2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Akmenės geoparko kontūrai – fotografijų kalba

2014-10-27
 
Saltiškiai. Jono Danausko nuotrauka

Saltiškiai. Jono Danausko nuotrauka

 

Spalio 28 d., antradienį,  10.30 val. Aplinkos ministerijoje bus atidaryta fotomenininko Jono Danausko nuotraukų paroda „Akmenės geoparko kontūrai". Ši Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos iniciatyva parengta ekspozicija atskleidžia Akmenės krašto geologinių objektų išskirtinumą ir tarsi tiesia taką Akmenės geologinio parko įkūrimui.

Akmenės rajonas yra itin savitas savo geologine sandara, nes tik čia žemės paviršiuje galima pamatyti paslaptingosios juros sistemos uolienas, rankomis paliesti dinozaurų laikų gyvūnų liekanas - fosilijas. Papilės atodangų uolienos savo fosilijų radiniais yra unikalios Baltijos regione ir turi pasaulinę mokslinę reikšmę. Akmenės rajone galima pamatyti net keturių skirtingų geologinių periodų - permo, triaso, juros ir kvartero - uolienas. Netoli už rajono ribų, Ventos slėnyje, atsidengia dar vieno periodo - devono - uolienos.

Šaltiškiuose (Akmenės r.) eksploatuojamas vienintelis Baltijos regione triaso sistemos margaspalvio molio karjeras. Permo klinties Karpėnų bei Menčių karjeruose ir triaso molio Šaltiškių karjere galima tirti tik šiame Lietuvos krašte esančių uolienų išeigas, ieškoti įdomių uolienų arba fosilijų pavyzdžių, apžvelgti neįprastą kraštovaizdį.

Venta, Virvyčia nuo paskutiniojo ledlaikio pabaigos nepailsdamos skobė kraštovaizdį, kurdamos ne tik erdvius slėnius, atidengiančius geologinių periodų uolienas, bet ir unikalius atragius, kokių nėra kitų upių slėniuose. Ventos apylinkėse aptiktas didelio tarpledynmečio ežero nuosėdų klodas, liudijantis apie prieš 70-30 tūkst. metų buvusį rūstų klimatą ir čia vešėjusią tundros augmeniją. Tokių ežerų radimviečių visame Baltijos regione yra vos kelios.

Šiemet yra parengta galimybių įkurti geologinį parką Akmenės r. savivaldybėje studija. Šis parkas apjungtų visas Akmenės rajono ir Ventos regionio parko geologinio paveldo vertybes, esančias gamtoje, muziejų ar kitose ekspozicijose ir eksploatuojamų karjerų atodangose.

AM Visuomenės informavimo skyrius

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-10-28 09:04
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media