2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: J. Lingio jubiliejinis vakaras su dokumentiniu filmu „Raktas į ateitį“

2010-06-02
 
Jurgio Lingio nuotraukoje: filmo režisierius Justinas Lingys (kairėje) su kolege, filmo scenarijaus autore Inga Beruliene ir bendraminčiu iš Lenkijos

Jurgio Lingio nuotraukoje: filmo režisierius Justinas Lingys (kairėje) su kolege, filmo scenarijaus autore Inga Beruliene ir bendraminčiu iš Lenkijos

Viktorija Filipovaitė

 

Birželio 3 d. (ketvirtadienį) 18.15 val. Lietuvos kinematografininkų sąjungoje (Vasario 16-osios  g. 13/ Šermukšnių 1, Vilnius) savo dokumentinį filmą „Raktas į ateitį“ pristatys ir su kino mylėtojais bendraus režisierius Justinas Lingys.

 

Lzs.lt kviečia kolegas ne tik patiems pamatyti šį 2007 m. sukurtą dokumentinį filmą, bet ir pabendrauti su jubiliejų švenčiančiu kino režisieriumi. Filmo scenarijaus autorė - žurnalistė Inga Berulienė.

 

Filmas “Raktas į ateitį” skirtas Vakarų Lietuvos ir Prūsijos istoriko, mitologo, etnografo Mato Pretorijaus Klaipėdiečio gyvenimui ir darbams prisiminti. Baltijos pajūryje kelių kultūrų terpėje gyvenęs mokslininkas aprašė senąsias tautas, jų gyvenamas žemes, miestus, pilis, šventes, tikėjimus, kalbą, tradicijas. Daugiau nei 300 metų archyvuose išgulėjęs 18 knygų apimties Pretorijaus rankraštis „Prūsijos įdomybės, arba Prūsijos regykla“, kurio nedidelė dalis pirmą kartą išleista tik mūsų laikais (1999), filmo kūrėjų nuomone, galėtų tapti raktu į praeitį, kurią pažinę lengviau atrakintume ir ateitį.

 

“Deja, šiandien Mato Pretorijaus vardas beveik pamirštas, o fundamentalusis jo gyvenimo darbas žinomas tik labai siauram humanitarų ratui. Neturime išlikusio Mato Pretorijaus atvaizdo, nežinome, kur jis palaidotas. Ar įvertinsime, kiek daug galime prarasti ir kaip praturtėtume pažinę?”- tokias mintis būsimiesiems filmo žiūrovams  perduoda Justinas Lingys.

 

Režisierius kuria spektaklius, vaidybinius, dokumentinius filmus. Pradėjęs nuo vaidybinių filmų prisipažįsta dar vis jaučiantis silpnybę šiam žanrui, tačiau mielai kuria ir dokumentiką. Pirmasis, pasak Justino Lingio, „ne tik draugams rodomas vaidybinis filmukas buvo studentavimo laikais 1992 metais, o pirmas vaidybinis- diplominis filmas 1996 metais.“ J. Lingys baigęs Kauno politechnikos institutą (studijavo Automatikos fakultete), Vilniaus vakarinę dailės mokyklą, kol Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje įgijo TV režisieriaus specialybę, teatro meno magistro laipsnį. Dirbęs Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje pažintinių ir šviečiamųjų laidų vyr. redaktoriumi, režisieriumi ir prodiuseriu.

 

Pirmą kartą „Raktas į ateitį“ buvo pristatytas 2008 m. gruodžio 23 d. Vokietijoje. „Lietuvoje „Raktas į ateitį“ pristatomas ne pirmą kartą, tačiau filmą pamato labai mažas būrelis žmonių. Filmas buvęs pristatytas Klaipėdos universitete. Pasak režisieriaus, mačiusieji šį filmą prisipažįsta, kad jiems tai įdomu.

 

Gidai, mokslininkai pirmieji domėjosi šiuo kūriniu, o dabar čia, Kinematografininkų sąjungoje, J.Lingio autorinį darbą galės pamatyti, įvertinti kiekvienas kino mylėtojas, kuris domisi įvairiais žanrais - nuo vaidybinio filmo iki animacijos. “Kinematografas yra labai demokratiškas visiems stiliams ir žanrams,“- mano Justinas Lingys.

 

Filmas sukurtas remiantis daugiau nei prieš tris šimtus metų rašytu Klaipėdoje gyvenusio mokslininko Mato Pretorijaus veikalu. Filmo režisierius, apibūdindamas filmą, trumpai apžvelgia ir savo informacijos, įkvėpimo šaltinius. „Mūsų tikslas buvo surasti kultūrinius panašumus bei skirtumus, bendrystę tarp tų žmonių, kurie gyveno prie šių, Mato Pretorijaus veikaluose aprašomų, trijų Baltijos jūros įlankų - Kuršių marių, Vyslos ir Ščecino. Matas Pretorijus buvo toks istorikas, kuris anuomet parašė tuos veikalus, tačiau nebuvo pripažintas ir su laiku beveik pamirštas. Minėtieji veikalai surasti visai neseniai, dabar verčiami iš senosios vokiečių kalbos. Ir mes paėmėme juos kaip prototipą, kurio „pėdomis eidami“ mes papasakojome apie keturias šalis: Lietuvą, Rusijos Kaliningrado sritį, Lenkiją ir Vokietiją.“

 

J. Lingys šį filmą įvardija kaip kultūrinį- pažintinį, šviečiamąjį. „Raktas į ateitį“ buvo pristatytas Vokietijoje bei  Švedijoje, tačiau Lietuvos televizijos juo nesusidomėjo, nors užsienyje žmonės tikrai nuoširdžiai domėjosi ir tikėjosi nusipirkti DVD versiją,” - atvirauja kūrėjas.

 

„Lietuvoje per daug komercijos tokiai kūrybai,“- samprotauja režisierius, nors prisipažįsta tikintis susilaukti susidomėjimo ir Lietuvoje tarp paprastų kino mėgėjų. Pasak Justino Lingio, „Raktas į ateitį“ – būdas pažinti ir praeitį ir dabartį.”

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-06-02 13:30
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media