2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: LATGA-A jubiliejui skirtoje knygoje – ir žiupsnelis žurnalistikos

2010-04-21
 
Naurio Kundzelevičiaus nuotraukoje: knygos viršeliui pasirinktas dailininko Mikalojaus Povilo Vilučio sukurtas piešinys

Naurio Kundzelevičiaus nuotraukoje: knygos viršeliui pasirinktas dailininko Mikalojaus Povilo Vilučio sukurtas piešinys

Gunda Trakėnaitė

 

Vakar į Rašytojų sąjungą iš leidyklos atkeliavo dar dažais kvepianti nauja knyga – “LATGA-A: po dvidešimties metų”. Simboliška, kad ši knyga tapo ir išskirtiniu akcentu pasitinkant Pasaulinę intelektinės nuosavybės dieną, ir vieninteliu metraščiu, aprėpiančiu visą agentūros gyvavimo laikotarpį.

 

“Šis proginis leidinys apžvelgia Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos ir jos agentūros dviejų dešimtmečių kelią. Asociacija, šiuo metu trumpai vadinama LATGA-A, yra Lietuvos istorijoje pirmoji speciali autorių teisių gynimo organizacija. Vien dėl to jos veikimo pradžios atvaizdas yra svarbus,” – rašoma knygos pratarmje.

 

“Dėl to atskiros visuomenės gyvenimo ląstelės – autorių teisių gynimo pradininkų – pastangų raida buvo panaši į kitus valstybei svarbių institucijų radimosi ir augimo procesus. Tų pradininkų straipsniai ir pasakojimai, pateikiami leidinyje, fiksuoja šio veiksmo konkretybes. Dar konkretesnes istorijas pasakoja asociacijos įsteigtos agentūros  kai kurie pirmieji ir vėlesni darbuotojai. Autorių teisių gynimą Lietuvos valstybėje – irgi pirmą kartą – reikėjo aprūpinti įstatymais ir juos lydinčiais dokumentais. Knygoje rasite pasakojimų, kuriuos parašė  tikrieji tų norminių aktų kūrėjai ir diskusijų dalyviai.. Čia, kaip ir anksčiau minėtais atvejais, netrūksta veiksmo dramatizmo autentiškų liudijimų,” –  sako knygos sudarytojas Valentinas Sventickas.

 

Knygą LATGA agentūros užsakymu išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, o tarp bendraautorių yra ir žurnalistė Erika Straigytė. Jos parengti pokalbiai su autorių teisių agentūros senbuviais išsiskiria autentika, o į agentūros gyvavimo ir visos autorių sistemos kūrimo istoriją leidžia pažvelgti iš labai arti. Knygoje publikuojama ir nemažai žurnalistės sukurtų fotografijų.

 

Beje, E.Straigytė yra keletą metų dirbusi LATGA agentūroje. Tuo metu čia pradėtas leisti ir vienintelis Baltijos šalyse periodinis leidinys apie autorių teises “LATGA-A naujienos” (tik vėliau panašų leidinį užsimojo leisti ir latviai). Praėjusiais metais LATGA-A nutarė nebeleisti laikraščio.

 

“Į Lietuvos žiniasklaidos istoriją jau patekęs periodinis leidinys “LATGA-A naujienos”  buvo pradėtas leisti 2005 m. balandį. Pirmasis laikraščio numeris buvo dvispalvis, o jo apimtis – vos 8 puslapiai. Vėliau “LATGA-A naujienos”  gerokai ūgtelėjo visomis prasmėmis: nuo laikraštinio popieriaus pereita prie geresnio žurnalinio, leidinys tapo spalvotas, o norint sutalpinti visas publikacijas ir kitą būtiną informaciją kartais tekdavo “pastorėti” iki 28 puslapių. Iš viso buvo išleista 15 spausdintų leidinio numerių, po to leidybos atsisakyta,”- sako buvusi “LATGA-A naujienų” redaktorė E. Straigytė.

 

Tiesa, šiemet kovo mėnesį pasirodė naujas “LATGA-A naujienų” numeris, tačiau platinama tik jo skaitmeninė versija.

 

“Belieka pasidžiaugti kad LATGA-A jubiliejui skirtoje knygoje nebuvo pamirštas tikrai unikalus savo tematika laikraštis. “LATGA-A naujienos” matomos ir garbių autorių rankose (nuotraukose), ir perkeltose faksimilėse,”- pastebi pašnekovė.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-05-05 14:00
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media