2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: “Stanislovas Moravskis. Moterų fizionomika“: prie knygos lopšio- ir du žurnalistai

2010-03-16
 
Viktoro Denisenko nuotraukoje: knygos autoriai (iš kairės) Saulius Špokevičius, Rimantas Šana ir Voicechas Piotrovičius

Viktoro Denisenko nuotraukoje: knygos autoriai (iš kairės) Saulius Špokevičius, Rimantas Šana ir Voicechas Piotrovičius

Viktoras Denisenko

 

Kovo 15 d. Vilniaus universiteto Teatro salėje įvyko Sauliaus Špokevičiaus, Rimanto Šalnos ir Voicecho Piotrovičiaus knygos „Stanislovas Moravskis. Moterų fizionomika“ sutiktuvės.

 

Šis leidinys yra skirtas VU bibliotekos 440 metų sukakčiai, o vienas iš jos autorių – R. Šalna yra Vilniaus universiteto bibliotekos A. Mickevičiaus muziejaus vedėjas. Prie šio vakaro organizavimo prisidėjo Lietuvos žurnalistų sąjungos Vilniaus skyriaus Pokalbių klubas.

 

Visi atėjusieji į knygos sutiktuves turėjo progą ne tik plačiau susipažinti su Stanislovo Moravskio – Vilniaus universiteto medicinos mokslų daktaro, profesoriaus – kūryba, bet ir sužinoti daug įdomios informacijos apie moterų grožio vertinimą XIX a. Knygos autoriai papasakojo, kodėl jie susidomėjo S. Moravskio asmenybe ir jo veikalu „Moterų fizionomika“, kurio rankraštis saugomas VU bibliotekos Rankraščių skyriuje.

 

Pasakodamas apie pristatomos knygos kūrimo užkulisius, R. Šalna ypač pabrėžė susikalbėjimą su kitais knygos bendraautoriais, kurių vienas žurnalistas ir poetas (V. Piotrovičius), o kitas – medikas (S. Špokevičius).

 

„Dirbome ir dieną, ir naktį. Pats didžiausias darbas buvo perskaityti ir iššifruoti S. Moravskio rankraštį, kuris iš esmės yra iki galo neužbaigtas juodraštis“, – apibūdino darbo metu iškilusius sunkumus R. Šalna.

 

V. Piotrovičius pažymėjo kitokį svarbų kūrybinį aspektą. „Darbas prie rankraščio buvo kaip gyvas bendravimas su S. Moravskiu“, – pabrėžė jis. S. Špokevičius pasakė keletą įdomių pastabų kaip medikas. „S. Moravskis labai gerai rašė apie žmogaus pažinimą. Jis pastebėjo tai, ką šiandien galima būtų pavadinti seksualumu“, – teigė S. Špokevičius.

 

Pristatomos knygos unikalumą ir svarbą pabrėžė ir kiti vakaro dalyviai. LŽS Vilniaus skyriaus pirmininkė Aurelija Arlauskienė, kuriai buvo patikėtas vakaro vedėjos vaidmuo, išskyrė puikų knygos poligrafinį apipavidalinimą, o VU bibliotekos direktorė informacinei ir kultūros paveldo veiklai Marija Prokopčik padėkojo autoriams už atliktą didelį ir sunkų darbą.

 

Knygos sutiktuves pagyvino muzikiniai intarpai. Juose skambėjo Baliaus Dvariono muzikos mokyklos absolvento Lauryno Kazėno atliekami kūriniai, o vakarą baigė „Ąžuoliuko“ choro veteranų pasirodymas.

 

“Universitas Vilnensis”

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-03-23 19:16
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media