2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Dialogai apie žiniasklaidą

*print*

Archyvas :: „Telšių žinios“: Išaiškėjo ilgai trukęs klastojimas

2020-12-04
 
Žiniasklaidos esminis siekis - skaidrumas. Pareiga - skleisti teisingą informaciją. Kaip vertinti tokią žiniasklaidos priemonę, kuri pati klastoja duomenis apie save?
Mus pasiekė sensacinga ir kolegų atžvilgiu gėdinga informacija: „Kalvotoji Žemaitija" visiems melavo apie savo tiražą, klastojo duomenis. Taip ilgą laiką klaidino skaitytojus, reklamos užsakovus - visus. Vietoj žadamos plačios auditorijos, kurioje pasklinda gerokai per 4 000 egzempliorių, „Kalvotoji Žemaitija" spausdino vos 1 642 egzempliorius.
AR GALIMA PASITIKĖTI TOKIU LEIDINIU?
Mokamą informaciją „Kalvotojoje Žemaitijoje" skelbė verslininkai, politikai, gyventojai ir tikėjosi, kad jų žinia pasklis taip plačiai, kaip skelbiama leidinyje, ir retas kuris abejojo, kad gilias tradicijas turintis laikraštis gali taip niekingai meluoti. Greičiau galėjo suabejoti kuo kitu, bet laikraščiu - niekada.
Ir štai po tuo pačiu gėdos debesimi esame pakišti ir mes - gal taip elgiasi visi laikraščiai.
Kreipiamės į visus verslininkus, politikus ir skaitytojus: „Telšių ŽINIOS" niekada nemeluoja dėl savo tiražo, kaip ir neskleidžia melagingų žinių. Patys dirbdami skaidriai, to drąsiai reikalaujame ir iš kitų.
PATIKRINIMAS
„Telšių ŽINIŲ" redakciją pasiekė žinia, jog LR kultūros ministerija atliko uždarosios akcinės bendrovės laikraščio „Kalvotoji Žemaitija" redakcijos leidžiamo laikraščio „Kalvotoji Žemaitija" laikotarpio nuo 2019 m. liepos mėn. iki 2019 m. gruodžio mėn. (imtinai) tiražo tikrinimą ir surašė tiražo tikrinimo pažymą.
Tikrinimo metu nustatyta, kad Kultūros ministerijai deklaruotas vidutinis tiražas buvo 3 478 egz., patikrintų laikraščių metrikose nurodytas vidutinis tiražas - 4 245 egz., o PVM sąskaitos faktūros rodo, kad vidutinis išspausdintas tiražas - 1 623 egz.
Pirmiau nustatytos aplinkybės sudaro pagrindą Kultūros ministerijos įgaliotam asmeniui surašyti administracinio nusižengimo protokolą dėl Administracinių nusižengimų kodekso 135 straipsnio 3 ir 5 dalių pažeidimo. Dėl administracinės atsakomybės taikymo bus nuspręsta artimiausiu metu.
VERSLE KLASTOJIMAS LAIKOMAS NUSIKALTIMU
„Lyg būčiau nusipirkęs 3 dydžiais mažesnius batus", - paklaustas, kaip jaučiasi išaiškėjus apgavystei, sakė skelbimus abiejuose rajono laikraščiuose dedantis smulkusis verslininkas, nenorintis atskleisti savo tapatybės. - Žiniasklaida - stiprus ginklas, bet tik ne toks, kuris klastoja duomenis. Tai daro tik menkystos. Negaliu patikėti... Versle tokie dalykai laikomi nusikaltimu."
RETORINIS KLAUSIMAS
Komunikacijos agentūros „Idea prima" direktorius Paulius Tamulionis teigė, jog agentūra yra linkusi pasitikėti Kultūros ministerijos audituojamais leidinių tiražais, tačiau nelabai nustebtų sužinojęs, kad vis dar yra meluojančių apie tiražus leidėjų. „Kodėl už automobilio ridos atsukimą yra skiriama bauda, o už tiražo klastojimą - ne?" - dėl melagingai išpūsto leidinio tiražo retoriškai klausė P. Tamulionis.
PAMELUOTAS TIRAŽAS - NESĄŽININGA KONKURENCIJA
Seimo narys, Darbo partijos Telšių skyriaus pirmininkas Valentinas Bukauskas prieš rinkimus ir šiaip norėdamas pranešti svarbią informaciją gyventojams renkasi žiniasklaidos priemones. „Man laikraščio tiražas yra svarbus, nes aktualią informaciją noriu paskelbti kuo plačiau. Ar prieš skelbdamas tikrinu? Manau, sunku patikrinti, esu linkęs tikėti tuo, kas parašyta, tačiau sužinojęs, kad skelbiamas tiražas neatitinka realaus, jausčiausi apgautas. Čia tas pats, kas telefoniniai sukčiai ar internetinė prekyba, kur pervedę pinigus žmonės nesulaukia prekių. Leidinių konkurencija turi būti sąžininga turiniu, kokybe, dizainu, bet ne meluojamu tiražu. Tai anksčiau ar vėliau paaiškėja. Žiniasklaida yra ketvirtoji valdžia - iš jos tikimasi skaidrumo", - kalbėjo V. Bukauskas.
MERAS KLASTOJANTĮ TIRAŽĄ LAIKRAŠTĮ LAIKYTŲ NEPATIKIMU
Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas prisipažino, jog asmeniškai rinkdamasis leidinį ne visuomet atkreipia dėmesį į tiražo dydį, o nurodytais skaičiais yra linkęs pasitikėti. O jeigu tektų susidurti su leidiniu, kuris klastotų tiražą, nebūtų linkęs jo laikyti patikimu. „Tikiuosi, kad tiek rajoniniai, tiek nacionaliniai leidiniai visų pirma gerbia savo skaitytojus ir pasitikėjimą didina tik skleisdami teisingą informaciją. Ir visiškai nesvarbu, kokia tai informacija - straipsnis apie aktualius įvykius ar tiražo dydis", - sakė rajono meras.
