziejuose, Tarptautiniame fotografijos centre ir kt.

Algimanto Kezio kūryba nepraranda aktualumo ir mūsų dienomis. Ji propaguoja humanistines vertybes, dvasingumą ir estetinius principus, kurie yra aktualūs nūdienos pasaulyje. Neabejotina, kad ši paroda bus reikšminga ir aktuali Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų parodų lankytojams.

Parodoje eksponuojami Algimanto Kezio darbai iš ciklų „Society man", „Lietuva", „Čikaga".

Darbus parodai maloniai paskolino:

Lietuvos dailės muziejus,

Lietuvos nacionalinė biblioteka,

fotografas Zinas Kazėnas

Algimanto Kezio svetainė internete http://www.monograf.net/Kezys/

Paroda veiks iki kovo 11 dienos.

 

 

Kontaktinis asmuo

Jurga Lazdanienė

Vadybininkė

Lietuvos dailininkų sąjunga

8 5 2622959, 8 5 2626825

jurga@ldsajunga.lt,

info@ldsajunga.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-02-19 13:02
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media