2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Algimanto Aleksandravičiaus paroda: Portretai / Portraits

2022-02-24
 
Rašytojas Ričardas Gavelis. Vilnius, 1997 m.

Rašytojas Ričardas Gavelis. Vilnius, 1997 m.

Nuo 2022 m. kovo 2 d. Prospekto galerijoje (Gedimino pr. 43) veiks Algimanto Aleksandravičiaus paroda Portretai / Portraits. Paroda veiks iki kovo 19 d.
Parodos ir albumo pristatymas bei susitikimas su autoriumi vyks kovo 2 d. (trečiadienį) 17.00 - 18.00 val.
Atrodo, kad šios parodos, o ir knygos tikslas nėra sudėtingas. Vienoje ekspozicijoje sutelkiama visa Algimanto Aleksandravičiaus talento galia, atskleidžiamas jo tikėjimas žmogaus dvasia ir kviečiama atrasti asmenybės unikalumą portreto šviesoraštyje. Per keliolika metų gausybėje fotomenininko albumų pasklidę portretai tiesiog prašėsi po išskirtinio leidinio stogu. Juo labiau kad Algimantas siejamas su portretinio meno atgimimu Lietuvoje. Kaip teigia menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis, unikali meninio portreto vertė gimsta materijos ir dvasios, tamsos ir šviesos grumtynėse. Jos maitina ryškiausias A. Aleksandravičiaus fotografijas. Tai egzorcistinis suvedžiojimo, pasidavimo, priešinimosi, demonstratyvaus abejingumo ir meilės, pykčio ir nuovargio ritualas, kuriame grumiasi menininkas ir modelis. Šią kūniškų konvulsijų lydimą emocinę dvikovą galima paaiškinti konfliktine žmonių santykių prigimtimi. Ją fotografas puikiai jaučia ir naudojasi.
Anot fotografijos kuratorės Sonios Voss, nepaisant monumentalios Aleksandravičiaus estetinio žodyno darnos, jis vis dėlto leidžia individualiems kiekvieno fotografuojamojo bruožams suteikti portretams išskirtinumo, tad nuotraukos niekad neatrodo vienodos. Kaip ir daugelis teatro aktorių, kiekvienas fotografo modelis prieš kamerą atlieka savitą vaidmenį ir savo unikalumu įsilieja į teatrališko projekto visumą. Scenos režisūra čia itin svarbi.
Negailestingai atskleistų, bet kartu ir išaukštintų, personažų virtinė žiūrovui kelia ne tik smalsumo, bet ir nejaukumo pojūčius. Šie apsėsti ir įsitempę, dažnai lyg iš šėšėlių išnyrantys ir į šviesą besiveržiantys keisti sutvėrimai mus provokuoja ir intriguoja. Kiek patyrinėjus, netrunka atsiskleisti ištisas pasaulis, kuriame gausu rašytojų, filosofų, muzikų ir fotografų. Tai galimybė žiūrovui dar giliau apčiuopti itin poetišką Lietuvos žmonių jautrumą, kuris taip dera su šalies senovine kalba ir komplikuota istorija. Kiekvieno besigilinančiojo laukia svaiginanti gausa ypatingų, nepalenkiamo humanizmo ir meno, kuriam Aleksandravičius suteikia kone religinės apeigos statusą, vienijamų asmenybių.
Prospekto galerijos darbo laikas: II-V 12.00-18.00, VI 12.00-16.00
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-02-24 10:40
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media