2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Žurnalistų namuose: apie knygas kaip žurnalistų saviraišką

2016-11-20
 
Arūno Sartanavičiaus nuotrauka

Arūno Sartanavičiaus nuotrauka

 

 

Daiva Červokienė, Austė Korbutė

 

Lapkričio 17 d. Žurnalistų namuose, pristatytos 2015-2016 m. LŽS Vilniaus skyriaus narių parašytos ir sudarytos knygos. Jų herojai - nuo šventųjų iki raganų ir medžių.  

Buvusi LŽS Vilniaus skyriaus pirmininkė Aurelija Arlauskienė sulig kiekviena knyga dėlioja Vilnijos krašto istorijos ir asmenybių mozaiką. 2014 m. su bendraautorėmis pristačiusi knygą " Paulavos respublika", pernai sudarė knygą „Jašiūnų dvaras - kultūros židinys". Renginyje kolegė priminė, kad kadaise Vilniaus Universiteto profesūrai statytą rezidenciją neseniai vienas „žinovas" pavadino „Šalčininkų trobele", nors po dvaro restauracijos per metus čia apsilankė net 12500 turistų.

Net 900 šaltinių paremti pasakojimai apie ypatingą asmenybę, kurios gausiai dalintas gerumas prisimenamas net daugiau nei po 50 metų - tai Ramunės Sakalauskaitės knygos „Gyvenimas, koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija" pagrindas. Pasak žurnalistės, šis darbas - skola, grąžinama už pačią šviesiausią jos gyvenimo draugystę, ligi šiol jai dovanojanti išskirtinai šviesių susitikimų su monsinjorą pažinojusiais žmonėmis visoje Lietuvoje ir užsienyje.

Keturis dešimtmečius švietimui paskyrusi Angelina Liaudanskienė išleido knygą "Lietuvos mokytojai (1998-2014)". Joje`surinktos mokytojų biografijos, kurių mokiniai skynė laurus tarptautinėse olimpiadose ir kuriuos buvę auklėtiniai net po daugelio metų šiltai prisimena kaip neeilines asmenybes. Kaip teigė A. Liaudanskienė, ši knyga - tarsi Lietuvos nepriklausomybės laikotarpio švietimo enciklopedija. 

Daivos Červokienės „Kaip gydo medžiai" primena žymiosios biologijos m. dr. Eugenijos Šimkūnaitės pasakas ir medžių horoskopą, mokslinę informaciją apie jų augavietes, panaudojimą, vaizdavimą tautosakoje, vaistines savybes. Knygoje savo patirtimi ir receptais dalinasi bene devyni vaistininkai ir žolininkai (žymiausi iš jų - medicinos m. dr. Juozas Vasiliauskas, aukščiausios kategorijos provizorė Jadvyga Balvočiūtė). Ar žinojote, kad lapkritis, pasak E. Šimkūnaitės, ąžuolo mėnuo? O kad gilės maistingumu prilygsta daržovėms, padeda nusilpus po ligų, o žievė - nuo įvairių virškinimo trakto ligų, uždegimų? Bioenergetikai teigia, kad ąžuolas - kosminės energijos laidininkas, gali keisti žmogaus likimą, skatina teigiamai mąstyti, ugdyti gerąsias savybes.

Meilės Jančorienės „Nerimo akmuo" pasakoja apie alternatyvius depresijos gydymo būdus. Autorė su kolege, nuo darbų pervargusia žurnaliste, kurią ištiko depresija, sumanė įdomų žurnalistinį tyrimą: ieškojo pagalbos pas įvairių krypčių psichoanalitikus, masažo ir akupunktūros, ajurvedos, kinų medicinos specialistus, raganas,- išbandė net dvylika tradicinių ir netradicinių gydymo būdų. Tos pačios autorės išleistoje knygoje „Raganų klubas" - pokalbiai apie gyvenimo prasmę, žmogaus likimą, sveikatą su dvylika Lietuvos žiniuonių, raganų, bioenergetikų, astrologų, kurių veikla įtraukta net į ekonominės veiklos rūšių klasifikatorių.

Beje, ne visi knygas išleidę kolegos tądien dalyvavo renginyje. Labai pasigedome Aldonos Žemaitytės-Petrauskienės („Eduardas Jonušas. Vaizdai ir mintys"  ir „Beatričės Kleizaitės - Vasaris menų galerija") ir Rimanto Šalnos ("Žony welkich romantycow"("Žymiųjų romantikų žmonos),o Alvydas Valenta pakvietė į savo sudarytos knygos „Prikelti atmintį: Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga 1996-2015 m." pristatymą lapkričio 24 d. (ketvirtadienį) Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungoje.

Į klausimą, ar knygos gali tapti žurnalistų saviraiška, kolegos atsakė teigiamai, tačiau pasikalbėti apie tai daugiau pritrūko laiko.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-11-21 16:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media