APGAVYSTĖS IŠAIŠKĖJA
Telšių rajono savivaldybės tarybos narys Kęstutis Trečiokas teigė, kad kaip skaitytojas norėtų būti tikras dėl tiražo, bet kadangi nėra kur labai jo patikrinti, kartais tuo abejoja. „Apgauti gali tik kartą, anksčiau ar vėliau apgavystės išaiškėja. Žinoma, jausčiausi apgautas, jeigu man būtų sakomi vieni skaičiai, o situacija būtų visai kita. Ypač tai turėtų rūpėti į laikraščius dedantiesiems komercinius skelbimus - žmonės tikisi vieno rezultato, o gauna visai kitą. Tiek tiražas, tiek turinys turi būti teisingi. Žmonės tiki laikraščiais, o meluoti apie tiražą yra saviapgaulė."
VISUOMENĖ MAITINAMA MELAGINGA IR IŠKRAIPYTA INFORMACIJA
„Kalbant apie žiniasklaidą, tiražai yra svarbūs, bet ne mažiau svarbu yra siunčiamos žinios teisingumas ir objektyvumas. Skaitytojus turi pasiekti tiesa ir būti palikta terpė patiems skaitytojams susiformuoti nuomonę apie žmones ir įvykius.
„Kalvotosios Žemaitijos" laikraščio negaliu vadinti visuomenės informavimo priemone, nes manau, kad ji yra patyčių, neapykantos ir visuomenės priešinimo priemonė.
Kyla klausimų: kokiam skaitytojų ratui šis laikraštis siunčia žinią? Koks apskritai šio laikraščio tikslas? Visuomenė maitinama melaginga ir iškraipyta informacija. Dauguma informacijos perteikiama vieno asmens pagiežingo suvokimo lygmeniu. Tekstai pulsuoja priešprieša ir neapykanta konkretiems asmenims bei politinėms partijoms. Aiškiai perteikiamas rašiusio žurnalisto asmeninis pasitenkinimas galėjimu tyčiotis iš žmonių ir juos menkinti. Patyčias bandoma vadinti aštria kritika. Visa tai rodo paprasčiausią profesionalumo ir žurnalistinės etikos stoką. Laikraštis, kuris Telšių apskrityje leidžiamas nuo 1941 m., turėjęs garbių redaktorių ir žurnalistų, mano nuomone, iš visuomenės informavimo priemonės tapo geltonąja spauda - apkalbų ir patyčių leidiniu", - nuomonę išsakė Savivaldybės tarybos narys, buvęs Administracijos direktorius Imantas Motiejūnas.
NETURI KILTI ABEJONIŲ
Kredito unijos „Germanto lobis" vadovas Vytautas Barsteiga reklamai skiria daug dėmesio, todėl laikraščių tiražai jam yra svarbūs: „Klasika: jeigu tiražas didesnis, mano reklamos savikaina yra mažesnė. Man aktualu, kad reklama pasiektų kuo platesnę auditoriją. Žinoma, jeigu leidinio tiražas didesnis, vadinasi, laikraštis yra populiaresnis, todėl ir reklama duos didesnį rezultatą. Nesinori tikėti, kad laikraščiai meluotų apie savo tiražą. Jeigu taip yra, labai gaila. Ar galima tiražą patikrinti? Manau, atsakingos institucijos turėtų dažniau audituoti, kad reklamų užsakovams nekiltų abejonių dėl tiražo teisingumo."
MELAS - SUNKIAI UŽTARNAUJAMO PASITIKĖJIMO IŠTAŠKYMAS
Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius apgailestavo, kad ši nemaloni tema vis dar turi tęsinį. Įžūliai meluota Anykščiuose, dabar - Telšiuose. „Na, ką tu apgausi meluodamas, tik save. Deklaruodamas didesnius tiražo skaičius - didesnis netapsi. Iš melo nėra naudos - tai žino visi", - sakė D. Radzevičius.
Žurnalistų sąjungos pirmininkas įsitikinęs, kad žmonės turi teisę žinoti tiesą, o kvailas melas visuomet išlenda, ir pateikė pavyzdį: „Jeigu parduotuvė paskelbtų 90 proc. nuolaidą prekėms, o nuėjęs pamatytum, kad reali nuolaida yra tik 10 proc., melas paaiškėtų kaipmat."
Jo nuomone, deklaruoti, kad viskas gražiau, geriau, daugiau, yra sovietmečio palikimas.
„Žiniasklaida - vieša darbo sritis. Mano nuomone, viešai meluoja tik idiotai. Yra net posakis, kad vieną žmogų gali apgaudinėti visą laiką, daug žmonių - tik vieną kartą. Ir kas iš to? Juk ant dešimtinės banknoto prirašęs 5 nulius, netapsi milijonieriumi, taip ir nuo parašyto melagingo didesnio tiražo netapsi didesnis.
Kalėdos - geras laikas susitaikyti su savimi ir būti tokiam, koks esi.
Bandymai akivaizdžiai prastą situaciją dangstyti esą internetiniais tiražais ar dar kuo kitu - negarbinga.
Garbinga konkurencija puošia leidinių leidėjus. Melas - sunkiai užtarnaujamo pasitikėjimo ištaškymas", - kalbėjo D. Radzevičius.
 
Iš laikraščio „Telšių žinios"
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-12-04 16:04
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media