2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: 5. Nida foto 2014: Fotografija nepaliauja keistis

2014-10-07
 
Ramūno Danisevičiaus nuotrauka iš Nidos

Ramūno Danisevičiaus nuotrauka iš Nidos

 

Povilas Sigitas Krivickas

 

      Netruko prabėgti penkios 37-ojo tarptautinio fotomenininkų seminaro dienos. Jos liko kupinos intensyvaus darbo, malonių įspūdžių, susitikimų  su senais ir naujais bičiuliais. O kur dar nenuspėjamai kintančios pamario ir pajūrio šviesos nutviekstos fotosesijos! Prieš jas jau paskutinį rytą dar buvo malonu išklausyti žymaus fotomenininko, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto Šiuolaikinių menų katedros profesoriaus Romualdo Požerskio pranešimą „Analoginė fotografija - Lietuvos senamiesčiai. 2010 metai". Susidomėjęs kūrybine fotografija, 1974 m. R. Požerskis atrado Kauno senamiestį - paslaptingą, grėsmingą, pripildytą transporto triukšmo ir dūmų. Vėliau jis susipažino su Klaipėdos senamiesčiu - vėjuotu, nušviestu ryškios saulės, gatvelėmis, pilnomis vaikų ir dulkių. Dar po metų pradėjo fotografuoti daugiakalbiame Vilniaus senamiestyje. Senamiesčių serija baigta 1985 metais. „Praėjus keturiolikai metų vėl sugrįžau į senamiestį. Nešiojausi skaitmeninį fotoaparatą, bet nekilo ranka juo fotografuoti. Juostinis fotoaparatas „Nikon" vėlgi netiko, vis negalėjau atrasti įdomių situacijų. Tik po metų kankinimosi prisiminiau seną fotoaparatą „Horizont" ir su džiaugsmu puoliau į sankryžas, žmonių pilnas gatves, miesto šventes. 2010 metais išfotografavau per 100 fotojuostelių." Atrinktus kadrus autorius nuskenavo, parengė skaitmeninį fotoalbumą ir devyneto minučių fotografijų filmą su analoginiu garsu. Filmą profesoriui padėjo paruošti VDU studentas Tadas Zaranka. Analoginė fotografija - faktūra, pilna subtiliausių pustonių, bromido kvapas, net fotografijos garsas malonus, sako R. Požerskis. Ant analoginės fotografijos malonu pasirašyti, nes ji galbūt liks muziejuose ar kolekcininkų archyvuose.

     Tolimiausias šio seminaro svečias - tai Tomas Persingeris iš JAV. Jis yra fotografas, rašytojas, istorikas ir sambūrio F295 įkūrėjas. F295 - tarptautinė organizacija, kuri tiki įvairiarūšės fotografijos pobūdžiu, pagal kurį skaitmeniniai, istoriniai ir savadarbiai metodai yra tikslingai panaudojami ir derinami kuriant naujas jos formas. Pastaruosius dešimtį metų jis organizavo daug simpoziumų ir seminarų, skatinančių fotografijos tyrimą iki šiol neregėtų pokyčių metu. Paties T. Persingerio nuotraukos eksponuotos daugelyje parodų, jų yra privačiose kolekcijose Jungtinėse Amerikos Valstijose, Europoje ir Japonijoje. Fotografija visada buvo veikiama nepaliaujamų techninių pokyčių. Meno istorija yra nuspalvinta įvairių procesų ir metodų, kurie niekada nesibaigiančiame rate uzurpuoja tai, kas buvo anksčiau. Šiandien fotografai turi beprecedentes fotografavimo ir fotografijų sklaidos pasirinkimo galimybes. Bet teisūs yra ir tie, kurie vertina fotografijos praeities techniką kaip vizualaus žodyno dalį savo labai įdomioms idėjoms ir argumentams išreikšti. Savo paskaitoje T. Persingeris aptarė šiuolaikinę vaizdo kūrybą tų, kurie kuria puikias ir jaudinančias nuotraukas naudodami tikslingą proceso, subjekto ir turinio derinį, ir ypač tų, su kuriais jis susidūrė per pastarąjį organizacijos F295 veiklos dešimtmetį.

     Čekijos fotomenininkė Štěpánka Šimlová labiausiai išgarsėjo savo suskaitmenintais fotomontažais. Ji yra ir įspūdinga iliustratorė, jos piešiniai ir tapybos darbai priskiriami laisvajam grafičių stiliui. Š. Šimlovos darbai plačiai eksponuojami tiek gimtinėje, tiek užsienyje. Nuo 2009 m. ji vadovauja interaktyvių medijų studijoms FAMU (Scenos menų akademijos Filmų ir televizijos mokykla) Prahoje, o nuo 2014 m. yra FAMU Fotografijos katedros vadovė. Štěpánka Šimlová aktyviai dalyvauja dinamiškos jaunų moterų menininkių, kurios pradėjo skelbti savo darbus dar XX a. paskutinį dešimtmetį būdamos studentės, kartos veikloje. Jos manymu, fotografija yra mutuojanti komunikacija   Dabartinė fotografija pildosi vis naujoms tendencijomis. Tuo ji yra patrauklesnė ir įdomesnė. Fotografijos plėtros galimybes prelegentė papildė savo studentų darbų pavyzdžiais.

