2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Vilniaus fotografijos galerijoje: fotografijos parodų plakatai 1970–2003 m.

2022-03-16
 
Iki balandžio 9 d. Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4) veiks paroda, parengta iš Lietuvos fotomenininkų sąjungos archyve saugomų fotografijos parodų plakatų.
Lietuvos fotomenininkų sąjungos archyve saugoma daugiau nei 300 fotografijos parodų plakatų. Archyvas pildomas nuo 1969 metų, todėl saugomuose eksponatuose plačiai atsispindi skirtingos istorinės epochos ir įvykiai. Plakatai - viena efektyviausių ir efektingiausių vizualiosios komunikacijos priemonių. Fotografijos parodų plakatai - artefaktai, labiausiai būdingi 8-ajam ir 9-ajam dešimtmečiui.
Parodoje pristatomi 1970-2003 metais sukurti ir afišuoti plakatai. Šis gausus archyvo rinkinys ne tik atspindi plačią ir įvairią Lietuvos fotomenininkų sąjungos parodinę veiklą bei to meto kultūrines aktualijas. Plakatai pristatomi ne tik kaip svarbiausia fotografijos parodų vizualioji komunikacija - tai savarankiški kūriniai gatvėms ir vitrinoms.
Pasak Ž. Etavičiūtės, "Jų koloritas, plastinės formos, dvikalbis raštas, menka ar geresnė popieriaus kokybė, komplikuota, dažnai kruopštaus rankų darbo reikalavusi atlikimo technika, plakato standartas 90x60 cm ar jo nesilaikymas byloja ne tik apie praėjusias parodas, bet ir apie to meto Lietuvos politikos, ekonomikos ir kultūros realijas. Skirti plačiajai visuomenei, šie plakatai yra ir tos visuomenės gyvenimo veidrodis."
Reklamos ir afišos sovietmečiu neturėjo komercinio atspalvio - juose pateikiamas informacinio pobūdžio turinys. Nors plakato menas sovietmečiu - gana stipriai politizuota sritis, pajungta ideologijai, talentingi kūrėjai rasdavo nevienasluoksnių estetinių sprendimų. Nepriklausomybės laikotarpiu plakatų estetinė išraiška darėsi paprastesnė, tačiau išlaikė svarbiausią - informacinę funkciją. Parodoje pristatomi Juozo Galkaus, Rimvydo Kepežinsko, Isako Zibuco, Rimanto Dichavičiaus, Vytauto Karaciejaus, Valerijono Vytauto Jucio ir kitų profesionalių dailininkų bei pačių fotografų kurti plakatai.
Lietuvos fotomenininkų sąjungos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Vilniaus fotografijos galerijos darbo laikas:
II - V 12:00 - 18:00, VI 12:00 - 16:00
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-03-16 11:24
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media