      Pagal Komunikacijos, vaizdo ir garso mokyklos (CEV) studentų mainų programą ispanė Irene Calvo Romero atvyko į Menų universitetą Londone. Čia ji sutiko Nataliją Safronovą iš  Lietuvos ir tarp jų užsimezgė kūrybinė draugystė. Jos abi organizavo ir skatino kitų fotografų tarpusavio bendradarbiavimą bei bendras diskusijas teminiuose seminaruose, kuriuose buvo skatinamas kūrybingumas ir keitimasis idėjomis. Jau daugiau kaip metus Irene su Natalija bendradarbiauja fotografijos ir kino srityje įgyvendindamos įvairiausius asmeninius projektus,  užsakymus. Nors abiejų tėvynės ir interesai skirtingi, abi tyrinėja ir provokuoja diskutuoti lyčių, feminizmo ir moters kūno klausimais. Savo pranešime Nidos seminaro dalyviams jos parodė praeities    ir dabarties menininkų darbus kartu su savo fotografijomis lyčių ir moteriškumo tema.

     Ryškiu šiemetinio fotomenininkų seminaro akcentu tapo fotografijų paroda „Kinija nuostabi". Nidos bendruomenės namuose galima pamatyti įspūdingus tos šalies vaizdus, darbščius žmones, žanrines scenas. Tai - Kinijos fotografų asociacijos (CPA) narių ir Xinhua naujienų agentūros (XNA) atstovų darbai. Kad ši paroda pasiektų Nidą rimtai pasidarbavo Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, palangiškis Adas Sendrauskas, porą savaičių praleidęs toje tolimoje šalyje ir užmezgęs gražius kūrybinius ryšius.  Parodą atidarant dalyvavo Kinijos Liaudies Respublikos Nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvos Respublikoje Liu Zengwen su ponia.

       *     *     *.

      Greta fotografijos meno kūrėjų, kritikų, kuratorių seminare vėl kaip pagrindinė rėmėja dalyvavo garsioji fototechnikos kompanija "Sony", pademonstravusi savo naujoves. Seminaro rengėjai taip pat dėkingi ir kitiems rėmėjams bei partneriams: Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondui, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai, Neringos miesto savivaldybei (meras D. Jasaitis), laikraščio "Lietuvos rytas" redakcijai, bendrovėms "Smiltynės perkėla" ir "ZoomBook", viešbučiui "Nerija", fotomenininko ir verslininko K.Mizgirio gintaro galerijai-muziejui, Nidos kultūros ir turizmo centrui "Agila". O didžiausia padėka - nuostabiajai Neringos gamtai. Deja, per tokį trumpą laiką nebuvo įmanoma pasinaudoti nors nedidele dalimi jos teikiamų gėrybių ir grožybių. Tačiau tarp seminaro dalyvių nebuvo tokių, kas nepasitikrintų laiko pagal Saulės laikrodį  ant Parnidžio kopos. Juk tai vienintelė vieta Lietuvoje, kur galima stebėti kaip saulė teka nuo Kuršių marių  ir leidžiasi į Baltijos bangas.

      Per seminarą vyko konkursas „Fotografuojame Nidoje 2014". Tarptautinė vertinimo komisija geriausia pripažino kauniečio fotografo Regimanto Meilučio kolekciją. Už tai autoriui įteiktas generalinio rėmėjo, „Sony" kompanijos prizas - naujausio modelio fotoaparatas SONY A7. Kito seminaro rėmėjo bendrovės „ZoomBook" prizais-kuponais po 100 litų apdovanoti penkių geriausių fotografijų autoriai: Kristina Meilutė, Laura Vancevičienė, Arūnas Kulikauskas, Inga Dinga, du vieno darbo autoriai - Berta Tilmantaitė ir Artūras Morozovas. Kuršių nerijos macionalinio parko direkcija trims fotografams - Antanui Beniuliui, Alinai Akcijonaitienei, Laurai Vancevičienei - skyrė kaip prizą: po pažintinį žygį gamtiniame rezervate (išskirtinėje, jautrioje žmogaus poveikiui teritorijoje).

     Rūkytomis žuvimis pagardinta vakarone baigėsi šiemetinis 37-asis tarptautinis fotomenininkų seminaras Nidoje.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-10-16 14:51
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Antanas

2014-10-14 14:58

Ačiū Krivickui. Net ten nebuvęs, kažką supratau.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media